Nieuws.
De Valkuilen van AI in Bedrijfsprocessen
20 februari 2024
**De afgelopen jaren heeft Artificial Intelligence (AI) een hoge vlucht genomen. AI is toegankelijker dan ooit en is in de datawereld niet meer weg te denken, van tools die het inzetten om de datakwaliteit te verbeteren tot IT’ers die het gebruiken om code te genereren. Het heeft de potentie om bedrijfsprocessen te transformeren en efficiëntie te vergroten, maar het gebruik ervan brengt ook uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke valkuilen om succesvol te navigeren in deze snel evoluerende technologische wereld – een wereld op zich.**
- **Gebrek aan Kwalitatieve Data.**
Het succes van AI-algoritmes is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte data. Onduidelijke, verouderde, vooringenomen of simpelweg foutieve datasets kunnen leiden tot vertekende of onjuiste resultaten en onnauwkeurige voorspellingen. Het is cruciaal voor bedrijven om te investeren in het verzamelen en onderhouden van hoogwaardige en kwalitatief juiste data.
*Meer over het verbeteren van datakwaliteit: [www.ddcgroup.com/data-management](https://ddcgroup.com/data-management)*
- **Ethiek en Bias.**
AI-algoritmes kunnen onbedoelde vooroordelen bevatten, afkomstig van de data waarmee ze zijn getraind. Dit kan resulteren in discriminatie en ongelijke behandeling. Het is van essentieel belang dat bedrijven bewust omgaan met ethische kwesties, transparante besluitvorming faciliteren en regelmatig ethische beoordelingen uitvoeren.
- **Onvoldoende Menselijke Controle.**
Het volledig vertrouwen op AI zonder menselijke supervisie kan uitermate riskant zijn. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen automatisering en menselijke controle. Wees bewust van de beperkingen van AI-systemen en behoud menselijke interventie, vooral bij cruciale besluitvorming.
- **Complexiteit van Implementatie.**
De implementatie van AI kan complex zijn en vereist vaak gespecialiseerde vaardigheden. Bedrijven moeten investeren in goed opgeleid personeel en de benodigde infrastructuur. Een gebrek aan expertise kan leiden tot suboptimale prestaties en een inefficiënte implementatie van AI-toepassingen met alle gevolgen van dien.
- **Privacy- en Beveiligingsrisico's.**
AI-systemen verwerken grote hoeveelheden gevoelige informatie. Het is van cruciaal belang om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren om datalekken en inbreuken te voorkomen. Het waarborgen van de privacy van klanten en het naleven van wet- en regelgeving zijn essentieel.
- **Onvoorspelbaarheid van AI-Modellen.**
Sommige AI-modellen, met name diepe neurale netwerken, kunnen als black boxes worden beschouwd, wat betekent dat het moeilijk is om te begrijpen hoe ze tot specifieke beslissingen komen. Het gebrek aan transparantie kan leiden tot vertrouwensproblemen bij gebruikers en stakeholders.
- **Kosten en Onderhoud.**
Het opzetten en onderhouden van AI-systemen kan kostbaar zijn. Als bedrijf moet je niet alleen investeren in de initiële ontwikkeling, maar ook in voortdurend onderhoud, updates en aanpassingen aan veranderende bedrijfsbehoeften.
Om de valkuilen van AI effectief te vermijden, is het van groot belang dat bedrijven een strategische aanpak hanteren, ethische richtlijnen volgen en blijven investeren in de ontwikkeling van hun personeel en technologische infrastructuur en de continue focus op de [datakwaliteit](https://ddcgroup.com/data-management). Alleen dan kan je de vruchten plukken van de vele voordelen die AI te bieden heeft.
Even voorstellen: nieuwe DDC- er Hassan
6 februari 2024
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe stagiair Hassan Mohamed!**
Hallo, mijn naam is Hassan en ik ben een student Business IT & Management aan de Avans Hogeschool in Breda. Ik ben op 29 januari begonnen aan mijn afstudeerstage bij DDCgroup.
Tijdens mijn stageperiode zal ik me bezighouden met het ontwikkelen van een dashboard voor DDC’s oplossing INDIGO. Daarnaast zal ik ook werken aan het optimaliseren van de onderliggende processen van dit dashboard. Het doel hiervan: meer inzicht en overzicht bieden aan gebruikers.
Het allerleukste aan deze opdracht vind ik het traceren van de informatiebehoeften van gebruikers en het inspelen hierop. Mijn doel voor deze periode is om een solide eindresultaat neer te zetten en hiermee voldoening te halen uit mijn werk. Ik kijk erg uit naar de komende maanden.
Door de ogen van een IT-consultant: Sjoerd Wilschut
17 januari 2024
**Sjoerd Wilschut werkt alweer bijna een jaar binnen ons Mendix-team. Deze ondernemende consultant is leergierig en een aanpakker, of het nu gaat om low-code, beleggen of tuinieren. Hij komt het beste tot zijn recht wanneer hij innovatieve ideeën bedenkt en deze vertaalt naar concrete oplossingen. In deze blog vertelt hij meer over zijn werkzaamheden als IT-consultant.**
Sjoerd: “Sinds mijn start in maart 2023 heb ik een unieke kijk gekregen in de wereld van IT-consultancy. Een creatieve en innovatieve wereld waar ik mijn enthousiasme graag over deel.”
**Waarom IT-consultancy?**
“Mijn functie als IT-consultant bij DDC houdt in dat ik betrokken ben bij het bedenken en implementeren van vernieuwende oplossingen voor onze klanten. Het is een rol die me in staat stelt om mijn technische vaardigheden te benutten en tegelijkertijd nauw samen te werken met onze klanten. Voor mij een perfecte combinatie: het inzetten van mijn technische en sociale vaardigheden. Hierbij maak ik gebruik van Mendix, een krachtig low-codeplatform dat me de flexibiliteit biedt om snel en efficiënt applicaties te bouwen.
Bij DDC leggen we de nadruk op de praktische implementatie. De samenwerking met klanten staat centraal in ons proces en we streven ernaar om concrete oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Voor mij is het niet alleen praten en theoretiseren, maar echt samenwerken aan tastbare resultaten. Bij DDC hebben we daar echt een andere betekenis aan gegeven.”
**Waarom DDC?**
“Voordat ik bij DDC kwam, voltooide ik mijn opleiding bedrijfskunde en richtte ik mijn eigen bedrijf op, gericht op educatie en begeleiding van beginnende beleggers. Deze achtergrond lijkt op het eerste oog wellicht niet direct te matchen met IT-consultancy, maar het analytisch denken, de kennis van bedrijfsprocessen en het probleemoplossend vermogen zijn bedrijfskundige eigenschappen die juist goed aansluiten bij de complexe uitdagingen binnen mijn werk. Je merkt dat je bij DDC wordt aangemoedigd om in je kracht te staan, daardoor verliep de overgang buitengewoon soepel. Bij DDC draait het niet alleen om wat je hebt gestudeerd, maar om hoe je je kwaliteiten kunt inzetten.”
**Naar welke ontwikkelingen kijk je uit?**
“In de dynamische Techwereld zijn er voortdurende technologische ontwikkelingen. Een heel actuele is kunstmatige intelligentie (AI). Ik geloof dat het benutten van zulke ontwikkelingen, met name in het automatiseren van processen, cruciaal is om aan de snel veranderende klantbehoeften te blijven voldoen.”
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Lars
8 januari 2024
**We stellen je graag voor aan BI'er Lars!**
Hoi! Ik ben Lars van Campen en ben 21 jaar oud. Afgelopen zomer heb ik de studie bedrijfsinformatica afgerond aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Tijdens de studie kwam ik in aanraking met Business Intelligence en ik was gelijk enthousiast. Ik heb mijn stages gebruikt om meer te leren over de verschillende aspecten binnen het Data & Analytics domein.
Dinsdag 2 januari ben ik gestart als BI-Consultant bij DDC. Ik kijk ernaar uit om met verschillende vraagstukken aan de slag te gaan, zoals het in kaart brengen en visualiseren van data om uiteindelijk een verhaal te kunnen vertellen op basis van deze data. Het leukste hieraan vind ik om de eindgebruiker(s) te kunnen faciliteren met het inzicht van de prestaties van de organisatie, waardoor ze stappen kunnen zetten richting datagedreven werken. Ik hoop veel te kunnen leren en ervaring op te doen binnen DDC zodat ik mezelf kan ontwikkelen als BI-professional. Ik heb er onwijs veel zin in!
Data & Informatie Trends 2024
21 december 2023
**Ieder jaar blikken we met onze DDC- collega’s terug op alle gebeurtenissen en kijken we vooruit naar alle nieuwe ontwikkelingen die we kunnen verwachten. Ook ditmaal delen we onze inzichten weer graag.**
Waar vorig jaar sneller en efficiënter inzicht verkrijgen centraal stond, ligt dit jaar de focus op de eindgebruiker en op het creëren van een opgeschoonde basis. Het inzetten van AI en visualisaties en het belang van ‘clean data’ gaat alleen maar toenemen. Ook zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande binnen de SAP-wereld en zien we een verschuiving naar een ander licentiemodel en naar een ‘schone’ kern. Dit zijn de trends voor 2024:
**1. Steeds meer AI**
*Artificial Intelligence (AI)* is al een aantal jaar een trend, maar in 2023 heeft het een hoge vlucht genomen. Via ChatGPT, BING, Google en veel meer aanbieders is AI toegankelijker dan ooit voor iedereen. Ook binnen IT-oplossingen wordt er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden, van tools die het inzetten om de datakwaliteit te verbeteren tot IT’ers die het gebruiken om code te genereren. Er blijven nieuwe AI-tools verschijnen, zo is Google’s Gemini net beschikbaar. De mogelijkheden en het gebruik van AI zullen komend jaar alleen maar toenemen.
**2. SAP S/4HANA is een must**
Een belangrijke ontwikkeling komende jaren: SAP ECC (R/3) maakt plaats voor zijn opvolger [SAP S/4HANA](https://ddcgroup.com/sap-s-4-hana-migratie). Tot en met 2027 wordt de huidige versie nog ondersteund (tegen extra kosten kan dit nog met drie jaar verlengd worden). Dit betekent dat alle bedrijven die SAP R/3 gebruiken de komende jaren moeten migreren naar S/4HANA.
De migratie naar S/4HANA biedt veel kansen voor ondernemingen. Migraties kunnen worden benut om zowel de kwaliteit van de data, als de wijze waarop het SAP-systeem de bedrijfsprocessen momenteel ondersteunt, te verbeteren, vernieuwen en optimaliseren. S/4HANA ondersteunt moderne architecturen, zowel in-the-cloud als on-premise.
We verwachten komend jaar drukte op de SAP-markt, in verband met al deze (veelal complexe) migraties de komende jaren. We adviseren daarom om op korte termijn een plan te maken voor de migratie en de daarvoor benodigde capaciteit te reserveren.
**3. Keep the core clean**
Het gebruik van de Cloud zal toenemen. Het gebruik hiervan brengt veel voordelen met zich mee. Je hebt door de automatische updates bijvoorbeeld minder server en software management kosten, de security wordt geregeld door de leverancier en er zijn minder testkosten als je overgaat naar een nieuwe versie . Dit geldt voor SAP S/4HANA, maar ook bijvoorbeeld voor Qlik (lees [hier](https://ddcgroup.com/nieuws/in-de-wolken-de-voordelen-van-qlik-cloud) meer over de voordelen van Qlik Cloud.)
Met deze ontwikkelingen is het wel belangrijk om de kern ‘schoon’ te houden. Daarom spreken diverse leveranciers, zoals Microsoft, Oracle en SAP, over **‘keep the core clean’.** Dit betekent dat je het houdt bij de basis in bijvoorbeeld een ERP zoals SAP S/4HANA. Deze blijft volledig standaard. Daarbij wordt het maatwerk er niet in gebouwd, maar bij gebouwd, zodat het makkelijk mee kan naar de volgende versie. Dit kan onder andere met [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix) of SAP BTP. Deze nieuwe manier van werken ga je steeds vaker terugzien en wordt sterk gestimuleerd, omdat dit in het vervolg veel tijd, werk en kosten scheelt.
**4. Licentiemodel: soms minder transparant**
Bij steeds meer aanbieders zien we het gebeuren: een verschuiving van licentiemodel. Je betaalt bijvoorbeeld per klik of voor de hoeveelheid data die je gebruikt en niet meer voor het aantal gebruikers. In eerste instantie kan dat een goede deal lijken, maar door deze verandering wordt je gebruik minder inzichtelijk. Het is dus belangrijk om hier alert op te zijn en vooraf goed onderzoek te doen. Hier helpen we je graag bij.
**5. Achieve more with clean data**
*Clean data = clean profit*. Bedrijven leggen vaker de focus op ‘schone data’ al wordt dit nog steeds regelmatig als een extra activiteit gezien en niet als een must. De kwaliteit van de data bepaalt de kwaliteit van de informatie. Daarbij is goed **data management** noodzakelijk. Op basis van de juiste informatie, kun je met volle vertrouwen een gefundeerd besluit nemen. Om de data kwaliteit binnen organisaties te verbeteren, hebben we een methode ontwikkeld met vier (/vijf) stappen:
- **Get Ready©:** deze stap inventariseert de scope (wat), de middelen (waarmee) en de governance (hoe). De uitkomst geeft richting aan vervolgstappen.
- **Get Clean©:** dit is een eenmalige actie op projectbasis om de data op te schonen en de Stay Clean fase in te richten die hierna moet komen. Met andere woorden om “Clean” te blijven. Een stap die bij een migratie ook zeker niet mag ontbreken.
- **Stay Clean©:** deze fase legt de focus op het houden van de ingerichte, schone omgeving door continue aandacht te hebben voor dit proces. Dit kan inzichtelijk gemaakt worden via verschillende BI-tooling. Belangrijk is dat in deze fase de governance is ingericht. Wie is waar, wanneer voor verantwoordelijk. Dit is cruciaal om jouw investering te laten renderen.
- **Get Flexible©:** deze stap zorgt voor de implementatie van workflows en het gecentraliseerd aansturen van Data Management om beter in te kunnen spelen op de veranderende organisatie en de impact daarvan op de datakwaliteit.
- **Optioneel (als vijfde stap) is Get INDIGO©:** INDIGO staat voor INtegraal Data- en Informatie Governance en ondersteunt het proces en maakt met name governance mogelijk in al zijn facetten.
**6. Visualisatie & Self-service**
*Inzicht geeft uitzicht.* We zien een focus op visualisatie in de markt. Het ziet er mooi uit, maar een duidelijk beeld is ook nodig. Door de hoeveelheid aan data en daarbij behorende hoeveelheid aan dashboards, is het cruciaal om aan de hand van visualisaties inzicht te verkrijgen. Zo is het onder andere mogelijk om in Qlik Cloud je landingspagina aan te passen, door bijvoorbeeld je grafieken bovenaan vast te prikken.
Ook staat de eindgebruiker veelvuldig centraal. Iets wat we eveneens duidelijk bij Qlik tegenkomen. Met nieuwe functionaliteiten kan de eindgebruiker de tool naar zijn hand zetten. Door bijvoorbeeld alerts in te zetten, wordt er veel meer en efficiënter gebruik gemaakt van alle beschikbare informatie. Het gemak van het verkrijgen van inzichten is sterk toegenomen voor de eindgebruiker, door een mobiele versie en de koppeling met Teams, waardoor je jezelf of leidinggevende actief kunt laten informeren.
In de wolken: de voordelen van Qlik Cloud
20 december 2023
On-premise of In-the-cloud, [Qlik](https://ddcgroup.com/qlik) is een ‘leader’ binnen de BI-oplossingen ([zie Gartner](https://www.qlik.com/us/lp/sem/gartner-magic-quadrant-2023?utm_team=DIG&utm_subtype=cpc_brand&ppc_id=hDkOzg8l&kw=qlik%20gartner&utm_content=hDkOzg8l_pcrid_654888141248_pmt_p_pkw_qlik%20gartner_pdv_c_mslid__pgrid_104099367072_ptaid_kwd-134394665804&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Qlik_Netherlands_Google_Brand_DA_Brand_EN&utm_term=qlik%20gartner&https://www.qlik.com/us/lp/sem/gartner-magic-quadrant-2023&_bt=654888141248&_bk=qlik%20gartner&_bm=p&_bn=g&_bg=104099367072&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAvoqsBhB9EiwA9XTWGXHB_N1n47GICbXs0qZfyAx3qQvlHrUXBqarBcAasMtgab7fTJsPPRoCiicQAvD_BwE)). Het gebruik van Qlik Cloud neemt momenteel sterk toe gezien de efficiëntie, flexibiliteit, toegankelijkheid, beveiliging en andere extra functionaliteiten in vergelijking met de on-premise versie. Bij deze nieuwe mogelijkheden die de cloud (SaaS) biedt, staat de eindgebruiker centraal. Waarom je niet meer ontkomt aan de SaaS-revolutie en wat de voordelen zijn voor je organisatie, lees je hieronder.
**Wat is SaaS?**
Mocht je niet bekend zijn met SaaS: Software as a Service draait om het gebruiken van software via het internet – de cloud - in plaats van het lokaal op een eigen server te installeren. Het biedt on-demand toegang tot applicaties, waarbij onderhoud en updates door de serviceprovider worden beheerd. Gebruikers betalen vaak een abonnement in plaats van eenmalige kosten, waardoor het flexibel en schaalbaar is. Kortom, SaaS maakt softwaregebruik eenvoudiger, toegankelijker en kosteneffectiever omdat je geen eigen fysieke server en servermanagement hebt.
Door SaaS wordt er een veiligere omgeving gecreëerd waarbij je altijd up-to-date bent met de laatste versie van de software. Het grootste deel van de updates zijn zogenaamde security patches. Door het automatisch upgraden van de software, hoef je hier zelf niet meer over na te denken en maken hackers minder kans, want je hebt immers altijd de laatste versie.
**Wat zijn de voordelen van Qlik Cloud voor jou als gebruiker?**
Hoe vaak maak jij gebruik van al die mooi gemaakte dashboards? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Via Qlik Cloud is het nu mogelijk om een **alert** in te stellen. Bijvoorbeeld: voor een organisatie is het van belang dat iedere vrachtwagen gewogen wordt. Hiervoor is er een KPI ingesteld, namelijk minimaal 100% van de voertuigen moet gewogen worden. Aan de hand van de nieuwe functionaliteit kan je een trigger aanzetten waardoor je een melding krijgt wanneer de KPI niet gehaald wordt. Hierdoor kan je efficiënter gebruik maken van je informatie en je tijd. Extra handig: dit kan allemaal ook via een mobiele versie aan de hand van een **pushbericht** op je telefoon.
De **gebruiksvriendelijkheid** voor **de eindgebruiker staat centraal** met Qlik Cloud. Zo is het ook mogelijk om periodiek specifieke visualisaties te ontvangen, ontvang bijvoorbeeld elke week het aantal orders van een klant. Als eindgebruiker kan je dit zelf inplannen.
Daarnaast kan je **Qlik nu koppelen aan Teams**. Ook deze functionaliteit maakt het gemakkelijk om inzicht te krijgen in de informatie in je dashboards, want je kan je eigen rapport een vraag stellen. Bijvoorbeeld: wat is de omzet van afgelopen week? Qlik geeft je dan direct antwoord via de Teamschat. Binnen de rapporten is het daarbij mogelijk om **notities achter te laten** om zo andere gebruikers te bereiken of vragen te stellen.
Als laatste zijn de mogelijkheden van **de landingspagina** aangepast. Waar je voorheen binnenkwam en alleen mapjes zag, kan je deze pagina in SaaS zelf vormgeven door bijvoorbeeld grafieken, favorieten en linkjes een plek te geven. Door je favoriete rapporten vast te prikken en je grafieken bovenaan neer te zetten, heb je gelijk je KPI’s inzichtelijk.
Concluderend levert Qlik Cloud extra waarde aan je dashboards, omdat je met nieuwe functionaliteiten overzichtelijker, slimmer en sneller toegang hebt tot alle beschikbare informatie. Het gemak van het verkrijgen van inzichten is sterk toegenomen voor de eindgebruiker waardoor je jezelf of leidinggevende actief kan laten informeren.
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Jorrit
7 december 2023
**We stellen je graag voor aan BI'er Jorrit!**
"Hallo! Ik ben Jorrit Aarden. De afgelopen vier jaar ben ik werkzaam geweest in de logistiek als claims behandelaar en planner. Ik heb nu de stap gemaakt naar een andere tak van sport: in november ben ik gestart als BI-Consultant bij DDC. Tijdens mijn vorige werkzaamheden ben ik al in aanraking gekomen met [Qlik](https://ddcgroup.com/qlik). Ik was meteen enthousiast en wilde graag aan de slag met alle mogelijkheden. Ik kan niet wachten tot ik mezelf kan focussen op lastige vraagstukken om zo het beste uit een organisatie te halen. Ook de diversiteit van het werk en het samenwerken met diverse klanten trekt mij erg aan. Dit zijn ook de redenen waarom ik deze stap heb ondernomen: ik wil graag ondernemingen helpen door middel van data-analyses. Ik pak deze kans die ik heb gekregen om mij te ontwikkelen met beide handen aan. Met als doel om mijzelf zo breed mogelijk te professionaliseren binnen de BI-Consultancy. Ik vind het leuk om mijn kennis zoveel mogelijk uit te breiden zodat ik bedrijven optimaal kan ondersteunen. Hopelijk tot snel!"
Nieuwe Europese wetgeving DORA: een integrale aanpak voor het beheer van ICT-risico’s
6 december 2023
Waarschijnlijk heb je het al voorbij zien komen: vanaf 17 januari 2025 moeten financiële instellingen en IT-serviceproviders die deze organisatie bedienen, voldoen aan de Digital Operational Resilience Act (DORA). Het aantal cyberaanvallen en datalekken neemt toe en met deze nieuwe wetgeving wil de Europese Unie financiële organisaties weerbaar maken tegen deze digitale dreigingen.
De thema’s binnen DORA:
- **IT-governance en risico management**: mogelijke risico’s identificeren en hoe men deze kan classificeren en verhelpen. Dit inzicht zorgt dat de potentiële impact op de organisatie bekend is en wordt verantwoord.
- **IT-incident management**: het rapporteren van specifieke incidenten, maar ook het vermogen om ze te detecteren en de mogelijkheid om deze automatisch te herstellen.
- **Digital resilience testing**: beveiliging- en resilience testing moeten een ‘must’ worden. Er is een testprogramma nodig dat alle kritieke systemen en toepassingen omvat, dat een multidimensionaal beveiligingsoverzicht en een gedegen risicogebaseerde aanpak heeft om ervoor te zorgen dat alle relevante beveiligingsaspecten en dreigingen aan bod komen.
- **Derde partijen risicomanagement**: de financiële entiteit is volledig verantwoordelijk voor de naleving en de verantwoording van alle verplichtingen van het ICT-risico van derde aanbieders. Dit risico moet inzichtelijk zijn. De IT-serviceproviders moeten geauditeerd kunnen worden. Hierbij kan men verwachten dat onder andere organisatieprocessen en NDA’s gecontroleerd worden.
- **Informatie en intelligentie delen**: om de weerbaarheid te versterken kunnen financiële entiteiten onderling informatie en inlichtingen over cyberdreiging uitwisselen, zoals indicatoren voor aantasting, tactieken, technieken en procedures, cyberbeveiligingswaarschuwingen en configuratie-instrumenten.
Voor de meeste organisaties zal het gaan om een opschaling van de reeds genomen maatregelen.
**Ons advies**: wacht niet te lang met de implementatie. Het is een complexe verandering met veel aspecten door veel verschillende lagen van de organisatie heen. Extra aandacht voor [data governance](https://ddcgroup.com/data-governance) is hierbij cruciaal. Met [INDIGO](https://ddcgroup.com/indigo) (INtegraal Data - en Informatie GOvernance) krijg je inzicht en daarmee overzicht van je informatielandschap. Je kunt op eenvoudige wijze aangeven waar in het informatielandschap bedrijfskritische dan wel risicovolle data zich bevinden, welke data naar derden gaat, wie de eigenaar is van die data, wie men moet informeren in het geval van een datalek etcetera. Dit alles en meer is noodzakelijk om te voldoen aan de DORA compliancy.
Wil je graag meer weten over hoe INDIGO je helpt om aan de DORA compliancy te voldoen? Neem dan contact op met Jan Huijgers: +31 (0)6 55156801 | jan.huijgers@ddcgroup.com
Nieuw onderzoek Gartner lovend over Mendix
8 november 2023
Het onderzoek van [Gartner](https://www.gartner.com/doc/reprints?id=1-2F9LTENA&ct=231010&st=sb?&mkt_tok=NzI5LVpZSC00MzQAAAGPDxbBr2zUQqRjYX8KQPZZbeuUuy8hWu8Hg1DiFGjYV6O959s6YWsH_zhSftRuo4Vf01r-fJWLB1z45DYIgejFPcjOlFhEK-WrcuC_DQvrUh2zHA) laat zien dat Mendix (weer) dé leider is binnen de low-code platforms.
**Wat maakt Mendix zo sterk?**
*Bron: Gartner - Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms (LCAP)*
Dat Mendix zo goed uit de verf komt, is voor ons geen verrassing. Het platform is snel, flexibel, innovatief en nog veel meer. Dit zegt Gartner over de kracht van Mendix: “Mendix is een leider in dit Magic Quadrant. Het LCAP-aanbod is het Mendix Platform. Mendix is een dochteronderneming van Siemens. De marktdifferentiatie is gebaseerd op de gecombineerde steun aan belanghebbenden uit het bedrijfsleven, burgerontwikkelaars, bedrijfstechnologen en professionele ontwikkelaars. Het Mendix Platform biedt portfoliomanagement- en ontwikkelingsactiviteiten die naadloos op elkaar aansluiten. Het biedt een bibliotheek met samenstelbare assets voor verschillende zakelijke branches, beschikbaar op de Mendix Marketplace als app-services en -oplossingen, en specifiek gericht op onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's). Op Cloud Foundry gebaseerde, door AWS gehoste Mendix Cloud is het standaard implementatiedoel voor applicaties die op het Mendix Platform zijn ontwikkeld. Zelfbeheerde implementaties door klanten worden ondersteund voor op Kubernetes gebaseerde private cloud- en on-premises datacenters, waarbij tools en documentatie beschikbaar zijn voor het hosten van platformspecifieke bewerkingen, configuratie en monitoring.
![Figure-1_-Y23Q4-Magic-Quadrant-for-Enterprise-Low-Code-Application-Platformstarget.png](/uploads/Figure_1_Y23_Q4_Magic_Quadrant_for_Enterprise_Low_Code_Application_Platformstarget_6aa8d57833.png)
De activiteiten van Mendix zijn grotendeels gevestigd in Europa, met het hoofdkantoor in de VS. De aanwezigheid neemt toe in Latijns-Amerika en APAC, vooral in China en Japan. Klanten van het Mendix Platform zijn verdeeld over ondernemingen van elke omvang, vooral in de financiële, professionele dienstverlening en productiesectoren.
Sterke punten:
- Innovatie: Het Mendix Platform ondersteunt de ontwikkeling van AI-copiloten (MxAssist Logic Bot, Best Practice Bot, Validation Bot, Performance Bot), AR- of VR-enabled UX, IoT, digitale threads, digital twins en edge computing. De nieuwe Mendix Solutions Kit richt zich op ISV's die adaptieve/duurzame SaaS-applicaties bouwen met IP-bescherming en ingebouwde meet-/factureringsmogelijkheden.
- Productmogelijkheden: Mendix scoort hoog op de meeste belangrijke mogelijkheden, vooral op het gebied van integratie en API’s, beveiliging en governance. Dit wordt bevestigd door de recensies op Gartner Peer Insights.
- Levensvatbaarheid: Siemens blijft de groei van het Mendix-portfolio stimuleren door het marktbereik van het Mendix Platform en de integratie tussen IT en OT uit te breiden. Mendix speelt een belangrijke rol in het softwareportfolio van Siemens, een conglomeraat met een jaaromzet van ruim $70 miljard.”
Lees [hier](https://www.gartner.com/doc/reprints?id=1-2F9LTENA&ct=231010&st=sb?&mkt_tok=NzI5LVpZSC00MzQAAAGPDxbBr2zUQqRjYX8KQPZZbeuUuy8hWu8Hg1DiFGjYV6O959s6YWsH_zhSftRuo4Vf01r-fJWLB1z45DYIgejFPcjOlFhEK-WrcuC_DQvrUh2zHA) meer over Mendix en de andere platforms.
LoRa dataverwerking in Mendix
1 november 2023
*Binnenkort vervalt de mogelijk die KPN biedt om LoRa data te beheren. Om te zorgen dat klanten de data nog steeds kunnen gebruiken, hebben we de benodigde functionaliteit in [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix) gebouwd.*
Eén van onze klanten gebruikt al jaren LoRa devices voor de locatiebepaling van hun materieel. LoRa is een Long Range, Low Power IoT-verbinding speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Deze LoRa devices maken gebruik van het KPN-netwerk. KPN biedt een portal aan waarin de data beheerd kan worden. Alleen vervalt deze mogelijkheid binnenkort. Bij onze klant ontstond daarom de behoefte aan een platform waarin de LoRa data kan worden verzameld, getoond en beheerd.
Er zijn diverse aanbieders van dergelijke IoT platforms, maar aangezien we Mendix gebruiken voor materieelbeheer, hebben we eerst gekeken naar de mogelijkheid om de LoRa data direct in Mendix te verwerken. Het gaat om flinke hoeveelheden data: zo'n 30.000 berichten per dag bij deze klant. Mendix leent zich perfect voor het in real-time ontvangen en verwerken van deze berichten. We hebben vervolgens de benodigde functionaliteit gebouwd waarmee de locatie (huidig en historisch) op de kaart te bekijken is en waarmee de koppeling tussen LoRa devices en materieel te beheren is. Dit toont opnieuw de uitstekende performance en flexibiliteit van Mendix als low-code platform. Daarnaast maken we de rapporten in [Qlik](https://ddcgroup.com/qlik) en brengen we de ERP en Mendix data samen.
Meer weten? We komen graag in contact!
Maurice Gelden | +31 (0)6 20531202 | maurice.gelden@ddcgroup.com
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Gideon
15 september 2023
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe stagiair Gideon!**
"Hallo ik ben Gideon, student Informatica bij Avans in Breda en op 28 augustus ben ik begonnen met mijn stageperiode bij DDC.
De aankomende maanden ga ik mijzelf bezighouden met de ontwikkeling van een aantal ‘quality of life features’ voor mijn collega’s - een tool die meer inzicht biedt in de automatische logging van verschillende applicaties die zijn ontwikkeld en worden beheerd door DDC. Verder is het ook de bedoeling dat ik de functionaliteitswaarborging uitbreid door middel van het implementeren van een aantal automatische unit tests. Dit alles maak ik in [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix).
Het leukste hieraan vind ik dat ik mijn horizon verbreed door me te verdiepen in het low-code platform Mendix. Deze visuele manier van ontwikkelen zal mij later helpen om op een andere manier naar problemen te kijken. Verder is het mooi om te werken aan een project waar anderen baat bij gaan hebben. Je creëert iets wat daadwerkelijk direct gebruikt gaat worden. Dit geeft mijn stageperiode extra waarde.
Als laatste vind ik het leuk om me te verdiepen in geschiedenis, dus als iemand ooit samen de geschiedenis in wil duiken, houd ik mij aanbevolen!"
Door de ogen van een Mendix Consultant: Release Mendix 10
4 juli 2023
**Dinsdag 27 juni is de nieuwe versie van [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix) live gegaan. Onze consultant Thom, die werkt met Mendix bij onder andere Van Happen Containers en Total Energies, bespreekt in dit artikel alle nieuwe ontwikkelingen die je niet mag missen.**
“Mendix blijft ontwikkelen en beweegt mee met vragen vanuit de gebruikers. Dit zorgt ervoor dat wij onze klanten beter en beter kunnen ondersteunen en ideeën efficiënt kunnen omzetten in duidelijke informatiesystemen. Dit zijn de belangrijkste nieuwe aanpassingen:
- **Studio en Studio Pro worden samengebracht** onder één IDE (Integrated development environment). Waarbij de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van Studio ondergebracht zullen worden in Studio Pro. Dit stroomlijnt het ontwikkelproces waarbij ontwikkelaars van verschillende niveaus in één en dezelfde omgeving samenwerken.
- Via **het vernieuwde Mendix Portfolio Management** kun je de huidige status van je apps nog beter volgen en prioriteiten van nieuwe functionaliteit aangeven. Door ontwikkelaars, ontwerpers en stakeholders op één platform te laten communiceren, wordt het hele proces efficiënter.
- De nieuwe **Mendix Machine Learning Kit** is de eerste in low-code geïntegreerde toepassing van Machine Learning en het stelt organisaties in staat om moeiteloos AI-modellen in hun slimme apps te integreren zonder dat er gehoste services van derden nodig zijn. De ML Kit is gebouwd op basis van ‘Open Neural Network Exchange’ (ONNX). ONNX is een open source framework dat ervoor zorgt dat verschillende modellen omgezet kunnen worden naar ONNX. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van Studio 10.
- Een **update in het UI/UX design** binnen Studio 10 zorgt ervoor dat ontwikkelaars gemakkelijker een uniforme ervaring kunnen bieden aan gebruikers ongeacht het apparaat waar zij mee werken.
- Ook zet Mendix in op een verbeterde governance, risicobeheer en operationele efficiëntie met Mendix 10. Met de optie **‘Bring your own Identity Provider (IBYOIdP)’** biedt Mendix nu meer mogelijkheden om klantspecifieke authenticatiemethodes te integreren. Hierdoor kunnen we nog beter beheren wie wanneer en hoelang toegang heeft tot de applicaties.
**Wat kunnen we nog meer verwachten?**
Sinds Studio Pro versie 9.12 biedt Mendix de mogelijkheid om de ARM versie van Studio Pro te installeren. Dit heeft ertoe geleid dat de Macs met een M-chip middels Parallels ook Studio Pro kunnen installeren. Het gerucht gaat al langer dat Mendix aan **een native MacOs versie van Studio Pro** werkt. Ze hebben nu bekend gemaakt dat we dit eind 2023 kunnen verwachten.
Naast de andere, veelal kleine, aanpassingen zijn dit de ontwikkelingen waar wij op zaten te wachten. Waar kijk jij het meeste naar uit?”
**Contact:** Thom Giesbers | thom.giesbers@ddcgroup.com
**Meer informatie:** [www.mendix.com/whats-new/](https://www.mendix.com/whats-new/)
Premises for Change
26 juni 2023
*Alles blijft, alles verandert, alles blijft veranderen*
Tegenwoordig is ‘continu veranderen’ eerder regel dan uitzondering. Ofwel ‘alles blijft, alles verandert, alles blijft veranderen’. Veranderingen vragen de nodige extra aandacht, kennis en capaciteit naast de dagelijkse bedrijfsvoering (going concern). Strategische veranderingen die een grote impact hebben op processen, organisatie, techniek, informatie en\of medewerkers vereisen een projectmatige aanpak waarbij verschillende partijen met verschillende belangen samenwerken. Er zijn tal van omvangrijke projecten, vooral grote IT-projecten, die voortvarend worden opgepakt en na verloop van tijd door blijven gaan terwijl duidelijk is dat de beoogde doelen niet gehaald zullen worden. Deze projecten kenmerken zich door het feit dat er geen rekening wordt gehouden met één of meer van de doorslaggevende kritische succesfactoren (premises for change). Dit leidt gegarandeerd tot het falen van deze projecten. In zulke gevallen is het cruciaal om na te gaan of alle vijf premises for change zijn ingevuld. Wanneer dit niet het geval is, is het wijs te besluiten om het project te stoppen en daarmee de investering als verlies te accepteren om zo een veel groter verlies te voorkomen.
**De vijf premises for changes zijn:**
Sense of Urgency, Clear Objective and Focus, Management Commitment, Resources en Structure. Zonder deze factoren is het niet mogelijk een succesvolle verandering door te voeren. Door hier bewust van te zijn en aandacht aan te geven, kan de kans van slagen van de strategische veranderingen worden vergroot en het gegarandeerd falen hiervan worden voorkomen.
![Header Premises for Change - VERSIE 5.2.jpg](/uploads/Header_Premises_for_Change_VERSIE_5_2_aeda3b1399.jpg)
**1. Sense of Urgency**
Zonder urgentie krijgt de verandering geen prioriteit en aandacht: No pain, no gain! De echte verandering komt niet van de grond, laat staan dat deze wordt afgerond en toegevoegde waarde levert. Het betreft dan één van de vele veranderingen die wellicht enthousiast worden geïnitieerd, maar nooit worden afgerond (en langzaam doodbloeden). Wordt de pain en/of gain daarentegen gevoeld dan krijgt de verandering ieders aandacht en prioriteit.
**2. Clear Objective and Focus**
Zonder een heldere doelstelling en focus is het een ‘Shot in the dark’! Vaak worden veranderingen enthousiast gestart door veel inspanning te stoppen in tal van activiteiten die niet leiden tot concrete resultaten waarmee een probleem wordt opgelost. Als het ‘probleem’, de concrete doelstellingen en de te behalen resultaten niet helder zijn dan zullen de enthousiaste activiteiten niet leiden tot het gericht oplossen van het probleem. Helder geformuleerde doelstellingen met een concreet afgebakende scope en brede communicatie hiervan leiden ertoe dat doelstellingen gericht en meetbaar worden gerealiseerd.
**3. Management Commitment**
Het ontbreken van management commitment leidt tot: ‘Running to dead-ends & Frustrations’! Ofwel de noodzakelijke managementbesluiten worden niet genomen, de doelstellingen en noodzakelijke veranderingen worden niet gedragen door een ‘champion’ en de organisatie en de mensen worden niet geënthousiasmeerd om mee te doen en bij te dragen. Het wordt dan polderen, vrijheid-blijheid, hobbyisme en vooral veel praten en vergaderen. Bij het ontbreken van topmanagement commitment kan ‘gedurfd middlemanagement’ helpen door lef te tonen en de verandering daadkrachtig aan te sturen.
**4. Resources**
Het ontbreken van resources (personeel, juiste kennis en vooral ervaring en financiën) resulteert in ‘A mission impossible’! Ofwel er zijn mooie plannen, maar de daadkracht voor executie ontbreekt. De slimme handjes (menskracht met expertise) en de betrokkenheid van het personeel zijn belangrijke voorwaarden om de noodzakelijke veranderactiviteiten daadwerkelijk uit te voeren en de toegevoegde waarde te leveren.
**5. Structure**
Geen goede organisatie (waarin zowel sturing als ook verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden duidelijk zijn) leidt tot een ‘Unguided jungle expedition’! Ofwel iedereen is erg druk met zijn/haar eigen werkzaamheden zonder dat er gericht toegewerkt wordt naar de realisatie van de gezamenlijke, concrete en haalbare mijlpalen, doelstellingen en resultaten. Iedereen komt ergens, maar niet waar we met z’n allen naar toe willen.
Wil je graag meer weten over de vijf premises for changes? Neem dan contact op met Hans Giesbers op +31 (0)6 20488531 | info@ddcgroup.com
Highlights Better Together van de VNSG
19 juni 2023
**Het evenement Better Together van de Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) was met inspirerende presentaties en interessante gesprekken een succes! Deze donderdagmiddag stonden supply chain en SAP centraal waarbij thema’s als duurzaamheid, asset management, digital twins en data governance onder de loep werden genomen.**
**Ook DDC was aanwezig met een stand en collega Jan Huijgers presenteerde zijn perspectief op Integraal Data & Informatie Governance. We delen graag onze hoogtepunten van deze dag:**
**1. Keynote: Mark Kroes van Vitens – People before Process**
De keynotespeaker van het evenement was Mark Kroes. Hij deelde zijn ervaring met en visie over het belang van de mens bij veranderingen binnen organisaties. Alles begint met mensen. Het is daarom ook belangrijk om eerst te weten wat ‘we’ doen, waarom ‘we’ dit doen en waarom ‘we’ het op deze manier doen. Wanneer je dit weet, kan je verbeteren. Mark sluit zich aan bij de 'Lean' gedachte, waarin ketens en samenwerken centraal staan. Zijn visie sluit aan bij onze (DDC) gedachten, we zien het belang van de menselijke rol binnen ons vakgebied en binnen het succesvol uitvoeren van veranderingen.
**2. Jan Huijgers – Integraal Data & Informatie Governance**
![Foto Jan.jpg](/uploads/Foto_Jan_0f90640d50.jpg)
Onze eigen Jan Huijgers dook tijdens zijn presentatie in de wereld van Data & Informatie Governance. Hij bracht met zijn perspectief data governance naar een next level: informatie governance. Het belang hiervan werd benadrukt, want ‘we’ geven steeds meer uit handen, maar blijven eigenaar en eindverantwoordelijke van data en willen in controle blijven. Hiervoor heb je inzicht nodig: wat wordt waarvoor gebruikt en door wie. DDC heeft hier de oplossing voor: Indigo. Jan laat hiermee zien dat governance complex is, maar niet moeilijk.
*[Meer Data Governance](https://ddcgroup.com/data-governance)*
**3. Dimensys & InMotion – De Digital Twin van een racing team**
Samen met de studenten van InMotion heeft Dimensys hun samenwerking om het productieproces van snellaadtechnologieën en next-generation accupakketten te verbeteren mooi weergegeven. Met een interessante presentatie en een interactieve stand, met een racesimulatie en de auto zelf, trokken zij de aandacht. Om het productieproces te verbeteren bouwden zij een uitgebreide Digital Twin (virtuele digitale tweeling) waarbij zij eerst van een virtueel product naar een virtuele productie gaan voordat zij van de echte productie naar het echte product gaan. Hierdoor kan je sneller en flexibeler een product ontwikkelen en dit is cruciaal in een omgeving die steeds sneller verandert.
**4. Enexis – SAP R3/S4 transition from business management perspective**
De afdeling Supply Chain Management van Enexis heeft vorig jaar de overstap gemaakt van SAP R/3 naar SAP S/4HANA. Ze bespraken het waarom, wat en hoe. Wat er goed ging, maar ook wat de leerpunten waren. Zo kwamen zij er tijdens de migratie achter hoe belangrijk de volgorde van werkwijze is. De afdeling nam projecten samen en wilde dit in één keer migreren, maar door dit stap voor stap te doen, kunnen mogelijke issues eerder worden herkend en worden voorkomen. Dit is ook iets waar wij als DDC voor pleiten. Wij ondersteunen organisaties graag met deze migratie. Het was interessant om via deze presentatie een kijkje te krijgen in het verloop van het project.
*[Meer SAP S/4HANA](https://ddcgroup.com/ddc-sap-hana-migratie)*
**5. SAP – Supply chain in the data sphere**
Tijdens deze sessie werden de nieuwe ontwikkelingen binnen SAP besproken. Er werd een uitgebreide rondleiding gegeven door 'SAP Value Analytics', een combinatie van SAP Analytics Cloud (SAC), SAP Datasphere en vooraf gedefinieerde Business Content (de huidige focus op Supply Chain). SAP Datasphere werd op 8 maart gelanceerd en werd hier geïntroduceerd. Het is de volgende generatie van SAP Data Warehouse Cloud en een uitgebreide dataservice waarmee elke dataprofessional naadloos en schaalbaar toegang kan bieden tot bedrijf kritische gegevens.
*[Meer SAP](https://ddcgroup.com/sap)*
*[Meer VNSG](https://vnsg.nl/imis/VNSGWeb/Over_de_VNSG/VNSGWeb/Over_de_VNSG.aspx?hkey=9e58bb77-1add-453d-ac08-2972d27990c7)*
Tip: Better Together - from design to maintenance
23 mei 2023
Na een succesvolle editie in 2022 is Better Together van de VNSG dit jaar terug en DDC is erbij! Op donderdag 1 juni 2023 zoomt het evenement in op de Supply Chain en alle processen die nodig zijn bij de productie van producten en processen. Ofwel: van ontwerp tot onderhoud.
Dit jaar maken wij deel uit van de programmering. We zijn niet alleen aanwezig met een stand in de algemene ruimte, maar DDC’er Jan Huijgers zal ook om 15.55 uur spreken over **Integraal Data & Informatie Governance**. Erg interessant, ook voor niet IT’ers. Bekijk [hier](https://info.vnsg.nl/better-together-2023-0) het programma. Onze specialisten op het gebied van [SAP](https://ddcgroup.com/sap), [Qlik](https://ddcgroup.com/qlik), [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix) en [Informatie & Data Governance](https://ddcgroup.com/data-governance) ontvangen je graag bij onze stand. We kijken uit naar een inspirerende middag.
*Governance is complex, maar niet moeilijk.*
**Het evenement**
Donderdag 1 juni
12.00 – 18.30 uur
Conference Center High Tech Campus
The Strip, High Tech Campus Eindhoven 1B
5656 AE EINDHOVEN
*Goed om te weten:* dit is een gratis evenement voor alle medewerkers van bedrijven die lid zijn van de VNSG. Het is eenmalig mogelijk om deel te nemen zonder lid te zijn. Ben je geïnteresseerd in dit evenement, maar ben je (nog) geen lid van de VNSG? Laat het de organisatie weten door een e-mail te sturen naar: bettertogether@vnsg.nl.
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Sjoerd
15 maart 2023
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe Mendix Consultant Sjoerd!**
“Maandag 13 maart ben ik bij DDC gestart en ik zal mij daarom even voorstellen. Ik ben Sjoerd Wilschut, 22 jaar oud en ik heb de opleiding Bedrijfskunde van Avans Hogeschool in Breda afgerond.
Na deze brede studie kwam ik er al snel achter dat ik aan de slag wilde binnen de IT-branche, een branche waar ik tijdens mijn studie en stages verschillende keren mee in aanraking ben gekomen. Het leuke aan dit werkveld is dat je continu aan het innoveren bent en dat er altijd nieuwe ‘puzzels’ opgelost moeten worden. In mijn nieuwe functie zal ik met Mendix oplossingen gaan ontwikkelen voor onze klanten, iets wat mij erg aanspreekt. Het is een ideale combinatie van mens en techniek; samen met collega’s en klanten mooie oplossingen creëren. Ik kijk er erg naar uit!”
Van Chemicus naar Data Consultant
8 maart 2023
*“De connectie tussen data vinden; het is één grote puzzel en ik puzzel graag.” - Femke van Gemert*
**Data consultant Femke sloot zich in oktober aan bij het DDC-team. Hiervoor had zij haar opleiding Chemie op Avans afgerond. Dit bleek toch niet goed bij haar te passen en ze maakte de switch naar consultancy. We zijn ontzettend blij met Femke als BI’er. Ze leert snel en werkt momenteel voor klanten zoals Van Happen Containers en VersLokaal powered by FoodFocus.**
**Het is een stap om deze ommezwaai te maken en in een nieuwe wereld te duiken. Benieuwd waarom Femke bij DDC is gaan werken en waarom dit zoveel beter bij haar past? We gingen in gesprek:**
**Kan je wat meer vertellen over jouw keuze voor de datawereld?**
“Tijdens stages in het laatste jaar van mijn studie ben ik erachter gekomen dat ‘op het lab staan’ niet bij mij past. Hierdoor ben ik na mijn studie gaan kijken naar andere mogelijkheden. Ik heb in totaal bij drie verschillende bedrijven meegelopen om te kijken binnen welk vakgebied ik graag aan de slag zou gaan. Ik vond data-analyse direct erg interessant. De volgende stap was het vinden van een leuk passend bedrijf waar ik met data nieuwe inzichten kan bieden. Mijn vader kent DDC’er Hans van Alem en via hem werd ik enthousiast over DDC.”
**Waarom vond je data-analyse zo interessant?**
“Ik wilde vooral graag met cijfers werken. De connectie tussen data vinden; het is één grote puzzel en ik puzzel graag. Tijdens het meelopen vond ik het mooi om te zien hoe de gedachtegang van een data-analist werkt. Er komen veel stappen bij kijken om de puzzel op te lossen. Dat heb ik de afgelopen tijd als consultant ook gemerkt.”
**Hoe bevalt het werken als consultant tot nu toe?**
“Het past veel beter bij mij dan chemie. Zo liep ik bijvoorbeeld stage als organisch chemicus. Dit zag ik mijzelf geen jaren doen. In de afgelopen vier maanden heb ik ervaren dat data consultancy wel heel goed bij mijn wensen aansluit. Ik puzzel dus graag en zie veel groeimogelijkheden. Het is zo leuk en interessant dat de tijd voorbijvliegt!
Het puzzelen vind ik ook nog steeds het leukste aan mijn werk. Bijvoorbeeld bij Van Happen Containers, hier heb ik dataconnecties vervangen van Excelbestanden naar een SQL-database. De data wordt nu automatisch geladen. Een mooi resultaat, maar wel een uitdaging om het op te lossen, want alles is aan elkaar gekoppeld.”
**Kan je ook iets meer vertellen over het opleidingstraject waarmee je in oktober bent begonnen?**
“Ik begon met een intensief traject en leerde snel veel over [Qlik](https://ddcgroup.com/qlik). Daarbij heb ik veel opgestoken van mede DDC’ers. Na dit traject kon ik samen met ervaren BI’er Martin Wigchert aan de slag bij VersLokaal en hierdoor leerde ik nog het allermeest.
Bij Van Happen Containers ben ik betrokken bij de front-end ontwikkeling. Samen met collega Roel van de Ven pas ik dashboards aan naar de wensen van de organisatie. Bovendien controleer ik met Qlik de data uit [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix) en Navision.
Daarnaast maak ik voor DDC’s oplossing [ICM (Internal Control Monitor)](https://ddcgroup.com/internal-control-monitor) de dashboards. Hier ontwikkel ik samen met Martin rapporten om fouten uit data te halen, bijvoorbeeld dubbele facturen, crediteuren, debiteuren, etc.. Voor deze rapporten maken we ook gebruik van [*Write!*](https://ddcgroup.com/write).
*Geen dag is hetzelfde en er ligt altijd een mooie uitdaging voor me klaar.*
Verder verwacht ik dat ik mijzelf dit jaar nog verder ontwikkel op het gebied van back-end en dit ook meer ga toepassen bij klanten.”
**Hoe zou je de cultuur bij DDC omschrijven?**
“Omdat DDC een relatief klein bedrijf is, ken je iedereen en iedereen staat meteen voor je klaar. Je leert veel van elkaar. Het is een platte organisatie en ieders mening telt. Ik voelde mij al snel niet ‘de nieuwe collega’ binnen de organisatie. Het is ook fijn dat er regelmatig gezellige momenten worden gepland, bijvoorbeeld etentjes en borrels. Zo leer je elkaar snel beter kennen.”
**Heb je nog advies voor iemand die interesse heeft om over te stappen naar de datawereld?**
“Ik ben erg blij dat ik nu zo goed op mijn plek zit en dat ik de switch heb gemaakt. Zit je in hetzelfde schuitje? Heb je interesse in data, maar weet je niet hoe je moet overstappen? Ook zonder een aansluitende opleiding, kan je bij DDC terecht. Het is veel belangrijker dat je analytisch bent en procesmatig kan denken. Je kan jezelf binnen de organisatie ontwikkelen op je eigen tempo en je krijgt prettige ondersteuning van ervaren collega’s. DDC maakt het makkelijk voor je en helpt je bij het nemen van de stap richting data.”
Meer over ons: [ddcgroup.com/over-ons](https://ddcgroup.com/over-ons)
Werken bij: [ddcgroup.com/vacatures](https://ddcgroup.com/vacatures)
Even voorstellen: nieuwe DDC-er David
27 februari 2023
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe stagiair David!**
“Hallo allemaal! Ik ben David Otto en ik ben nieuw bij DDC. Momenteel volg ik de opleiding ICT & Business bij Fontys in Eindhoven en is mijn afstudeerperiode van start gegaan. Ik ga bij DDC mijn afstudeerstage doen waarbij ik een applicatie ga ontwikkelen die interne processen gaat ondersteunen. Naast dat de nieuwe ervaringen mij verder helpen groeien, lijkt het me ook erg leuk om ervaring op te doen met een low-code/no-code platform als [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix). Tijdens deze periode hoop ik veel Mendix kennis op te doen, veel te leren van de mede DDC’ers en mee te maken hoe het is om bij een IT-consultancy bedrijf te werken.”
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Lucas
2 februari 2023
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe stagiair Lucas!**
“Ik zal mezelf even voorstellen! Ik ben Lucas Kooijman, 20 jaar oud en volg momenteel het vierde jaar van mijn opleiding Business, IT & Management aan Avans. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe bedrijven succesvol kunnen worden door middel van technologie, dus de keuze voor deze richting was niet zo moeilijk. Tijdens mijn opleiding leer ik veel over hoe ik waarde kan toevoegen aan de bedrijfsvoering door de inzet van IT.
Afgelopen halfjaar heb ik mijn minor in Consultancy succesvol afgerond. De volgende stap was mijn afstudeerstage. Ik ben op zoek gegaan naar een stageplek die aansluit bij mijn interesses en motivaties, en toen kwam DDC op mijn pad. Deze organisatie sluit perfect aan bij wat ik zoek; DDC laat de kracht van informatie zien. Als afstudeeropdracht ga ik helpen om een proces bij één van de klanten te analyseren en te verbeteren. Mijn ervaring met ontwikkeling in [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix) komt daarbij mooi van pas. Ik kijk ernaar uit om mijn afstudeerproject uit te voeren en nieuwe ervaringen op te doen. Ik ben erg gemotiveerd om dit avontuur aan te gaan en ik hoop dat ik veel zal leren en groeien.”
Data & Informatie Trends 2023
18 januari 2023
**Net als vorig jaar zetten we weer graag alle ontwikkelingen binnen onze datawereld op een rij. Samen met onze DDC-collega’s hebben we gekeken naar het afgelopen jaar en naar wat je volgend jaar kan verwachten. Met deze Next Level Insights haal je alles uit je data.**
We leven momenteel in een constante staat van crisis, van corona tot energie tekort en van oorlog tot inflatie. Dit leidt ertoe dat het steeds belangrijker wordt om snel veranderingen door te kunnen voeren. Informatie gedreven handelen is daarom nog nooit zo cruciaal geweest. Dit zien we terug in de trends voor komend jaar. Sneller en efficiënter inzicht verkrijgen staat centraal en het feit dat er een schaarste is aan IT’ers, maakt dit niet makkelijker.
[Veel trends van vorig jaar](https://ddcgroup.com/nieuws/data-and-informatie-trends-2022) zijn ook in 2023 weer belangrijk. De verschuiving naar standaardisatie van ERP’s en de toename van agile way of working blijven relevant. Dit geldt ook voor SAAS, al kunnen we dit bijna geen trend meer noemen, SAAS is voor veel bedrijven de norm geworden. Hiernaast zien we meer ontwikkelingen die we graag met je delen:
![IT Jobs.png](/uploads/IT_Jobs_00376694f4.png)
**1. Waar zijn alle IT’ers?**
Wellicht is het herkenbaar: iedereen lijkt op zoek naar nieuwe talenten. Er is een groot tekort dat alleen maar lijkt toe te nemen (Bron: CBS) Na een dip tijdens de coronacrisis heeft de stijging zich herpakt en is de vraag nog nooit zo groot geweest. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om de juiste kennis binnen te halen, vast te houden en te verspreiden, bijvoorbeeld aan de hand van kennissessies.
**2. Van high naar low-code**
Organisaties vinden massaal de weg naar [Rapid Application Development (RAD)](https://ddcgroup.com/rapid-application-development) (Low/no-code). Het zal vaker terugkomen in dit artikel: alles moet efficiënter, en met een RAD-platform (bijvoorbeeld Mendix) kan je snel en effectief een informatiesysteem inrichten. Ook zien we dat de keuze voor standaard ERP software de behoefte om snel aanvullende functies te realiseren vergroot. Volgens IDC zal dit jaar 60% van de nieuwe applicaties ontwikkeld worden met low/no-code, dit was 30% in 2021 (Bron: Qlik). Naast deze groeiende vraag naar RAD, is specifiek het platform Mendix enorm populair. Na de overname van Mendix door Siemens zien we een toenemende groei en hogere positie van Mendix binnen de RAD-markt.
**3. Aandacht voor change management**
Parallel aan de groei van RAD zien we ook een toename van change management op processen: hoe kan het beter, eenvoudiger en sneller, en hoe leiden we dit in goede banen? Deze trend gaat hand-in-hand met informatie gedreven handelen. Veranderingen binnen een organisatie en het efficiënter maken van processen worden bepaald, uitgevoerd en geanalyseerd op basis van data. Daarbij is er geen tijd meer om nieuwe situaties langzaam te integreren. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat medewerkers weten wat veranderingen voor hen gaan betekenen en nog belangrijker dat zij dit proces mee kunnen ondersteunen. Dit creëert draagvlak. Door medewerkers te betrekken, blijven ze gemotiveerd en wordt er efficiënter gewerkt. Duidelijk uitgelegde en gedocumenteerde regels en processen zijn daarbij het sleutelwoord. Met andere woorden: een goede informatie- en data governance is een must (zie volgende trend). Door gebruik te maken van informatie creëer je Next Level Insights en voorkom je verrassingen.
![DEF - klein.png](/uploads/DEF_klein_30c4094f93.png)
**4. Next level governance**
Met de groei van IT-landschappen en de inherente en explosieve toename van data is het verkrijgen en behouden van kwalitatieve en juiste data een zichtbare uitdaging. Welke data gebruik ik om welke besluiten te nemen en om de organisatie aan te sturen? Waar komt deze data vandaan en hoe is de informatie tot stand gekomen? Wie is waar verantwoordelijk voor? Deze vraagstukken staan misschien al een aantal jaar op de agenda bij bedrijven, maar door de toenemende complexiteit van het informatielandschap en de snel veranderende data en daarnaast de verscherping van wereldwijde richtlijnen (AVG/SOX), neemt het belang om dit goed te moeten doen alleen maar toe. We geloven dat deze trend noodzakelijk is en de komende jaren veel aandacht zal krijgen. [Next level data en informatie(governance)](https://ddcgroup.com/data-governance) zal bijdragen aan een informatie gedreven organisatie; een mooi doel voor 2023.
**5. Inzicht en kostenbeheersing**
Het belang van budgettering en forecasting groeit gestaag. Zeker door de huidige situatie in Europa en de inflatie binnen ons land, groeit de interesse voor real-time inzicht in informatie en een forecast naar de toekomst die hier naadloos op aansluit. De huidige ontwikkelingen kunnen er namelijk voor zorgen dat budget onder druk komt en dat kan ertoe leiden dat je voorzichtiger of zelfs onjuiste beslissingen neemt. Onze tools [Jedox](https://ddcgroup.com/jedox) en [*Write!*](https://ddcgroup.com/write) kunnen je daarbij helpen en je met het juiste inzicht meer zekerheid voor de toekomst bieden. Kijk voor meer specifieke FP&A trends [hier](https://www.jedox.com/en/blog/fpa-trends/#geopolitics).
BLOG: Kijkje in het leven van DDC’er Maurice Gelden
13 december 2022
**Softwaremanager, procesconsultant, ontwikkelaar, Mister [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix), oftewel Maurice Gelden. In 2017 fuseerde zijn eigen bedrijf DeepBlue met DDC en dit verrijkte de organisatie met veel kennis van [softwareontwikkeling](https://ddcgroup.com/software-ontwikkeling). Maurice werkt voor diverse klanten, leidt het ontwikkelteam en maakt mensen enthousiast over innovatieve oplossingen. In deze blog vertelt hij over zijn dag:**
**De ochtend**
“De dag begon vroeg met het maken van fruit en lunch voor mijn kinderen. De jongste (7) zette ik op weg naar kantoor af op school. Na een eerste espresso nam ik met mijn collega's de lopende projecten door en bepaalden we waar iedereen vandaag aan werkt. Samen met Thom heb ik de aanpassingen voor Total Energies Normandië doorgenomen en Levi had wat vragen over de tool die we voor KBC Bank ontwikkelen. Tussen gesprekken door had ik via de mail contact met een aantal mogelijke kandidaten voor onze openstaande [vacatures](https://ddcgroup.com/vacatures). We groeien hard en kijken ernaar uit om ons team verder uit te breiden. Ook heb ik voor Van Happen Containers gewerkt aan de interfaces tussen Mendix en Navision waarna we op kantoor even gezamenlijk hebben geluncht.”
**De middag**
“Na de lunch vertrok ik naar Waalwijk om daar met Van Mossel de status van het project voor hun nieuwe hoofdkantoor door te nemen. Voor de organisatie ontwikkelen wij onder andere een applicatie waarmee de nieuwe parkeerplaats voor 3.500 auto's makkelijk en efficiënt gebruikt kan worden. Na de meeting ging ik zelf met Mendix aan de slag; met het bouwen van nieuwe functionaliteiten en het testen van aanpassingen die Jimmy in de dagen ervoor heeft gedaan. 's Avonds belde Zeeland Refinery met wat verzoeken die spoed hadden, dus heb ik nog even snel wat kleine aanpassingen voor hen doorgevoerd en een update gepubliceerd. Zo kom ik mijn dagen wel door: gestuurd door alle lopende projecten en verzoeken van klanten. Dat maakt dat geen enkele dag hetzelfde is. Bovendien maakt niks me gelukkiger dan een tevreden klant.”
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Jimmy
23 november 2022
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe Ontwikkelaar Jimmy!**
"Hallo! Mijn naam is Jimmy Chau en sinds 21 november werk ik als Mendix Developer bij DDC. Mijn academische achtergrond gaat eigenlijk een andere kant op, namelijk Economic Psychology aan Tilburg University, maar tijdens mijn stage bij een adviesorganisatie draaide mijn focus 180 graden. Het doel van de stage was eerst om verschillende software te onderzoeken en vervolgens een aanbeveling te geven. Na mijn onderzoek kwam ik tot de conclusie dat de meeste software op dit gebied verouderd was. Het doel van de stage werd uiteindelijk om eigen software oplossingen te ontwikkelen. Nadat ik de stage afgerond had, had ik een nieuwe passie gevonden: applicaties maken!
Hierna ben ik gaan onderzoeken hoe ik deze passie kon waarmaken. Ik kwam een platform tegen dat me direct aansprak: [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix). Het concept van low-code/no-code sprak me erg aan, omdat dit de wereld van app development erg toegankelijk maakt. Ik heb vervolgens een intensief traineeship gevolgd waar ik binnen korte tijd mijn eerste certificaten haalde.
Ik dacht in eerste instantie dat apps maken niet veel te maken had met mijn opleiding, maar ik ben erachter gekomen dat mijn opleiding hand in hand gaat met een belangrijke tak van app design, namelijk UX/UI design. Ik kan me goed inleven in mensen en waar zij tegenaan lopen wanneer zij een applicatie of website gebruiken en wat zij juist prettig vinden. Hierdoor kan ik tijdens het ontwikkelen van applicaties het niveau van het gebruiksgemak hooghouden.
Na een tijdje gewerkt te hebben bij Ordina, ben ik sinds kort aan de slag bij DDC, waar ik meewerk aan een project voor Van Mossel Automotive. Ik hoop de komende tijd aan veel projecten een bijdrage te leveren en ik kijk er naar uit om met mijn mede ontwikkelaars de kracht van no-code te laten zien."
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Thomas
10 november 2022
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe BI Consultant Thomas!**
"Mijn naam is Thomas Koot en ik ben per 1 november gestart als BI Consultant bij DDC. Na mijn conservatoriumopleiding heb ik ruim tien jaar mijn brood verdiend als DJ. Daarbij gaf ik twee dagen per week les aan het conservatorium van Enschede. Dit was een mooie combinatie, maar niet een die ik mijn hele loopbaan vol kon houden. In de muziek heb ik veel gewerkt op het snijvlak van muziek/geluid en technologie. De overstap naar ICT is dan ook minder groot dan hij op het eerste gezicht lijkt. In de coronaperiode ben ik gestart als data-analist bij een grote logistieke dienstverlener. Hier werkte ik voornamelijk met Qlik. Ik vond het werk ontzettend leuk en met de stap naar DDC hoop ik ook samen met collega's aan data-gerelateerde vraagstukken te kunnen werken. De functie als consultant sprak me aan, omdat ik het leuk vind om de werking van processen binnen verschillende sectoren te doorgronden. Mijn diverse achtergrond komt daarbij goed van pas!"
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Femke
25 oktober 2022
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe BI Consultant Femke!**
"Ik zal mezelf even kort introduceren. Ik ben Femke van Gemert, 22 jaar en ik heb afgelopen augustus de opleiding Chemie op Avans afgerond. Tijdens stages in het laatste jaar ben ik er echter achter gekomen dat ‘op het lab staan’ niet bij mij past. Hierdoor ben ik na mijn studie gaan kijken naar andere mogelijkheden. Ik heb in totaal bij drie verschillende bedrijven een dag meegelopen om te kijken binnen welk vakgebied ik graag aan de slag zou gaan. Ik vond data-analyse direct erg interessant. Nu ik dit wist, was de volgende stap het vinden van een leuk passend bedrijf waar ik met data nieuwe inzichten kan bieden. Mijn vader kent DDC’er Hans van Alem en via hem werd ik enthousiast over DDC. Maandag 17 oktober was mijn eerste werkdag en ben ik gedoken in de wereld van Qlik. Ik ben momenteel bezig met een intensief opleidingstraject. Ik kijk er erg naar uit om alles omtrent data te leren, maar ook om te werken in het bedrijfsleven. Het leukste aan data-analyse vind ik het puzzelen hoe je de data zo goed mogelijk gepresenteerd krijgt. Ik ben echt bèta-gericht en ga altijd al graag met cijfers aan de slag. Ik heb zin om dit met mijn nieuwe collega’s ook bij DDC te doen."
Welkom bij DDC Femke!
DDC brengt Qlik kennis naar Next Level in Madrid
11 oktober 2022
*De ‘tips & tricks’ van Masters Summit for Qlik*
**Een groep van onze BI’ers heeft van 19 t/m 21 september deelgenomen aan de Masters Summit for Qlik. Tijdens deze dagen in het zonnige Madrid hebben onze consultants hun Qlik kennis verdiept en verbreed, van Data Modelling tot Scripting en van Set Analysis tot Performance Tuning. Ze zijn met een koffer vol tips terug naar Nederland gekomen en extra enthousiast om bekende en onbekende ‘tricks’ toe te passen. Het waren leerzame dagen en alle ins en outs van de conferentie willen we jullie daarom niet onthouden.**
De maandag begon met een training **Advanced Data Modelling**. Hier werd er gekeken hoe je een goed Data Model bouwt in Qlik. Dit is bij DDC niet onbekend. We kregen de bevestiging dat we dit goed doen en wat extra technische tips om dit nog wat verder te optimaliseren. Bijvoorbeeld, het hergebruiken van script door middel van externe subroutines. Dit passen we momenteel al toe bij klanten, maar het was fijn dat de waarde hiervan herhaald werd.
In de middag gingen we over op **Advanced Scripting**. Met deze ‘tips & tricks’ kunnen we onze scripting echt naar een *next level* brengen. Er zijn veel interessante handigheidjes gedeeld, zoals een manier om je dataset te verkleinen met het vernieuwde ‘autonumber’. Zo wordt tekst omgezet in cijfers, waardoor je dataset kleiner wordt. Een andere tip is ‘touchless formatting’. Hiermee kun je vooraf een format per veld definiëren, voor bijvoorbeeld datums, zodat dit format uit alle bronnen hetzelfde is. Dit wordt vervolgens door het hele script toegepast.
Ook dinsdag stonden er twee trainingen op het programma. Eerst schoven we aan bij **Set Analysis & AGGR**. Hier werd de nieuwe manier om Set Analysis toe te passen besproken. Door een andere positie is dit iets simpeler geworden, waardoor herhalen niet meer noodzakelijk is. Daarnaast gingen we in op de AGGR-functie en hoe je dit het beste kunt opbouwen. De toepassing van deze functie zal niet vaak nodig zijn, maar wanneer dit wel het geval is, is het erg nuttig. Bijvoorbeeld bij bucketanalyse kun je met AGGR over dimensies heen complexe calculaties uitvoeren.
Hierna hadden we de training **Design Effective Visualisation**. Ook deze training bracht ons vooral bevestiging van hetgeen wat we al weten en toepassen (zie ook www.ibcs.com). Met de visualisaties het juiste beeld schetsen stond centraal. Aan de hand van een dataset maakten we eigen visualisaties en dit werd vervolgens besproken en vergeleken.
De laatste dag van de Masters Summit for Qlik begon met **Performance Tuning**. Deze training was bijzonder interessant en evenzo belangrijk. Het gaf extra handvatten om rapporten te verbeteren. Er werden tips besproken om zowel ruimte als snelheid te winnen. Het is onder andere belangrijk om je set op te schonen, bijvoorbeeld door velden te verwijderen die niet nodig zijn en getallen af te ronden zodat je unieke cijfers ontwijkt. Een andere tip is het gebruik van ‘optimised load’, hoe het werkt en hoe het heel veel tijd kan schelen. Daarnaast werd de QSDA- tool gepromoot. Deze tool doet veel van de checks automatisch. Het levert een kwaliteitsrapport waarmee je de performance van je app kunt verbeteren.
De conferentie werd afgesloten met **Qlik Sense Integrations**. Deze training ging over Qlik in combinatie met andere softwareapplicaties; hoe je bijvoorbeeld in Java, Mendix of HTML Qlik kunt integreren. Het was mooi om te zien hoe twee van onze expertises samenkomen en elkaar kunnen versterken.
Naast alle trainingen hebben we ook de tijd genomen om Madrid te verkennen als team. Naast de vele leuke tapasbarretjes die we hebben bezocht, hebben we ook een mooie fietstocht met een lokale gids gemaakt door het centrum en zijn we naar het Prado Museum geweest. Madrid zelf was dan ook zeker een hoogtepunt.
Concluderend was het een interessante, leerzame en gezellige trip. Met alle tips kunnen we sneller tot het beste resultaat komen. Benieuwd hoe we jouw Qlik-omgeving naar een *next level* kunnen brengen? We komen graag in contact!
*Hans Giesbers*
*+31 (0)6 20 488531 | hans.giesbers@ddcgroup.com*
BLOG: Kijkje in het leven van een BI Consultant - Verena Allard
14 september 2022
**Als Consultant werk je vaak voor verschillende klanten en heb je verschillende taken. Dit is wat het werk zo leuk maakt, vindt ook DDC’er Verena Allard. Verena is een half jaar geleden begonnen als BI Consultant bij DDC en werkt momenteel voor klanten als Van Mossel Automotive Group en TotalEnergies in Antwerpen. In deze blog vertelt Verena over haar werkzaamheden bij deze twee klanten en krijg je een kijkje in haar leven als BI Consultant:**
**TotalEnergies Antwerpen**
“Voor Total werk ik momenteel twee en een halve dag per week waarin ik de data check en diverse rapportages maak. Op de hele dagen ben ik ook in Antwerpen te vinden. Binnenkort start er een turnaround, waarbij de gehele plant wordt stilgelegd en er groot onderhoud wordt uitgevoerd. Hiervoor is het noodzakelijk dat alle data goed en eenduidig is vastgelegd in de verschillende systemen. Om deze data goed te krijgen, moeten er verschillende checks uitgevoerd worden. De checks die zijn uitgevoerd, worden ter controle rondgestuurd naar de juiste personen. De rapportages worden gemaakt om bij te kunnen houden hoe ver we zijn binnen de turnaround. Ook ondersteun ik medewerkers met vragen en zorg ik dat ze de juiste informatie krijgen die ze op dat moment nodig hebben.
Ik vind het leuk om de organisatie inzicht te geven tijdens zo’n groot project en daarbij echt een bijdrage te leveren aan en advies te geven over de oplossingen die nodig zijn.”
**Van Mossel Automotive Group**
“Ook bij Van Mossel werk ik een halve week. Bij deze organisatie werken we in sprints. Zo is er elke ochtend een dagstart. Tijdens deze dagstart wordt er besproken wie welke taken op zich neemt en wat de huidige stand van deze taken is. Op dit moment ben ik bezig met het maken van een dashboard in Qlik om het aantal backorders in kaart te krijgen. In deze app worden het aantal backorders ingedeeld in verschillende categorieën om zo de prioriteit per backorder te kunnen bepalen. Hiervoor heb ik met verschillende Van Mossel collega’s contact om zo tot de juiste visualisaties te komen.
Het is mooi om te zien dat de visualisaties op verschillende afdelingen worden gebruikt. Je ziet dat de mensen die de dashboards gebruiken het erg handig vinden en er echt iets aan hebben, dat maakt het maken van zo’n dashboard extra leuk.”
Benieuwd naar andere dagen of wil je meer weten over de werkzaamheden van Verena of andere collega’s? Houd onze website en [LinkedIn](https://www.linkedin.com/company/ddcgroup) in de gaten!
Ook enthousiast? Op zoek naar een nieuwe uitdaging? [Bekijk hier onze vacatures](https://ddcgroup.com/vacatures).
DDC 15 jaar
12 september 2022
**DDC viert feest; het is ons 15-jarig jubileum! Op 1 juli 2007 startte DDC met een aantal enthousiaste SAP specialisten. In de afgelopen jaren zijn we uitgegroeid tot een groep ervaren consultants die met een diversiteit aan expertises organisaties van A tot Z ondersteunt. De klant krijgt daardoor Next Level Insights en hier zijn wij trots op.**
Naast onze consultants hebben onze klanten natuurlijk ook enorm bijgedragen aan waar wij nu staan. Deze groep van multinationals, overheden en het grotere MKB blijft zich uitbreiden. We werken voor mooie namen, zoals bijvoorbeeld Philips, Signify, Rijkswaterstaat, Kamera Express, Ministerie van Defensie, Rituals, Koninklijke Mosa, van Happen Containers, Van Mossel Autolease en veel meer bedrijven (bekijk [hier](https://ddcgroup.com/klanten) onze klanten). Van BI-oplossingen tot Informatie & Data Governance en van Software Ontwikkeling tot Asset Management; wij helpen je graag om alles uit je data te halen.
Met ons leuke DDC-team gaan we graag door met de ondersteuning van interessante projecten. Op naar de volgende 15 jaar!
**Namens heel DDC bedankt voor de afgelopen jaren!**
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Martijn
7 september 2022
**We stellen je graag voor aan onze nieuwe stagiair Martijn!**
"Ik ben Martijn van Zelst, 20 jaar en ik ben begonnen aan mijn 3e jaar Technische Informatica op Avans Hogeschool te Breda. Mijn schooljaar is goed van start gegaan met een meewerkstage van 20 weken bij DDC. Ik programmeer al sinds mijn 12e, dit is ook hetgeen wat ik het allerliefst doe en hetgeen wat ik bij DDC ga doen. Tijdens mijn stage ga ik de 'Made-by-DDC' oplossing INDIGO verder optimaliseren in .NET. Ik heb onwijs veel zin om er een gezellige en geslaagde stage van te maken."
Welkom Martijn!
Zes datatips om je zomer mee te vullen
8 augustus 2022
*We zetten data in het zonnetje!*
**Ook dit jaar delen we graag onze tips om er weer een inspirerende en datavolle zomer van te maken. Er zijn diverse lees- en luistertips waarin innovatieve makers, interessante ideeën en nieuwe productmogelijkheden in het zonnetje worden gezet. Ook kun je je al verheugen op een internationaal evenement dat vlak na de zomer zal plaatsvinden. Hier onze tips om deze zomer meer uit je data te halen:**
**1. MxHacks 2022**
Dit Mendix evenement daagt net na de zomer, 23 en 24 september, de gebruikersgemeenschap uit om oplossingen te bouwen voor non-profitorganisaties die een positieve impact hebben op de wereld. Stel je team van vier personen samen en bereid je voor op de grootste low-code hackathon ter wereld, die onder andere plaatsvindt in Boston, Londen, Rotterdam en Singapore. Kijk [hier](https://www.mendix.com/mxhacks/) voor meer informatie.
**2. Blog Qlik**
*Want to Become a Data Literate Organization? You’ll Need These Seven Principles*
Data Literacy wordt door Gartner omschreven als de tweede taal van het bedrijfsleven en is getipt als de meest gevraagde vaardigheid in 2030. Is jouw organisatie Data Literate? In [deze blog](https://www.qlik.com/blog/want-to-become-a-data-literate-organization-youll-need-these-seven-principles) helpt Qlik je op weg.
**3. Artikel Jedox**
*The Top 7 FP&A Trends for 2022*
Lees in dit artikel van Jedox alles over de financial planning and analysis (FP&A) trends van dit jaar. Zijn ze herkenbaar? Lees [hier](https://www.jedox.com/en/blog/the-top-7-fpa-trends-for-2022/) het artikel.
**4. Podcast Make Shift**
Deze podcast van Mendix is perfect om al luisterend achter je laptop of aan het zwembad je kennis uit te breiden en meer uit je data te halen. De podcast bespreekt de low-code shift en brengt de ideeën van makers tot leven. Luister de podcast [hier](https://www.mendix.com/podcast/).
**5. Big Data Expo 2022**
Dit inspirerende evenement vindt plaats op 14 en 15 september. Met meer dan zeventig sprekers komt er een heleboel kennis samen op één locatie: de Jaarbeurs in Utrecht. Interesse? Lees [hier](https://www.bigdata-expo.nl/nl) meer.
**6. En meer...**
Een zomer kan natuurlijk niet alleen bestaan uit data. Daarom hierbij nog een tip voor in de vrije uurtjes. In veel steden zijn er deze weken buitenbioscopen te vinden. Zo ook in Breda: [Sunset Cinema](https://www.chasse.nl/pQpG5uN/sunset-cinema--de-buitenbios-van-breda?gclid=Cj0KCQjwof6WBhD4ARIsAOi65ahIHl9lPlbPINFM2_8v7xCj_EBOwJ-CQvphrU_VBxY0xkKDG18gSGQaAg4HEALw_wcB) is op zeven unieke locaties in Breda te vinden. Kom prachtige films kijken met de ondergaande zon op de achtergrond.
Het succes van Reveon: van idee naar oplossing
30 juni 2022
**De rapportage aan de rechtbank digitaliseren zodat bewindvoerders snel en eenvoudig de jaarlijkse rekening en verantwoording kunnen maken; een idee, maar hoe realiseer je dit? DDC zet graag ideeën om in concrete oplossingen. Onze ontwikkelaars en consultants staan klaar om een zo goed mogelijke applicatie vorm te geven en te bouwen, zo ook bij de bewindvoeringsapplicatie Reveon.**
**Bewindvoerders van een familiair bewind moeten jaarlijks rapporteren aan de rechtbank en dit doen ze natuurlijk graag voor vaders, moeders, dochters of andere familieleden of vrienden waarvoor ze het bewind voeren. Daarbij is het overzicht houden tijdens deze administratieve plicht ontzettend lastig; het is foutgevoelig en kost veel tijd. Om dit snel en foutloos te doen, is Reveon ontwikkeld. DDC is vanaf het begin betrokken bij deze ontwikkelingen. We hebben de applicatie gebouwd en zijn nog steeds betrokken bij de dagelijkse support, ondersteuning en doorontwikkeling.**
**Wat is Reveon?**
Reveon helpt bewindvoerders om te voldoen aan alle eisen van de rechtbank met betrekking tot de financiële verantwoording van een familiair bewind. De hele administratie wordt uit handen genomen en het doen van rekening en verantwoording is in slechts muisklikken afgerond. In plaats van een aantal dagen werk, kost het met Reveon niet meer dan twintig minuten per jaar. Daarnaast is het door deze software mogelijk dat ook de rechthebbende inzage krijgt in zijn of haar gegevens. Dit versterkt de vertrouwensband met de bewindvoerder. Bovendien maakt Reveon het gemakkelijk om met de rechtbank te communiceren.
Met Reveon is het proces van begin tot eind gedigitaliseerd en dat alles in een passend format voor de rechtbank.
**Wat is de rol van DDC?**
DDC is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van Reveon. Toen het idee voor de ondersteunende tool ontstond, werden we gevraagd het idee vorm te geven en te realiseren. Om een zo goed mogelijk product te kunnen leveren, is vooronderzoek cruciaal. Hiervoor zijn we onder andere in gesprek gegaan met diverse rechtbanken. Ook zijn wij verantwoordelijk geweest voor zowel het grafisch als het technisch ontwerp; we hebben de software ontworpen en vervolgens ontwikkeld in [Java](https://ddcgroup.com/java-dotnet). Momenteel zijn wij betrokken om het gebruik van de applicatie te optimaliseren en om ervoor te zorgen dat er niks aan de digitale rapportage ontbreekt.
De toepassing van Machine Learning (ML) is een voorbeeld van onze rol tijdens de optimalisatie. Aan de hand van Machine Learning helpt de applicatie bij het categoriseren van nieuwe transacties door te kijken naar historische data. De gebruiker krijgt hierdoor automatisch suggesties waarin de banktransacties sneller en beter gecategoriseerd kunnen worden.
**Wat is het resultaat?**
Met behulp van Reveon is het voor familiaire bewindvoerders veel makkelijker geworden om verantwoording af te leggen aan de rechtbank. Alles gaat digitaal en dit scheelt erg veel tijd. De banktransacties worden automatisch ingelezen en dit zorgt altijd voor foutloze rapporten.
De laatste stap tijdens het optimalisatieproces is het maken van de koppeling met de rechtbank. Met deze koppeling hoeft de rapportage niet meer geprint te worden en kan het rechtstreeks naar de rechtbank gestuurd worden. Reveon wordt al vaak aangeraden door rechtbanken in Nederland, onder andere door de Rechtbank Midden-Nederland.
Klik [hier](https://www.reveon.nl/) voor meer Reveon.
DDC brengt A3M in de praktijk bij het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) van de Koninklijke Luchtmacht
8 juni 2022
**De afgelopen maand hebben we met trots de ontwikkeling van [A3M (Asset Management Maturity Model)](https://ddcgroup.com/a3m-assetmanagement) afgesloten met een praktische toets bij de afdeling Programma Management (PM) van het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). De afdeling PM verzorgt de instandhouding van de vliegende wapensystemen (gevechtsvliegtuigen, luchttransport vliegtuigen en helikopters) en van militaire missie ondersteunende (wapen)systemen.**
Het A3M-model definieert de volwassenheid van een asset management (AM-) onderneming vanuit een zestal invalshoeken: processen, informatievoorziening, organisatie, performancemanagement, beleid & strategie en cultuur & leiderschap. Het model is geïmplementeerd in een elektronische vragenlijst – een door DDC ontwikkelde softwaretool - voor het uitvoeren van een A3M-volwassenheids(nul)meting.
Dit volwassenheidniveau hebben we ook voor LCW/PM in kaart mogen brengen. In een drietal sessies is een A3M-nulmeting uitgevoerd. Hiertoe hebben medewerkers van de negen instandhoudingssecties van LCW/PM de elektronische A3M-vragenlijst ingevuld. LCW/PM is enthousiast en gaat graag aan de slag met de nieuwe inzichten die zij verkregen hebben, laat Kolonel Robin Schoonen (Hoofd Programma Management) weten:
*“De praktische toets A3M heeft ons in korte tijd een gestructureerd inzicht verschaft in het maturity level van de instandhouding van onze (vliegende en missie ondersteunende) wapensystemen. Ook heeft deze toets ons duidelijke aandachtspunten opgeleverd die we zullen gebruiken als gevalideerde ondersteuning voor managementbesluiten.”*
Met de toets in de praktijk is aangetoond dat het model, de tool en de hierbij behorende aanpak concreet inzicht geven in het volwassenheidsniveau van een AM-onderneming en in de mogelijkheden tot het uitvoeren van concrete verbeteringen. De bij de aanpak behorende reflectie en discussie bij het invullen van de vragenlijst blijkt daadwerkelijk bij te dragen aan het ‘leren van elkaar’. Het was mooi om te zien dat de verwachting ook uitkwam.
De toepassing van A3M bij LCW/PM heeft ons ook concrete A3M-verbeteringen opgeleverd. Met het doorvoeren van deze verbeteringen en het - mede op basis van de ervaringen bij LCW/PM - ontwikkelen van een outputmodule (in [QlikSense](https://ddcgroup.com/qlik)), kunnen we asset management ondernemingen helpen bij het concreet, gericht en in samenhang verbeteren van de bedrijfsvoering.
Wij danken het management en de medewerkers van LCW/PM voor het benutten van deze win-win opportunity: een beter inzicht in het volwassenheidsniveau van de instandhouding van de (vliegende en missie ondersteunende) wapensystemen en het finaliseren en optimaliseren van A3M.
Kijk [hier](https://ddcgroup.com/a3m-assetmanagement) voor meer informatie over A3M.
BLOG: Kijkje in het leven van een Information Scientist - Elma Ribari
30 maart 2022
**Onze consultants helpen je graag, zodat je alles uit je data haalt. Op het gebied van Informatie & Data Governance en Data Management hebben we veel kennis en ervaring binnen DDC. Deze brede kennis zie je ook terug in onze Information Scientist Elma.**
**Elma werkt nu twee jaar bij DDC. Naast haar werkzaamheden bij klanten, zoals Van Happen Containers en Philips, heeft ze ook meegewerkt aan het opzetten van DDC’s eigen Informatie en Data Governance product: [Indigo](https://ddcgroup.com/ddc-indigo).**
**In deze blog lees je meer over Elma’s werkzaamheden en krijg je een kijkje in haar werk als Information Scientist.**
“Voorheen werkte ik bij Philips als Domain Functional expert en hier leerde ik (mede DDC’ers) Jan en Kristel kennen. Ondanks het feit dat ik me als een vis in het water voel in een groot bedrijf en een internationale omgeving, begon ik steeds nieuwsgieriger te worden naar hoe het is om in een kleinere organisatie te werken. Momenteel heb ik het beste van deze twee werelden, want ik werk via DDC bij Philips. Voor Philips wereldwijd werk ik aan een software implementatie welke de BTW voor inkoop en verkoop berekent. Op dit moment zijn we bezig met de eerste ‘wave’, de implementatie voor de eerste regio: twaalf landen verspreid over Azië en de Pacific.
Tussen deze twee periodes bij Philips heb ik meegewerkt aan Indigo: een software applicatie die [Informatie en Data Governance](https://ddcgroup.com/data-governance) inzichtelijk maakt en de organisatie grip geeft op de informatiebehoefte en het informatielandschap. Tijdens de ontwikkeling van de applicatie heb ik gekeken naar de behoeftes aan extra functionaliteiten. Aan de hand van deze behoeftes heb ik intensief samengewerkt met de programmeurs om de extra functionaliteiten toe te voegen aan de oplossing. Ook heb ik getest of alles werkt volgens de verwachting. Het is een ontzettend effectief en uniek product geworden.
Mijn werk bij DDC is divers en dat vind ik er ook zo leuk aan. Van advies tot implementatie en van het ontwikkelen van oplossingen tot het meewerken aan grote [migraties](https://ddcgroup.com/data-migratie). Data is de fundering van organisaties en door maximaal op informatie in te zetten, presteren we beter.”
Wil je meer weten over de werkzaamheden van Elma of [andere collega’s](https://ddcgroup.com/over-ons)? Houd onze [media](https://www.linkedin.com/company/ddcgroup) in de gaten!
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Verena
10 maart 2022
We stellen je graag voor aan onze nieuwe BI Consultant Verena Allard!
“Afgelopen maandag ben ik gestart bij DDC als BI Consultant. Tijdens mijn opleiding Toegepaste Wiskunde en de bijbehorende stageperiodes heb ik ontdekt dat ik het leuk vind om te werken met klanten en ze te helpen met het visualiseren en inzichtelijk maken van beschikbare data. Bij DDC ga ik precies dat doen en daar heb ik heel veel zin in. Daarnaast hoop ik veel van mijn collega’s te leren en kijk ik ernaar uit om met hen samen te werken en mijn kennis te verbreden.”
Welkom in het team Verena!
DDC bereikt hoogste trede als Elite Solution Provider van Qlik
23 februari 2022
Met trots delen wij mee dat we vanaf dit jaar op de hoogste trede staan als Elite Solution Provider van [Qlik](https://ddcgroup.com/qlik). Het is een mooie waardering voor onze toewijding aan het leveren van innovatieve oplossingen en voor onze prestaties van de afgelopen jaren. Na een bijzonder jaar vol *Next Level Insights* nemen we deze promotie met veel plezier aan.
Al meer dan twaalf jaar ondersteunen we organisaties met de inzet van Qlik software om nieuwe inzichten uit data te halen en zo bedrijfsprestaties te verbeteren en optimaliseren. Wel helpen organisaties zoals: Philips, Van Happen Containers, HTM, Koninklijke Mosa, Dr Jekill & Mr Hyde, KamermaExpress, Rituals, Kyocera, Prinsen-Berning, Zeeland Refinery, Total en veel anderen. Data-analyse is cruciaal en niet meer weg te denken bij moderne bedrijfsvoering of zoals Qlik het zelf mooi verwoordt: “Data-analyse heeft industrieën hervormd, de concurrentie opnieuw gedefinieerd en de kernactiviteiten van organisaties opnieuw uitgevonden. Met de alsmaar toenemende hoeveelheid data is het nog nooit zo belangrijk geweest om inzicht te verkrijgen en sneller betere beslissingen te nemen.”
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Hikmet
10 februari 2022
We stellen je graag voor aan onze nieuwe Mendix Ontwikkelaar: Hikmet Kopar!
"Vorige week ben ik begonnen bij DDC als Mendix Ontwikkelaar. Voorheen werkte ik als data-analist. Ik heb een enorme passie voor IT en vergroot en verbreed graag mijn kennis hierin. Mendix is een unieke oplossing; het werkt snel en gemakkelijk. Ik heb zin om met deze tool aan de slag te gaan.
Tijdens mijn eerste week bij DDC voelde ik mij direct op mijn plek. Ik sta positief in het leven en deze positiviteit zie ik ook terug in de DDC cultuur. Persoonlijk contact met collega’s en klanten staat centraal. Ik kijk ernaar uit om samen met mede DDC-ers de kracht van Mendix te laten zien.”
Welkom bij DDC Hikmet!
BLOG: Een kijkje in het leven van onze marketing manager: Anne Raijmakers
10 januari 2022
Dinsdag 11 januari is onze eerste nieuwsbrief de digitale deur uitgegaan. Hiervoor heeft onze marketing manager Anne het onderstaande bericht geschreven. Wil je ook onze nieuwsbrieven ontvangen? Meld je dan [hier](https://ddcgroup.com/contact) aan! Maak kennis met ins en outs op datagebied en leer DDC beter kennen.
“Wellicht heb je mij al eens voorbij zien komen, via e-mailcontact, LinkedInberichten of misschien via onze [kerstboodschap](https://ddcgroup.com/nieuws/kerstwens-2021) van afgelopen jaar. Sinds april 2021 werk ik bij DDC als marketing manager. Iedere dag staat voor mij het vergroten van de zichtbaarheid van DDC centraal. Zo bedenk, creëer en organiseer ik interessante content, acties en activiteiten. Hiervoor gebruik ik verschillende kanalen, zoals onze [LinkedInpagina](https://www.linkedin.com/company/ddcgroup), website en nieuwsbrief.
Als DDC willen we graag onze huidige en potentiële klanten laten zien waar DDC voor staat en wie we zijn: een ervaren groep enthousiaste consultants die persoonlijk contact en klantbelang boven aan hun lijstje heeft staan en door hun kennis en ervaring samen met onze klanten tot mooie oplossingen komen. Om dit te realiseren, heb ik op basis van gesprekken met collega’s van de verschillende afdelingen en verder onderzoek een marketingplan en een activiteitenplanning gemaakt. Deze voeren we nu uit. Door samen in gesprek te gaan en ideeën te bedenken en uit te voeren, halen we onze doelen en groeien we als organisatie.
Daarnaast ben ik graag creatief bezig met beeld en tekst. Het bedenken en maken van interessante content vind ik één van mijn leukste werkzaamheden. Doordat marketing en communicatie zo breed is, is iedere dag anders. Op het ene moment werk ik samen met de fotograaf om extra beeldmateriaal te schieten voor onze website en op het andere moment schrijf ik een artikel over data en informatie trends voor komend jaar, dat we publiceren op LinkedIn en onze website.
Ik schrijf, ontwerp, organiseer en plan met veel plezier en ik laat je ook in 2022 weer graag zien hoe je alles uit je data kan halen.
Mocht je vragen hebben of een keer ideeën willen bespreken, ik kom graag in contact!
Mailen kan naar: anne.raijmakers@ddcgroup.com"
*Leuke tip: bezoek eens onze [‘Over ons’](https://ddcgroup.com/over-ons)pagina op de website. Hier staan alle DDC’ers voor je op een rij. Beweeg met je muis over de foto’s heen en kijk wat er gebeurt.*
Kerstwens 2021
22 december 2021
We wensen je heel fijne kerstdagen en een gelukkig 2022 vol 𝙉𝙚𝙭𝙩 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙡 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙜𝙝𝙩𝙨!
Ook volgend jaar houden we je weer graag op de hoogte van alle ontwikkelingen, trends en activiteiten op datagebied.
Fijne dagen! 🎄
Team DDC
Data & Informatie Trends 2022
20 december 2021
*Wat zien we gebeuren binnen de datawereld?*
**Welke veranderingen en ontwikkelingen zien wij terug? Wat speelt er en waar kan je op inspelen? Kortom: wat zijn momenteel de trends op het gebied van data? Deze vragen hebben wij neergelegd bij onze mede DDC’ers. Benieuwd wat hen opvalt? Lees dan verder!**
### **1. Toenemende groei & complexiteit data**
##### *1.1 Data Literacy*
Steeds meer bedrijven worden data literate. Het inzien van het cruciale belang van data brengt organisaties naar een nieuw level van volwassenheid en zorgt er onder andere voor dat er meer vraag ontstaat naar manieren om meer uit de data te halen.
##### *1.2 Toenemend belang datakwaliteit*
Door de groei en complexiteit aan data én het inzien van het belang van het inzetten van data, kan er wildgroei ontstaan. De hoeveelheid data, dashboards en bronsystemen groeit. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om de kwaliteit van de data te waarborgen. Het valt op dat het belang van betere datakwaliteit toeneemt. Door meer te investeren in onder andere [Data Governance](https://ddcgroup.com/data-governance) en [Business Intelligence](https://ddcgroup.com/business-intelligence), en dus verschillende data uit verschillende bronsystemen samen te voegen, scheppen we orde in de chaos.
### **2. Toename digitalisering & automatisering**
De beweging van papier naar digitaal speelt al een jaren een belangrijke rol, maar ook dit jaar is de digitalisering en automatisering nog steeds een duidelijke trend. We zien het zowel bij klanten als bij onszelf, steeds meer processen gaan automatisch, bijvoorbeeld administratie over productieprocessen. Iedereen en alles is aan elkaar gelinkt en alles moet digitaal aangeboden kunnen worden. Dit heeft door de coronacrisis nog eens een extra boost gekregen. Het is extra belangrijk geworden dat alles digitaal kan en ook gebeurt. Hele organisaties worden digitaal en alles draait om data.
### **3. Focus op samenwerking**
Naast dat alle processen digitaal gaan, is ook het belang van (digitaal) samenwerken in een versnelling gekomen. Oplossingen moeten bijvoorbeeld tijdens deze huidige crisis aangepast worden aan het thuiswerken. Het valt ook op dat de samenwerking tussen afdelingen steeds belangrijker is voor het behalen van de gewenste performance. Afdelingen, van Finance tot Productie, zijn digitaal met elkaar verbonden en dus van elkaar afhankelijk.
Ook op het gebied van tools wordt de focus gelegd op samenwerking. Tooling maakt het mogelijk om eenvoudiger digitaal samen te werken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in [Qlik](https://ddcgroup.com/qlik) overzichten te maken die je kan delen met collega’s. Er ontstaan vervolgens gehele vergaderingen in de tool.
### **4. SaaS, SaaS en nog meer SaaS**
We zien elkaar dus steeds meer online, maar ook de software is steeds meer in de Cloud te vinden. Er wordt duidelijk een omslag naar SAAS gemaakt (Software as a Service). In dit geval hoeft de software niet aangeschaft te worden, want de software wordt online aangeboden. Hierbij zorgt de aanbieder voor applicatiebeheer. Voorbeelden van aanbieders zijn Qlik en Mendix. Bij SaaS is de leverancier verantwoordelijk voor het hosten en beheren van de software. De storage capaciteit is inbegrepen in de licentie. Kortom, je verliest geen tijd en kunt direct aan de slag.
Door SAAS wordt er een veiligere omgeving gecreëerd waarbij je altijd up-to-date bent met je software. Het grootste deel van de updates zijn zogenaamde security patches. Door het automatisch upgraden van de software, hoef je hier zelf niet meer over na te denken en maken hackers minder kans, want je hebt altijd de laatste versie. Hierdoor is performance geen issue (meer).
### **5. Verschuiving naar standaardisatie ERP**
De vraag naar standaardisatie groeit. We herkennen deze vraag duidelijk bij huidige klanten; een oplossing dichter bij de standaard, zodat de oplossing snel en efficiënt geïmplementeerd kan worden. Ook kan een organisatie hier makkelijker zelf mee aan de slag. Hier tegenover staat de vraag naar flexibiliteit, maar het hoeft niet het één of het ander te zijn. De combinatie is te maken; een standaard oplossing in combinatie met een [Rapid Application Development](https://ddcgroup.com/rapid-application-development) tool, zoals [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix).
### **6. Toename Agile way of working**
De *agile way of working* is in opkomst. Agile staat letterlijk voor wendbaar, lenig en flexibel en wanneer toegepast binnen een organisatie is het een manier van denken, werken en organiseren. Het wordt steeds belangrijker om snel en effectief in te spelen op veranderingen. Het beter inzetten van de data kan hierbij helpen. Een flexibele en inzichtelijke tool zoals Mendix geeft die mogelijkheid. Door snel in te spelen op ontwikkelingen en alles uit de data te halen, zullen bedrijfsprestaties verbeteren en zal de organisatie beter presteren.
### **7. Behoefte aan real-time data**
Zoals ook hierboven genoemd, snel en effectief inspelen op veranderingen is cruciaal om optimaal te presteren. Dit zie je ook terug in de vraag naar real-time data. In dit geval is de informatie die men inziet, direct ook de informatie van dat moment. Op deze manier is een organisatie altijd op de hoogte van wat er op dat moment speelt en kan men ook meteen anticiperen en veranderingen doorvoeren om beter te kunnen presteren. Data wordt al snel real-time data genoemd, bijvoorbeeld als het van een uur geleden is, maar hoe real-time is de data dan nog?
*Blijf ons vooral volgen voor meer trends en tips op datagebied!*
BLOG: Kijkje in het leven van een Ontwikkelaar - Levi Wigchert
1 december 2021
**Onze softwarespecialisten staan voor je klaar om informatiesystemen of andere oplossingen voor jouw organisatie op maat te bouwen. Eén van deze specialisten is Levi en we stellen hem graag aan je voor.**
**Levi is in 2017 bij DDC gestart als een alleskunnende bouwer binnen onze software-afdeling. Naast het omtoveren van specifieke wensen tot de ideale software-oplossing, houdt hij zich bezig met de support voor diverse klanten en is hij onbewust uitgeroepen tot onze interne IT afdeling.**
**In deze blog lees je meer over Levi’s werkzaamheden en krijg je een kijkje in zijn leven als Ontwikkelaar.**
“Iedere dag is anders. De ene keer bouw ik een nieuw systeem, bijvoorbeeld voor onze DDC-oplossing [A3M](https://ddcgroup.com/a3m-assetmanagement), en de andere keer ondersteun ik de klant met een lopend project. Iedere klant gebruikt een andere oplossing voor een andere doelgroep op een ander moment van de dag. Dit maakt mijn dagen heel divers. Klanten kunnen dus ook op ieder moment tegen issues aanlopen en ik sta dan klaar om dit zo snel mogelijk op te lossen of om vragen te beantwoorden.
Tijdens het gebruik van de systemen komen regelmatig nieuwe wensen naar boven en deze probeer ik samen met de klant om te zetten naar een toevoeging aan het product. Dit geldt bijvoorbeeld voor onze klant **Fenna** (vrijwilligersbeheersysteem). Voor een groot evenement wilden zij de mogelijkheid toevoegen waarbij vrijwilligers zich voor diensten konden aanmelden. Daarbij wilde Fenna gemakkelijk per vrijwilliger achteraf een vergoeding kunnen regelen. Deze wens hebben wij vervolgens uitgewerkt en gebouwd. Ik vind het altijd een mooie uitdaging om de mogelijkheden visueel te maken. Eigenlijk is uiteindelijk alles mogelijk en dat is ook het mooie aan mijn werk.
Momenteel zien we een duidelijke groei in de vraag naar [Mendix](https://ddcgroup.com/mendix). Hierdoor gaat steeds meer van mijn tijd naar dit soort projecten. Mendix is een [Rapid Application Development](https://ddcgroup.com/rapid-application-development) platform: een systeem waarmee flexibel informatiesystemen in te richten zijn, vaak zonder één regel code (zogenaamde Low-Code of No-Code platforms). Deze no-code oplossing geeft een hele andere kijk op het ontwikkelen. Het is visueel en snel en brengt dus veel voordelen met zich mee.
Ook heb ik mij het afgelopen jaar ingezet voor onze nieuwe website. We hebben dit gedaan met de nieuwste techniek; snelheid en flexibiliteit staan voorop. Met een fris ontwerp en nieuwe teksten willen wij een mooi platform bieden voor onze bezoekers. Nu dat hij ‘af’ is, zijn we nog altijd bezig met de optimalisering van de website, want eigenlijk ben je nooit echt klaar. Zo zijn er bijvoorbeeld binnenkort nieuwe foto’s te zien van alle [DDC’ers](https://ddcgroup.com/over-ons).
De afwisseling maakt mijn werk zo leuk. Ik bouw projecten zowel in code als in no-code, heb veel contact met klanten en help graag om een ideaal resultaat te bereiken.”
Wil je meer weten over de werkzaamheden van Levi of andere collega’s? Blijf ons volgen op [LinkedIn](https://www.linkedin.com/company/ddcgroup)!
Vijf trends binnen het asset management
30 november 2021
*NVDO cursus - Wat viel op?*
**Je bent nooit klaar met leren. Dit bewijst onze collega Willem Arnoldussen. Hij deelt graag zijn kennis en leert met plezier van anderen. Tijdens de cursus ‘Verkenning asset management’ van NVDO is er een aantal ontwikkelingen op het gebied van asset management behandeld. Deze ontwikkelingen zijn wellicht herkenbaar en voor iedere asset manager van belang. Hierop inspelen kan een uitdaging zijn, maar het helpt de organisatie verbeteren.**
**Welke ontwikkelingen opvallen? We lichten ze graag voor je uit:**
- **De impact van strategische ontwikkelingen groeit**. Strategische ontwikkelingen (wet- en regelgeving en in het bijzonder de energietransitie en duurzaamheid) krijgen een steeds grotere invloed. Ieder assetmanagementbedrijf moet hierop inspelen en daartoe de nodige investeringen doen; investeringen die wellicht eerder niet voorzien en gebudgetteerd zijn.
- **Digitalisering** biedt de mogelijkheid om de dienstverlening met de assets en ook de performance van assets te verbeteren. Door assets nauwkeuriger te volgen, bijvoorbeeld door de degradatie van componenten te monitoren, kunnen storingen worden voorkomen. Echter komt hier wel een risico bij kijken wanneer je niet uit gaat van ‘business value’ en van de toepasbaarheid binnen je bedrijf, maar je je laat (ver)leiden door de met informatietechnologie/applicatie geboden/beloofde mogelijkheden. Dit kan leiden tot investeringen die geen ‘business value’ leveren.
- De ambitie om Life Cycle Management toe te passen wordt vaak **begrensd door budgettaire overwegingen** (korte termijn denken). Door een continue druk op het budget, wordt alleen het noodzakelijk onderhoud uitgevoerd; vooral het oplossen van storingen en het doorvoeren van ‘verplichte’ aanpassingen (wet- en regelgeving). Op het overige onderhoud wordt bezuinigd. Voor je het weet ontstaat er een vicieuze cirkel, want de focus op brandjes blussen leidt sneller tot extra storingen en vervolgens gaat het beschikbare budget steeds verder op aan het verhelpen van deze storingen. Hierdoor komt het op (midden)lange termijn beschikbaar en veilig houden van de betreffende assets in gevaar. Daarom is het van belang voor een **risico gestuurde integrale assetmanagementaanpak** te kiezen en hierbij te zorgen dat de operationele assetmanagementactiviteiten voortdurend afgestemd blijven op het bedrijfsbeleid.
- Voor het ‘in control’ geraken en blijven is het van belang om assetmanagementgovernance, -processen, -informatie en -techniek ‘in place’ en ‘in balans’ te krijgen en te houden. De eisen uit de **ISO 55000 serie** en ‘best practice’ implementaties hiervan bieden de basis om dit voor elkaar te krijgen.
- Er is **meer oog voor (haalbare) verbeteringen** die passen bij de volwassenheid van het assetmanagementbedrijf. Er is ambitie om ‘in control’ te komen en te blijven, maar ook om daadwerkelijk te sturen op waarde creatie. Focus is dus belangrijk. Niet alle veranderingen leiden tot verbeteringen. Er moet geprioriteerd worden, zodat haalbare veranderingen voor toegevoegde waarde zorgen.
**A3M – de oplossing**
Gezien de ontwikkelingen binnen asset management is het zeker een uitdaging om alle ballen hoog te houden en tegelijkertijd de gewenste performance te leveren en veranderingen uit te voeren die daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren. DDC heeft een oplossing ontwikkeld om dit te bewerkstelligen: **van inzicht via overzicht naar sturing**.
Kijk hier voor meer informatie: [https://ddcgroup.com/a3m-assetmanagement](https://ddcgroup.com/a3m-assetmanagement)
BLOG: Onze highlights van MendixWorld 2021
27 september 2021
- door Maurice Gelden
**Op 7, 8 en 9 september 2021 zijn we door het Mendix team weer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen tijdens MendixWorld. Helaas voor het tweede jaar op een rij alleen online. Laten we hopen dat het volgend jaar weer mogelijk is om elkaar in een conference center op de beursvloer te ontmoeten.**
We weten dat het met Mendix mogelijk is om in een ongekend tempo maatwerk applicaties te ontwikkelen. De nieuwste ontwikkelingen zijn erop gericht om nóg sneller tot het gewenste resultaat te komen door hergebruik. In het App services framework en via het Solutions platform is het mogelijk om componenten of zelfs hele applicaties ter beschikking te stellen aan andere Mendix gebruikers, die deze onderdelen kunnen aanpassen aan hun wensen en hergebruiken. Want ook al gaat het snel: waarom zou je iets ontwikkelen als het al eerder door een ander is ontwikkeld?
Een voorbeeld is het in het afgelopen jaar geïntroduceerde ISV model, dat het mogelijk maakt voor Vendors om oplossingen als flexibele SAAS oplossing aan te bieden aan klanten. De door DDC ontwikkelde tool voor [Extra Work Requests](https://www.ddcgroup.com/turnaround-management) tijdens Turnarounds (groot onderhoud) was één van de eerste oplossingen die onder dit ISV model via Siemens wordt aangeboden.
Je ziet het effect van de overname van Mendix door Siemens terug in de verdere ontwikkeling van functies die in de industriële automatisering van pas komen. Zaken als 3D visualisatie en communicatie met sensoren worden steeds sterker. In de traditionele mix van Business en Consumer gaan nu ook Sensoren en Agents een rol spelen. Denk aan automaten die automatisch een bestelling plaatsen wanneer de voorraad bijna op is. Ook in dergelijke toepassingen is Mendix nu perfect bruikbaar om snel en flexibel oplossingen te ontwikkelen. De nieuwe Machine Learning kit maakt het mogelijk om daarbij Machine Learning en AI toe te voegen.
Voor ons als ontwikkelaars is het goed om te zien dat ook onze belangrijkste tool, Mendix Studio Pro, steeds verder wordt ontwikkeld, met de dezer dagen niet te missen ‘dark mode’ en multi monitor support. Nog belangrijker is de verdere uitbreiding van Data Hub. Hierdoor kan data uit andere systemen eenvoudig in Mendix applicaties worden gebruikt, nu ook met de mogelijkheid om aanpassingen via dezelfde route terug te schrijven naar de bronsystemen.
Wil je meer weten? Het is nog niet te laat om een account aan te maken en de sessies van MendixWorld 2021 zelf online te bekijken: [https://www.mendix.com/mendix-world/](https://www.mendix.com/mendix-world/)
BLOG: Kijkje in het leven van een BI Consultant – Suzanne Redert-Bakx
14 september 2021
**Maak kennis met Suzanne, één van onze ervaren BI consultants. Met haar financiële achtergrond en kennis van meerdere oplossingen, zoals Qlik, Jedox, Write! en Vizlib, ondersteunt zij klanten zodat zij meer uit hun data kunnen halen. Hiernaast is zij ook een belangrijke schakel in het ontwikkelen van onze DDC-tool: [de Internal Control Monitor](https://ddcgroup.com/internal-control-monitor). Suzanne werkt al meer dan vier jaar bij DDC en is niet meer weg te denken uit onze organisatie!**
**In deze blog lees je meer over Suzannes werkzaamheden en krijg je een kijkje in haar leven als BI Consultant.**
“De dag startte ik samen met mijn collega Roel van de Ven bij onze klant Dr. Jekill & Mr. Hyde in Belfeld. Eén van hun medewerkers droeg zijn werkzaamheden over aan onze nieuwe contactpersoon. Het was hierbij van belang om samen alle projecten goed over te dragen aan deze opvolger. Na de kennismaking, natuurlijk heel belangrijk voor de komende samenwerking, liepen we alle lopende zaken en toekomstige plannen door.
Ik vind het belangrijk om de mensen waar ik mee samenwerk regelmatig face-to-face te zien als dat mogelijk is. Zo krijg je een goed beeld van elkaar en blijkt samenwerken gewoon veel gemakkelijker te gaan. Vanwege Corona waren we helaas al erg lang niet op het kantoor van Dr. Jekill & Mr. Hyde geweest, dus we maakten meteen van de mogelijkheid gebruik om bij te praten met wat andere bekende gezichten binnen de organisatie; een erg nuttige (en ook gezellige) ochtend!
Tijdens de terugrit naar mijn thuiskantoor haak ik aan bij een call met Zeeland Refinery over de feedback op twee Qlik Sense-applicaties die we hebben gebouwd. De eerste applicatie geeft gedetailleerd inzicht in de onderhoudskosten van de raffinaderij en kan door een groot aantal managers en werkvoorbereiders gebruikt worden om deze kosten op alle mogelijke manieren te analyseren. De andere Qlik Sense-applicatie (in combinatie met de Write!-extensie) is gericht op het budgetteren en maandelijks plannen (forecasten) van de toekomstige onderhoudskosten van de raffinaderij.
Eenmaal terug in mijn thuiskantoor ontving ik een bericht van twee collega's met de vraag om toelichting over een door mij gebouwd datamodel. Ondanks het vele thuiswerken door de huidige crisis, hebben wij binnen het team nauw contact met elkaar. Na een Teams-overleg van een uurtje waren zij weer voldoende op de hoogte om verder te kunnen werken aan het project.
De rest van de middag heb ik de feedback van de call met Zeeland Refinery verwerkt. De volgende dag moesten we namelijk richting Zeeland om de planningsapplicatie te presenteren aan het volledige projectteam.”
Door de diversiteit aan klanten, opdrachten en uit te voeren activiteiten ziet elke dag er voor een BI Consultant anders uit. De ene dag presenteer je een door jou ontwikkelde applicatie aan een klant, terwijl je de andere dag samen met een klant probeert te achterhalen welke informatie hij/zij eigenlijk nodig heeft om beter te kunnen presteren. Benieuwd naar andere dagen of wil je meer weten over de werkzaamheden van Suzanne of andere collega’s? Blijf ons volgen op [LinkedIn](https://www.linkedin.com/company/ddcgroup)!
DDC en Qlik slaan de handen ineen tijdens Data Insights Conference 2021!
6 september 2021
Dinsdag 5 oktober | 9.30 – 17.00 uur | Jaarbeurs Utrecht
Gezien de huidige coronamaatregelen krijgt de jaarlijkse Big Data Expo een andere vorm. Dit jaar is het evenement omgetoverd naar het kleinschalige en daarom ook persoonlijke evenement: Data Insights Conference. Zo leer je alles over de mogelijkheden met jouw data en ga je makkelijk in gesprek met diverse specialisten.
#### **Alles over het evenement**
Hoe zorg je er voor dat je data leidt tot innovaties, nieuwe inzichten en uiteindelijk tot waardevermeerdering? Tijdens Data Insights Conference krijg je door middel van inspirerende lezingen en gesprekken over succesvolle projecten en nieuwe ontwikkelingen antwoord op je vragen. Er komen verschillende professionals en managers vanuit de business en data-teams samen om inspiratie en een oplossing te vinden voor hun vraagstukken, onder andere op het gebied van het creëren van waarde en het krijgen van uitvoerbare inzichten uit data.
#### **Het programma**
Er staan heel wat grote namen voor je klaar, zoals de CTO van Picnic Daniel Gebler en Hoogleraar Data-Driven Business Innovation Frans Feldberg. Naast interessante lezingen kan je ook naar de informatiemarkt waar je het gesprek verder kan voeren. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om alles uit je data te halen.
De sprekers:
- Picnic | Daniel Gebler | CTO
- Bol.com | Sacha Roggeveen | Head of Data & Analytics
- Dienst Testen | Farhang Dehzad | Data Teamlead
- GoDataDriven| Tim Waijers | Head of Sales
- Digital Power | Max Tijdeman | Data Analyst
- LINKIT | Thomas van der Meer | Business Lead Data Engineering
- Theobald Software | Yogen Weinreich | SAP Intergration Consultant
- PERI AG | Andreas Ott | BI Specialist
- DPG Media | Job van den Berg | Data Strategy Director
- Hoogleraar Data-Driven Business Innovation | Frans Feldberg
Bekijk [hier](https://datainsightsconference.nl/programma.php) het volledige programma.
#### **Luister mee**
Tijdens Data Insights Conference (DIC) biedt de organisatie samen met de Dataloog een podcast aan.
De Dataloog is de onafhankelijke Nederlandstalige podcast over big data, data science, machine learning en de datagedreven transformatie. Met een bereik van meer dan 100.000 luisteraars per jaar is De Dataloog één van de meest populaire tech podcasts van Nederland. Na afloop van de Data Insights Conference kunnen [hier](https://datainsightsconference.nl/podcasts.php) de podcasts teruggeluisterd worden.
#### **DDC & Qlik**
In samenwerking met onze partner Qlik zullen wij op de informatiemarkt te vinden zijn. Hier gaan wij graag het gesprek aan over jouw Business Intelligence mogelijkheden. Al meer dan 10 jaar ondersteunt DDC organisaties met de inzet van Qlik software om nieuwe inzichten uit hun data halen en zo bedrijfsprestaties te verbeteren en optimaliseren. Ontdek tijdens de conference hoe onze ervaren consultants jouw organisatie kunnen ondersteunen. Wij delen graag onze ervaringen om samen met jou je organisatie verder te brengen: achieve more with data!
Nog een reden om langs te komen: er staat een leuke verrassing voor je klaar, er valt misschien zelfs wat te winnen… Dus zet het in je agenda: dinsdag 5 oktober van 9.30 uur tot 17.00 uur | Jaarbeurs Utrecht | Data Insights Conference 2021!
Vijf tips om deze zomer meer uit je data te halen
3 augustus 2021
Duik deze zomer de data in!
**Er is deze zomer genoeg te beleven in de wereld van data. Neem bijvoorbeeld deel aan interessante online events of lees vernieuwde artikelen en leer alles over recente ontwikkelingen. Dit zijn onze tips om deze zomer meer uit jouw data te halen:**
**1. Mendix World 2021: 7-9 september**
Inspiratie, ontwikkeling & heel veel low-code
Ook behoefte aan snelle en flexibele applicatieontwikkeling? Dan mag je Mendix World 2021 niet missen! Mendix World is de grootste virtuele bijeenkomst van ontwikkelaars, managers en IT-leiders die door middel van low-code betere oplossingen ontwikkelen.
Er staat een interessant programma voor je klaar. Expertsessies? Genoeg om uit te kiezen. Meer technische demo's? Zeker weten. Mix-and-match van 85+ sessies, live netwerken en expert meetups. Wij zijn er zeker bij, jij ook? Meld je nu [hier](https://www.mendix.com/mendix-world/?utm_medium=partners&utm_campaign=GL-CE-2021-09-06-Mendix-World&mxworld=PAREMEDDC) aan voor gratis toegang.
Onze tip: The Infinite Game with Simon Sinek | donderdag 9.00 uur
[Meer Mendix World](https://www.ddcgroup.com/mendix-world/)
**2. TimeXtender Demo: 8 september**
Datawarehousing sneller, slimmer & stabieler
Regelmatig organiseert DDC een online demo van TimeXtender. Binnen twee uur ervaar je hoe een TimeXtender expert aan de slag gaat met TimeXtender en een modern Data Warehouse visueel inricht. Door je datawarehousing te automatiseren, zal je een hoop tijd en geld besparen. Het werkt namelijk razendsnel, efficiënt, flexibel en eenvoudig.
Maak woensdag 8 september kennis met TimeXtender tijdens onze gratis online Demo: [www.ddcgroup.com/timextender](www.ddcgroup.com/timextender).
**3. Qlik Magazine**
Van BI naar Active Intelligence
Lees de zomer alles over de ontwikkeling van Passive naar Active Intelligence in het nieuwe Qlik magazine. Verkrijg nieuwe inzichten door inspirerende woorden van onder andere Dr Vikram Mansharamani, een ‘global trend-watcher’ en docent bij Harvard University en Martin Veitch, een ervaren business- en technologiejournalist.
Download [hier](https://www.qlik.com/us/-/media/files/resource-library/global-us/register/ebooks/eb-active-intelligence-magazine-en.pdf) het Active Intelligence Magazine.
Onze tip: ['Zoom Out, Don’t Stress Out With Informed Action'](https://www.qlik.com/blog/zoom-out-dont-stress-out-with-informed-action?utm_source=LinkedIn&utm_medium=social&utm_campaign=JamesFisherBlog&sourceID1=Social_LinkedIn_JamesFisherBlog)
**4. Jedox E-book: 360° Planning**
Van Financial naar Extended Planning Analysis
Wat is de beste weg naar een uniforme, uitgebreide strategie voor financiën die betere inzichten en betere beslissingen in de hele organisatie mogelijk maakt? Dit en meer lees je nu het nieuwe e-book van Jedox ‘360° Planning’. Leer alles over de beweging van Financial naar Extended Planning Analysis (van FP&A naar xP&A), ontdek hoe je moet switchen en waarom dit het waard is. Het boek is nu hier te downloaden.
Interessant? Onze Jedox experts ondersteunen je graag met jouw xP&A-aanpak. Lees hier meer over Jedox of schrijf je in voor onze gratis demo: [www.ddcgroup.com/jedox](www.ddcgroup.com/jedox)
**5. Volg ons op LinkedIn voor meer Next level insights…**
Voor meer tips en om up-to-date te blijven binnen het dataveld, houd onze [LinkedIn](https://www.linkedin.com/company/483274/admin/) in de gaten. Wekelijks delen wij nieuwe insights en geven we je een kijkje in onze organisatie. Blijf op de hoogte en ‘achieve more with data’ met DDC.
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Colette
29 juli 2021
We stellen je voor aan…
… onze nieuwe BI-er: Colette van Happen!
"Bij DDC heb ik mijn nieuwe uitdaging gevonden waarbij ik me meer zal verdiepen op het gebied van Business Intelligence. Ik hoop dan ook meer praktijkervaring op te doen en leuke projecten te starten waarbij data centraal ligt. Zo zal ik dashboards gaan ontwerpen waardoor klanten meer waarde en inzichten uit hun data kunnen halen en zo ook hun positie kunnen verbeteren. Ook kijk ik er naar uit om samen te werken met nieuwe collega’s en onze kennis gezamenlijk te verbreden!"
Daar kijken wij ook zeker naar uit, Colette. Welkom bij DDC!
BLOG: Kijkje in het leven van een BI Consultant - Roel van de Ven
17 juni 2021
Roel van de Ven werkt alweer meer dan acht jaar bij DDC en is een echte vaste kracht en niet weg te denken binnen de organisatie. Met een berg kennis ondersteunt hij verschillende klanten met het opzetten van hun BI omgeving. Daarnaast helpt hij ook bij updates, upgrades en migraties én geeft hij de training ‘gebruik van Qlik Sense’.
In deze blog lees je meer over Roel zijn werkzaamheden en krijg je een kijkje in zijn leven als BI Consultant.
**Ochtend - Bij de klant:**
“De ochtend begon met een afspraak bij K&S – accountants & adviseurs in Oisterwijk, ook onze eigen accountant trouwens. Voor K&S is de basis voor de rapportage in Qlik al opgezet, maar tijdens de afspraak met mijn contactpersoon hebben we nog wat feedback verwerkt.
De vragen vanuit het management en het proces van urenregistratie hebben bij K&S geleid tot een datamodel, we visualiseren dit in een duidelijk dashboard. Hierna is het belangrijk om te kijken of de cijfers kloppen, dus is het model goed gebouwd? Dit stond vandaag op de agenda. Door het systeem naast het rapport te leggen, kunnen we dit controleren. De feedback heeft geleid tot een aantal kleine aanpassingen aan het model.
Gelukkig kan ik af en toe weer eens langs bij klanten. Dit soort afspraken heb ik wel het meest gemist tijdens de coronacrisis. Het is belangrijk om alle vragen en ideeën aan elkaar te knopen en dus goed de vraag vanuit de klant te begrijpen. Ik zit niet op één project en kom bij verschillende klanten over de vloer. Dit vind ik ook het leukste aan mijn werk; elke keer een andere plek.”
**Onderweg:**
“Met het bezoek in Oisterwijk was de ochtend alweer gevuld. Onderweg terug naar kantoor ontving ik een aantal berichten van Van Happen Containers. Ook hier werkt DDC aan onder andere een heldere Qlik-omgeving. De organisatie liep tegen een probleem aan, het rapport was vanochtend niet goed herladen. Dit heb ik onderzocht en opgelost. Door een geheugenprobleem op de server was de reload vroegtijdig afgebroken.”
**Middag – Op kantoor:**
“Op kantoor kwam er per mail een aanvraag binnen van Klasmann-Deilmann Benelux B.V. . De vraag: of ik een licentie en rechten voor bepaalde rapporten kan toekennen aan een nieuwe gebruiker. Natuurlijk!
De dag sloot ik af met de voorbereiding voor een training ‘gebruik van Qlik Sense’. Morgen geef ik deze training aan een zestal personen bij Van Mossel Autolease. Tijdens deze training van een halve dag leren zij de basiswerking van Qlik Sense: hoe gebruik je een rapport, welke basisfuncties zitten erin en hoe maak je een eigen visualisatie.
Het was weer een diverse dag vol mooie samenwerkingen.”
Nieuwsgierig naar meer? Houd dan onze website en LinkedIn in de gaten!
BLOG: Een dag uit het leven van een BI consultant - door Lotte Hoppen
8 juni 2021
Mijn naam is Lotte Hoppen en ik ben nu twee jaar werkzaam bij DDC als (Qlik Sense) BI consultant. Ik neem jullie in deze blog graag mee in mijn werkzaamheden.
Momenteel werk ik voor Mosa, een internationale tegelfabrikant gevestigd in Maastricht. Waar ik normaliter dagelijks die kant op zou gaan, werkt het nu even anders. De meeste meetings houden we via Teams, maar als ik iets ga opleveren of nieuwe medewerkers
ga ontmoeten dan doe ik dit het liefst nog steeds face-to-face. Persoonlijk klantcontact blijf ik belangrijk vinden, al kunnen we veel punten ook online met elkaar bespreken.
Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een aantal dashboards in Qlik Sense. Dankzij de dashboards kan Mosa nu analyseren wat de optimale voorraad is, hoeveel er nu wordt gebudgetteerd en uitgegeven per project en hoeveel uren er worden geboekt.
Dit zijn een aantal vraagstukken die beantwoord worden met data uit verschillende bronsystemen. In het nieuwe datawarehouse komt deze data samen en in Qlik Sense worden deze vraagstukken gevisualiseerd en beantwoord. Ik doe dit samen
met het team en de medewerkers van de afdeling Operations.
Ik kijk er naar uit om samen met het team nog meer vraagstukken aan te pakken, zodat zij betere beslissingen en analyses kunnen maken op basis van de juiste data. Dit maakt mijn werk dankbaar werk. Je draagt een steentje bij aan de sturing van een organisatie
en je neemt veel langdurig en handmatig werk uit handen. Daarnaast krijg ik de mogelijkheid om veel te leren van verschillende branches, organisaties, bedrijfsculturen en processen. Je ontmoet veel nieuwe mensen en hebt dynamische dagen. Hopelijk
kan het ook snel weer wat meer op locatie dan vanuit huis.
Trouwens: volg je ons al op LinkedIn? : https://www.linkedin.com/compa...
BLOG: QlikWorld 2021 – Wat valt ons op?
17 mei 2021
It’s a wrap! QlikWorld 2021 zit er op en het was opnieuw een evenement vol inspirerende sprekers en nieuwe inzichten én wij waren er digitaal bij. Voor het tweede jaar op rij een online event. Niet de energie en het grootse van een face-to-face-event waarbij
je veel mensen ontmoet, toch heeft Qlik een mooi online event met veel interessante content neergezet. "Meer data, meer inzichten, meer winst", is de belofte van Mike Capone, CEO Qlik.
Tijdens deze editie van QlikWorld zijn er twee hoofdzaken die mij opvallen:1. De Data Analytics evolutie naar SaaS met innovatieve nieuwe functies.2. De Data Integratie ontwikkelingen maken het mogelijk om real-time data voor analyse te leveren.
Hiermee levert Qlik vooruitstrevende en innovatieve technologie waarbij de mens centraal staat en wordt ondersteunt in het maken van beslissingen.
Dit zijn onze highlights van QlikWorld 2021:
Keynote en panel discussie ‘Using Data to Beat Bias’ met Yassmin Abdel-Magied en Dr. Hannah Fry, erg inspirerend! Hoe vind je de juiste balans tussen menselijke vooroordelen in het nemen van beslissingen vs. gebruiken wat de data
ons vertelt. Er is bewezen dat als je de menselijk factor uit de vergelijking haalt er vaak betere beslissingen worden genomen. Echter kunnen de gevolgen catastrofaal zijn als de mens niet tijdig ingrijpt bij onvoorziene omstandigheden. De uitdaging
hierbij is om beiden elkaar aan te laten vullen en ieder in hun kracht te zetten waarbij de mens centraal staat.
The great digital switch: update van Dan Sommer over de algemene trends in de markt. Door de wereldwijde covid-19 pandemie wordt ‘digitalisering’ versnelt doorgevoerd. De cijfermatige updates vanuit o.a. het RIVM zorgt voor veel data
gedreven discussies en stimuleert daarmee data literacy. Bedrijfsprocessen en ondersteunende technologie liggen onder de loep voor aanpassingen en verbeteringen. Waarbij SaaS iedereens beste vriend is geworden. Het pro-actief inzetten van toegankelijke
en up-to-date bedrijfsdata is belangijker dan ooit.
Qlik ondersteunt de shift naar Actieve Intelligentie met het door ontwikkelde end-to-end BI platform. Hiervoor wordt verwezen naar de vier stappen in het BI volwassenheidsmodel die Qlik de afgelopen jaren doorlopen heeft:1. Passive:
pre-configured data, no governance and no action triggers.2. Reactive: limited real-time data, governed data and no alerting.3. Augmented: near real-time data, augmented analytics and alerting & collaboration.4. Active: real-time data,
end-to-end governance and triggered actions.
Van ‘Raw data’ to ‘Informed Action’: het uitgebreide Data Integratie product portfolio van Qlik maakt het mogelijk om real-time Data pipelines op te zetten voor het voeden van bijvoorbeeld Qlik Sense. Daarvoor biedt Qlik verschillende
oplossingen: 1. Blendr.io – verbind cloudapplicatie data (CRM/ERP en andere tools) met Qlik Cloud.2. Replicate – versnel gegevensreplicatie en streaming over een breed scala aan databases, datawarehouses
en big data-platforms.3. Compose - automatiseer het ontwerpen van het datawarehouse, het genereren van ETL-code en het snel doorvoeren van wijzigingen.4. Data Catalog – raadpleeg een catalogus
voor alle beschikbare bedrijfsdata voor analyse.
Het SaaS principe: met de lancering van Qlik Sense Enterprise (QSE) SaaS in 2020 heeft Qlik definitief de weg ingeslagen naar een veilige, betrouwbare en schaalbare Cloud oplossing. Qlik Cloud is daarmee tevens het platform voor het
snel leveren van nieuwe innovatie zoals:1. Qlik Sense Mobile: met de komst van QSE Mobile voor SaaS heb je altijd toegang tot de laatste real-time informatie waar je ook bent. De QSE mobiele gebruikers ervaring is verbeterd
voor zowel IOS en Android. Inclusief alert functionaliteit en offline interactie.2. Monitored Charts: plaats belangrijke grafieken direct in de hub, zodat je deze kunt bekijken zodra je Qlik Sense SaaS opent zonder specifieke
applicaties te openen.3. Collaborative notes: met collaborative notes kunnen noties toevoegt worden voor meer context informatie. Tevens kan je pro-actief in gesprek gaan met andere gebruikers aan de hand van specifieke
resultaten.4. Intelligent data alerts: ontvang data-driven alerts per email of mobiel om belangrijke KPI’s te monitoren en reminders te krijgen wanneer bepaalde bandbreedtes worden overschreden.5. Self-service reporting:
met deze functie is het mogelijk om een ‘subscription’ te nemen op grafieken en sheets die opgestuurd worden wanneer je wilt. Deze functie wordt binnenkort uitbreid, zodat ook andere gebruikers toegevoegd kunnen worden.
Modernizeer QlikView met Cloud: wil je QlikView applicaties blijven gebruiken terwijl je ook wilt profiteren van moderne technologie, zoals Cloud en Qlik Sense? QlikView applicaties kunnen in QSE SaaS gepubliceerd en geconsumeerd
worden. Qlik biedt aantrekkelijke mogelijkheden om QlikView uit te breiden met Qlik Sense. Het eindresultaat is één hub voor toegang tot alle analytische applicaties terwijl de reeds bestaande QlikView applicaties beschikbaar blijven.
SAP Accelerators: gemaakt voor platforms zoals Azure, AWS, Databricks, Google en Snowflake. Met deze accelerators is het mogelijk om het end-to-end Qlik platform te gebruiken om onbewerkte SAP-gegevens te verwerken tot een datawarehouse,
analytische datamarts en Qlik Sense-dashboards.
Wij kijken uit naar volgend jaar, hopelijk is het dan weer mogelijk om het event live bij te wonen. QlikWorld 2022 staat gepland van 16 t/m 19 mei in Denver, Colorado.
Meer weten? We gaan hierover graag verder in gesprek.
Groet,Christian Pilonchristian.pilon@ddcgroup.com | 06-12427161
Zoek & Win!
12 mei 2021
Vol trots presenteren we... onze nieuwe website, vol nieuwe inzichten! Om dit te vieren, willen we je uitnodigen om eens een uitgebreid kijkje te nemen. We hebben hier namelijk 3 gouden tickets verstopt. Vind jij ze
allemaal, dan win je een heerlijke prijs!
Hoe werkt het?
Stuur ons alle drie de ticketlocaties naar anne.raijmakers@ddcgroup.com.
Dit kan door middel van een omschrijving of screenshots.
De afbeelding op deze nieuwspagina telt niet mee.
Reageren kan tot en met 20 juni.
Volg je ons al op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ddcgroup?
Bij meer dan 10 winnaars gaan we loten.
De winnaars krijgen via LinkedIn of e-mail te horen dat zij gewonnen hebben.
Veel plezier met de ontdekkingstocht!
Qlik award 'Best Business Solution' voor de Internal Control Monitor
5 mei 2021
Trots zijn wij op de erkenning vanuit Qlik voor onze Internal Control Monitor (ICM) oplossing.
Interne controle is voor bedrijven van cruciaal belang om juist, volledig en tijdig de financiële cijfers te rapporteren, de activa te beschermen, mogelijke fraude op te sporen en de organisatiedoelstellingen te bereiken.
DDC heeft vele jaren ervaring met interne controles gebundeld in een Qlik Sense oplossing: de Internal Control Monitor. De ICM ondersteunt de werkzaamheden van de F&A afdeling met activiteiten die tijdens de maand- en/of kwartaal-
en/of jaarafsluiting uitgevoerd moeten worden. Controles die normaliter veel tijd en handwerk kosten. Door gebruik van de ICM wordt een groot deel van het handwerk weggenomen en worden de controles efficiënter uitgevoerd.
Meer weten? Kijk dan hier: https://ddcgroup.com/internal-control-monitor
Of neem contact op met:
Christian Pilon via christian.pilon@ddcgroup.com | 06-12427161
Harry Hol via harry.hol@ddcgroup.com | 06-42773583
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Anne
3 mei 2021
We stellen je voor aan onze nieuwe marketing manager: Anne Raijmakers!
“Ik ga de uitdaging met heel veel plezier aan en heb ontzettend veel zin om DDC te laten zien.”
Anne gaat aan de slag met het organiseren van events, het opzetten van campagnes, het creëren van content en nog veel meer.
Welkom bij DDC!
Analytics Governance
7 april 2021
Nodegraph biedt een data intelligence platform waarmee u de data stromen van uw BI platform (Qlik/Power BI/Tableau) inzichtelijk maakt. Hiermee krijgt uw organisatie meer inzichten, controle en daarmee vertrouwen in uw data.
Om de grote verschuiving naar self-service BI te ondersteunen, heeft NodeGraph in de 4.5 release de volgende updates doorgevoerd:
1. Data Lineage- Vereenvoudigde data flows voor BI gebruikers2. Data Catalogus- Mogelijkheid om alleen op KPI’s te zoeken- ML en AI functionaliteiten toegevoegd- Ratings en comments toevoegen aan KPI’s en applicaties3. NodeGraph
Governance dashboard met 6 KPI’s:- Data quality index- One single truth- Governed data bronnen- Data Literacy index- Collaboration index- Documented reports
Qlik stopt met verkoop perpetual licenties
16 maart 2021
De afgelopen jaren is er een verschuiving zichtbaar binnen de software licentiëring waarbij de meeste uitgaven nu op abonnementen of SaaS zijn gebaseerd (i.p.v. aanschaf + onderhoudskosten). Dit stelt organisaties in staat om uitgaven af te stemmen op
lopende operationele budgetten, waardoor de kloof tussen "kosten" en "waarde" wordt gedicht.Bij Qlik is deze transitie ook zichtbaar. In 2020 heeft Qlik 75% van de licentieverkopen op abonnement basis geboekt. Deze verandering heeft ertoe
geleid dat Qlik de verkoop van perpetual licenties beëindigt per 1 april 2021.Hieronder staan de hoogtepunten:
Qlik verkoopt niet langer perpetual licenties aan nieuwe of bestaande klanten. Dit omvat Qlik Sense®, QlikView®, Qlik Data Integration en alle add-on producten.
Als je een klant bent met perpetual licenties, kan je jouw jaarlijkse onderhoud blijven verlengen.
Qlik Sense klanten kunnen gebruikers op abonnementsbasis toevoegen aan een bestaande perpetual Qlik Sense Enterprise omgeving
Qlik Sense klanten kunnen er ook voor kiezen om hun hele omgeving om te zetten naar een driejarig abonnement voor een optimale ervaring (On-premise of SaaS).
Voor klanten met een QlikView-omgeving is de overstap naar abonnement en SaaS ook mogelijk via het “Analytics Modernization Program (AMP)
Wil je meer weten? Neem gerust contact op met Christian Pilon
Mendix past prijsbeleid aan
17 februari 2021
In de afgelopen jaren is het gebruik van Rapid Application Development platforms als Mendix, Betty Blocks, Outsystems en Microsoft PowerApps steeds populairder geworden. Begrijpelijk, want met low-code/no-code ontwikkeling zijn vooral informatiesystemen
enorm snel en flexibel te realiseren.
Met de stijgende populariteit stegen bij veel aanbieders echter ook de prijzen. Voor een deel van de markt was deze oplossing daardoor minder interessant. Erg jammer. Mendix heeft besloten om hun pricing model drastisch te wijzigen. Daardoor is gebruik
van Mendix nu ook erg interessant voor start-ups, MKB en juist ook heel grote toepassingen met erg veel incidentele gebruikers.
Waar de vanaf-prijs voorheen zo’n € 20.000,- per jaar bedroeg, kan nu al voor enkele honderden euro’s per jaar van Mendix
gebruik worden gemaakt. En waar voorheen stevige meerprijzen werden berekend voor extra user-packs, is uitbreiding nu veel flexibeler en vaak goedkoper. In sommige gevallen zal de totaalprijs niet enorm afwijken van het oude model, maar de instap
wordt in veel gevallen veel aantrekkelijker en dat opent nieuwe mogelijkheden.Meer weten over Mendix en de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact op met Maurice Gelden voor
een vrijblijvend aanbod.
Rapid Application Development versus coderen
18 januari 2021
Rapid Application Development (RAD) is here to stay. Juist bij het ontwikkelen van informatiesystemen bieden RAD tools als Mendix en Betty Blocks flinke voordelen: véél sneller bereik je het gewenste resultaat en je behoudt flexibiliteit na oplevering.
Dat wil echter niet zeggen dat RAD altijd te prefereren is boven ‘traditioneel’ coderen in talen als Java of .NET. Het is uiteraard belangrijk om bij aanvang van een project de juiste techniek te kiezen. We beschrijven hieronder enkele belangrijke
aspecten die een rol spelen bij de keuze tussen RAD of coderen.
Meer weten? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. We hebben alle expertise in huis, en zijn daardoor in staat om werkelijk onafhankelijk te adviseren. Bij vragen neem contact op met Maurice Gelden | 06 20531202 | maurice.gelden@ddcgroup.com
FunctionaliteitOndanks de flexibiliteit van RAD tools zijn er altijd grenzen verbonden aan de mogelijkheden. Bij maatwerk ontwikkeling in Java of .NET bestaan die grenzen (vrijwel) niet: alles is mogelijk. RAD platforms bieden supersnelle
resultaten bij het ontwikkelen van informatiesystemen, maar als de behoefte breder is dan dat (ingewikkelde logica, bijzondere visualisaties, specifieke koppelingen) dan is coderen toch vaak de betere oplossing.
KostenDit aspect is wat complexer: RAD development kan erg snel gaan (factor 5 tot 10 keer sneller) waardoor de bouwkosten lager zijn dan bij maatwerk in .NET of Java. Echter: de uurtarieven voor RAD ontwikkeling liggen meestal hoger.
En dat verschil is bij ons nog extra groot, omdat we voor maatwerk ontwikkeling in veel gevallen onze ontwikkelaars in Oost-Europa kunnen inzetten. Daar komt bij dat voor gebruik van het RAD platform jaarlijks licentiekosten dienen te worden betaald.
Als die kosten worden meegewogen, is gebruik van een RAD platform toch al snel duurder dan op maat programmeren. Daarbij zijn immers in de meeste gevallen geen licentiekosten van toepassing.
OnafhankelijkheidIndien gebruik wordt gemaakt van een RAD platform, zal de ontwikkelde software alleen nog op dat platform draaien. In dat geval is er dus een grote afhankelijkheid van de leverancier van dat platform. Indien wordt
gekozen voor programmeren in Java of .NET bestaat die afhankelijkheid niet. Vandaar ook onze keuze voor bewezen en veel gebruikte programmeertalen: de kennis die nodig is om hierin te ontwikkelen is nu en in de toekomst gewaarborgd.
Rechten en eigendomBij alle software die wij voor klanten ontwikkelen, wordt het intellectueel eigendom standaard overgedragen aan de klant. Dit maakt dat de klant na oplevering alle vrijheid heeft om bijvoorbeeld de software aan
derden aan te bieden voor gebruik (licenties). Ook bij RAD applicaties ligt het IE bij de klant, maar dat betreft slechts de configuratie. De basis wordt gevormd door het RAD platform en daarvan wordt de klant nooit eigenaar. Dit maakt dat voor ontwikkeling
van applicaties die je wilt gaan verkopen aan derden, programmeren vaak beter geschikt is dan gebruik van een RAD platform.
Performance management in coronatijd
17 december 2020
Enterprise Performance Management tools helpen je om efficiënt en gestructureerd je bedrijfsplannen aan te passen en scenario’s door te rekenen. Plannen, meten, analyseren en reageren (PDCA): de huidige Corona-tijd laat nog eens extra de noodzaak zien
dat snel kunnen reageren en snel je plannen kunnen aanpassen cruciaal kunnen zijn om te overleven en/of kansen te grijpen.Maar meer dan 80% van de organisaties vertrouwt nog altijd op Excel voor budgetteren, plannen en forecasten. Dit zijn tijdrovende
en foutgevoelige processen die gericht zijn op het verzamelen van vaak veel data uit allerlei operationele systemen en van diverse personen binnen de organisatie. Door hiervoor een moderne tool in te zetten verandert dit in een efficiënt, gestructureerd
en gemanaged proces.
DDC heeft een tweetal state-of-art software-producten om dergelijke processen optimaal te ondersteunen: Jedox en Board. Of het nu gaat om een strategisch plan, een budget, target setting of een (rolling) forecast: dat kan allemaal worden geproduceerd
met input van alle relevante onderdelen/personen binnen de organisatie.Meer weten? Neem dan contact op met Harry Hol via harry.hol@ddcgroup.com of bel 0161-747828.
DDC-ers behalen Qlik Sense certificaten
16 december 2020
Opnieuw hebben we wat leuks te vieren op onze digitale werkvloer. Roel van de Ven heeft zijn Qlik Sense System Administrator certificaat vernieuwd. En Suzanne Bakx mag zich na de certificering voor Qlik Sense Business Analyst nu ook gecertificeerd Qlik
Sense Data Architect noemen.
Uiteraard beiden van harte gefeliciteerd namens iedereen bij DDC!
Nationale Vrijwilligersdag
7 december 2020
Vandaag, 7 december, is het de Nationale Vrijwilligersdag. Een dag waarop mensen die zich het hele jaar door vrijwillig inzetten om anderen te helpen, zelf eens in het zonnetje worden gezet.Kenniscentrum Vrijwilligers is een organisatie die ondersteunt
bij het effectief inzetten van vrijwilligers. Voor deze organisatie ontwikkelde DDC de vrijwilligerstool "Fenna". Hierin worden alle relevante gegevens over vrijwilligers bijgehouden. En Fenna helpt bij het selecteren van de best passende vrijwilliger
voor een specifieke taak. Vrijwilligers hebben indien gewenst ook zelf toegang tot het systeem voor bijvoorbeeld het bijhouden van hun rooster of het indienen van declaraties.
Fenna groeit erg hard de laatste tijd. Wekelijks sluiten nieuwe organisaties zich aan, tot inmiddels bijna 50 organisaties met al zo’n 10.000 vrijwilligers in het systeem.Meer weten over Fenna? www.vrijwilligersaanzet.nl
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Dilan
30 november 2020
Mijn naam is Dilan van Son. Per 1 oktober ben ik begonnen bij DDC als BI Consultant en ga ik klanten helpen met het doorgronden van hun data met behulp van Qlik, Board en Jedox. Hiervoor ben ik enkele jaren werkzaam geweest als Interim Finance Professional,
maar wilde meer doen dan alleen Finance. Daarom ben ik een post-bachelor opleiding Business Intelligence gaan volgen.
Via Suzanne Bakx ben ik vervolgens bij DDC terecht gekomen. Met als resultaat dat ik nu na 2 maanden durf te zeggen dat ik een goede keus heb gemaakt. DDC is een zeer leuk bedrijf met collega’s die altijd voor je klaar staan. Waar werken en het sociale
aspect hand in hand gaan met elkaar. Iets waar ik persoonlijk erg van hou.
DDC-er Suzanne behaalt Qlik certificaat
18 november 2020
Mooi nieuws! Onze collega Suzanne Bakx, die al jarenlang Jedox-expert is, mag zich vanaf nu ook gecertificeerd Qlik Sense Business Analyst noemen.
Uiteraard van harte gefeliciteerd namens al je collega's bij DDC!
DDC-er Guido jurylid Computable Awards
11 november 2020
"Samenwerking tussen partners is essentieel voor het slagen van een ict-project", aldus Guido de Nobel werkzaam bij DDC en sinds enkele jaren eveneens jurylid bij de Computable Awards. "Een partij heeft gewoon niet alle kennis en kunde in huis, waardoor
de samenwerking van cruciale aard wordt." In onderstaande video laat Guido zijn licht schijnen op de genomineerden in de categorie Partnerproject bij de Computable Awards 2020.
Plava biedt een slimme oplossing
3 november 2020
Al zo'n 15 jaar heeft DDC uitstekende ervaringen met software ontwikkeling in Oost-Europa, als uitbreiding op ons team in Nederland. Ons enthousiasme komt mede voort uit de grote beschikbaarheid van hoogopgeleide ontwikkelaars tegen een scherp all-in
uurtarief. Dat dit allesbehalve ten koste gaat van kwaliteit bewijzen talloze projecten die succesvol zijn afgerond met onze nearshore ontwikkelaars.Deze expertise en capaciteit is nu ook direct beschikbaar voor Nederlandse organisaties die
gewend zijn om zelf ontwikkelaars rechtstreeks aan te sturen. Vanuit ons label Plava bieden wij snel en flexibel extra capaciteit aan ter uitbreiding van uw ontwikkel- en testteam. Wij ondersteunen jou bij de selectie van de meest geschikte kandidaten
voor jouw project. En tijdens de duur van de detachering houden wij uiteraard nauw contact om uw tevredenheid te blijven monitoren.
Is jouw interesse gewekt? Dan nodigen wij je graag uit om contact op te nemen met Plava via 076-2043068 of sales@plava.nl Voor meer informatie zie www.plava.nl.
DDC SIAM gecertificeerd
11 maart 2020
DDC adviseert klanten bij het optimaliseren van hun beheerorganisatie. DDC gebruikt hiertoe meerdere methodieken, waaronder Service Integration and Management (SIAM). SIAM is bijzonder geschikt om bij organisaties de dienstverlening van meerdere service
providers adequaat te managen. DDC heeft consultants die ervaring hebben met de toepassing van deze methodiek bij klanten en nu ook SIAM gecertificeerd zijn.
TimeXtender and DDC Form New Partnership
20 januari 2020
TimeXtender and DDC Form New Partnership to Provide Discovery Hub® Across the BeNeLux. With an ever-growing number of companies around the world needing to build out their data estate on the Microsoft platform to get to data insights faster,
TimeXtender has announced a new partnership with DDC, helping you to leverage the power of information.This agreement with TimeXtender, a recognized global software company enabling instant access to any type of data in the organization
to support advanced analytics and artificial intelligence (AI), allows DDC to offer its existing and future customers across the BeNeLux Discovery Hub® by TimeXtender.Discovery Hub® is a high-performance data management platform, anchored
on automation, that accelerates time to data insights by up to 10 times. It allows an organization to connect to various data sources, and catalog, model, move and report on the full lifecycle of data – in a single, integrated application that
supports core analytics, the modern data warehouse, IoT, AI and more.“For over 12 years, DDC has been helping organizations to enhance their business by turning data into information. More and more we see the need for a modern data estate
to manage and automate the complexity of connecting data sources to the analytical applications." said Christian Pilon, Customer relationship manager at DDC. "Our new partnership with TimeXtender allows DDC to address this need by offering our
customers a modern data management platform. With Discovery Hub® from TimeXtender, we can prepare and manage data for analytics quickly and efficiently without writing code and automate the process of getting the data available for analysis. This
allows us to spend less time on data preparation and help our customers with exploring their data to solve their business challenges”TimeXtender Discovery Hub® is Microsoft Azure certified and designed to give users instant access to their
data in the cloud. Developed with a cloud-first mindset, Discovery Hub® provides a cohesive data fabric across Microsoft on-premise technology and Azure Data Services, creating a future-proof, modern data estate that evolves with technology advancements.
Users can visualize their data in the front-end tools of their choice such as Power BI, Tableau or Qlik.“TimeXtender and DDC share a common desire in helping customers move from using disparate tools for cataloging, modeling, moving and
documenting data to using a complete data management platform,” said Heine Krog Iversen, CEO of TimeXtender. “By partnering with TimeXtender, DDC can offer their customers Discovery Hub® by TimeXtender across the BeNeLux to help companies automate
and simplify the building of their data estate by using our single, integrated platform. This results in a dramatic reduction in costs and accelerating time to data insights. We’re excited to help DDC.For sales or partnership information
regarding this announcement, contact Hans van der Meij, TimeXtender Executive Director, at hm@timextender.com or Christian Pilon, DDC Customer relationship manager at christian.pilon@ddcgroup.com.About TimeXtenderTimeXtender
– and our integrated data management platform, Discovery Hub® – empowers customers with instant access to data, enabling them to make quality business decisions with data, mind and heart. We do this for one simple reason: because time matters.
A Microsoft Gold Certified Partner, TimeXtender serves its 3,000+ customers, from mid-sized companies to Fortune 500, through its global network of partners. TimeXtender was founded in 2006 and is privately owned, with headquarters in Denmark
and the U.S. and regional offices around the world.
About DDCInformation is a crucial ingredient for successful companies. At DDC we recognize the power of information and not only help companies understand what information is important, but also offer solutions and implementations
to make this information available. With a team of over 30 professionals we are ready to optimize your information and it's supporting surroundings. We make your organisation smarter, more efficient and offer new possibilities and opportunities.
Qlik Data Extractor
29 november 2019
Vandaag hebben we de Qlik Data Extractor geïnstalleerd bij een klant. Het gaat om een multi-node Qlik omgeving. Hiermee krijgt de klant de mogelijkheid om zelf queries te definieren, waarna de Qlik data via een webservice beschikbaar is voor gebruik door
andere applicaties. In dit geval zal Mendix op deze manier real-time uit Qlik Sense kunnen ophalen.
De Qlik Data Extractor is door DDC ontwikkeld, om data uit Qlik Sense eenvoudig te kunnen ontsluiten naar custom online dashboards of andere applicaties.Lees hier meer over de QDE, en
neem gerust contact met ons op voor een demo.
Partnership Vizlib
20 november 2019
DDC is een partnership aangegaan met Vizlib. Vizlib biedt geavanceerde Qlik Sense extensies waarmee dashboards nog krachtiger worden zoals:
Een modern Finance report voor P&L en balans sheets
Ruim 20 pixel perfect visualizaties zoals Sankey chart, KPI designer, scatter plots etc.
Self-service package met o.a. de selection bar en custom report
Middels het technologie partnership met Qlik waarborgt Vizlib dat de extensies in iedere software release goed werken.
Low-Code en No-Code Congres
27 augustus 2019
Op 6 november 2019 organiseert Heliview het eerste Low-code en No-code congres in Nederland. Aangezien DDC zowel Code, Low-Code als No-code toepassingen ontwikkelt, zijn we partner van dit congres. We zullen aanwezig zijn met een stand om de bezoekers
te vertellen over de mogelijkheden van Low-code en No-code. De focus ligt deze dag bij ons op Mendix: Mendix heeft ervoor gekozen om ons die dag te ondersteunen op de stand.Overweegt jouw organisatie om Rapid Application Development toe te gaan
passen, en wil je in één dag de verschillende mogelijkheden bekijken, neem dan contact met ons op. Meer informatie over de beurs is te vinden op de Beurs-site van Heliview.
De beurs vindt plaats in het Feijenoord stadion in Rotterdam, op woensdag 6 november.
Truechart partner training
27 januari 2019
Sinds 5 jaar is DDC dé trueChart partner voor de Benelux. De afgelopen dagen hebben een aantal van onze BI consultants de nieuwe trueChart partner training van Ralph Ginzinger en
Michael Fritz (HighCoordination) gevolgd op ons kantoor in Rijen. Tijdens deze training hebben ze alles geleerd over alle (nieuwe) mogelijkheden met trueChart, incl. de nieuwe user interface.
TrueChart is een cross-platform oplossing voor Qlik, Jedox, PowerBI en Excel om onder andere IBCS en smart commenting toe te kunnen passen. Alle consultants hebben de training met succes afgerond en zijn nu trueChart gecertificeerd. Ralph Ginzinger en
Michael Fritz, bedankt voor deze training! Voor informatie over trueChart en IBCS kunt u contact opnemen met Hans Giesbers of
Harry Hol.
Op zoek naar Excel Sheets
14 januari 2019
Excel: één van de meest succesvolle Office toepassingen ter wereld. Logisch ook: eenvoudig in gebruik, en de software biedt ook de meer ervaren gebruikers mogelijkheden om informatie op de voor hen beste manier te tonen en bewerken. Excel heeft echter belangrijke
beperkingen, en inmiddels zijn er tools beschikbaar die veel beter geschikt zijn voor beheer van bedrijfsinformatie. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden.
Excel en RAD tools hebben overeenkomstenEr zijn veel overeenkomsten tussen Excel en de moderne RAD (Rapid Application Development) tools die wij veel gebruiken (Betty Blocks en Mendix). Al deze producten bieden de gebruikers de mogelijkheid
om:
Eenvoudig informatie vast te leggen, en daarbij zelf te bepalen wélke informatie (velden, relaties) van belang is;
Snel te zoeken/vinden in de opgeslagen gegevens;
Eerder vastgelegde informatie te bewerken;
Automatisch berekeningen te laten uitvoeren op de ingevoerde informatie;
Informatie te delen met anderen;
Knoppen/functies toe te voegen om bepaalde taken te automatiseren.
Omdat Excel op de meeste computers standaard aanwezig is, is het verleidelijk voor medewerkers in organisaties om zelf met Excel van start te gaan als er behoefte is aan het vastleggen van informatie. De flexibiliteit van Excel maakt dat de sheets
vervolgens vaak groeien en worden voorzien van allerlei slimme logica en functies. Hartstikke mooi: zo ontstaan de citizen developers waar
RAD leveranciers het graag over hebben.
Maar RAD tools als Betty Blocks bieden meerMaar op enig moment loop je dan tegen de grenzen van een tool als Excel aan. Inmiddels zijn processen ingericht rondom de Excel sheet en heeft de verzamelde informatie een grote waarde voor
het bedrijf. Dat is het moment dat wordt rondgekeken naar een alternatief. Betty Blocks blijkt dan een heel goede oplossing te zijn, omdat het onder andere op de volgende aspecten een oplossing biedt:
Onderscheid tussen ontwikkelaars en gebruikers;
Gebruiksvriendelijke user interface;
Kan goed omgaan met grote hoeveelheden data;
Alle gebruikers hebben toegang tot één centrale versie van de gegevens (geen kopieën met kans op verschillen);
Ondersteuning van rollen en goed instelbare rechten per gebruiker;
Mogelijkheden tot uitbreiding (met functies als SMS alerts, rapportage naar PDF, Emails versturen, etc).
Demo?Wij zijn ervan overtuigd dat er nog heel veel bedrijven zijn die informatie in Excel sheets vastleggen, en waarbij die sheets een belangrijke rol spelen in hun bedrijfsprocessen. We komen graag met hen in contact.
In een vrijblijvende demonstratie tonen we de voordelen van de overstap naar een platform als Betty Blocks (of Mendix). En indien gewenst kunnen we vervolgens in een dag waarschijnlijk al een eerste werkende versie van de applicatie opleveren.Kent
u bedrijven waar dit speelt? Laat het ons weten. Dank!
IBCS Truechart Roadshow
7 november 2018
Dinsdag 6 november organiseerde DDCgroup samen met HighCoordination de ROKS IBCS trueChart roadshow in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.70+ professionals hebben informatie
gekregen over het definiëren, ontwerpen en implementeren van de juiste KPI’s, het ontwikkelen van efficiënte financiële rapporten met behulp van IBCS en het beter gebruik maken van hun favoriete BI en Analytics tools met behulp van trueChart.
DDCgroup bv bedankt Bernie Smith, Jürgen Faisst en
Ralph Ginzinger voor het delen van hun ideeën en Michael Fritz voor het mede-organiseren.
Jedox "Rising Star" partner 2018
27 september 2018
Een bekroning op ons werk. DDCgroup is door Jedox uitgeroepen als “Rising star” Partner of the Year 2018 BeNeLux! Bedankt Jedox, en niet te vergeten onze klanten, voor het vertrouwen!
Mendix en Betty Blocks zijn als Wordpress
24 september 2018
Bij DDC Deep Blue kiezen we graag de slimste oplossing om maatwerksoftware te ontwikkelen. Daarom gebruiken we sinds 2012 frameworks voor Rapid Application Development (RAD). Bij veel informatiesystemen is namelijk behoefte aan dezelfde functionaliteit:
je wilt inloggen (hebt dus gebruikersbeheer nodig, stelt per gebruiker de rol en de rechten in) en vervolgens kan een gebruiker informatie zoeken, overzichten tonen, details inzien en informatie invoeren of aanpassen. En je wilt kunnen filteren, importeren
en exporteren. Waarom zou je dat telkens opnieuw in een programmeertaal als Java of .Net op maat bouwen: inrichten in een RAD framework is dan veel makkelijker, sneller en stabieler. We zijn ooit begonnen met Relatics, maar inmiddels gebruiken we
met name Mendix en Betty Blocks. Van beiden zijn we partner, en we kiezen in elk project voor het meest geschikte platform.Voor veel klanten is onduidelijk wat zo’n platform kan, en wat het verschil is met ‘gewoon’ programmeren. Je zou de
opkomst van deze platforms (voor low-code of no-code software creation) kunnen vergelijken met de opkomst van WordPress en andere CMS software ruim 10 jaar geleden. Voor die tijd moest je over diepgaande kennis van HTML beschikken om een website te
kunnen bouwen. Je typte de HTML code in, en als je dat bestand dan opende in een web browser verscheen de webpagina. Aanpassingen doorvoeren betekende HTML-code aanpassen. En alleen techneuten beheersten die kennis.Met de opkomst van CMS systemen
(zoals WordPress en Drupal) werd het ook voor content beheerders mogelijk om zelf pagina’s en berichten toe te voegen, en zelfs om de opmaak van de site aan te passen. Een technische opleiding was niet meer nodig, je kon aanpassingen doen zonder een
letter HTML te programmeren.De moderne RAD tools zoals Betty Blocks en Mendix hebben een vergelijkbaar effect: business consultants of zelfs eindgebruikers kunnen zelf een applicatie ontwikkelen, omdat daarvoor geen code (programmeertaal)
meer nodig is. In een grafische (drag&drop) interface voer je het datamodel in, en stel je de schermen samen.Daarmee wordt softwareontwikkeling veel grijpbaarder voor degene die het ook gaat gebruiken. Een consultant van DDC Deep Blue kan samen
met de klant de schermen en achterliggende logica bekijken, en direct aanpassingen doorvoeren. Daardoor kunnen nieuwe applicaties niet alleen veel sneller worden gebouwd, ze sluiten over het algemeen ook nog beter aan bij de eisen en wensen van de
klant.
![2c5237a9f0d63a26bf9485229a53161d-datamodel.png](/uploads/2c5237a9f0d63a26bf9485229a53161d_datamodel_c29321f549.png)
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die Mendix en Betty Blocks kunnen bieden? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Verwachtingen
21 december 2017
Een mooi voorbeeld van hoe sommige bedrijven echt geen idee hebben van wat software ontwikkeling inhoudt:Er komt net een aanvraag langs voor het opnieuw bouwen van enkele intern ontwikkelde applicaties die alleen nog draaien op Windows XP. De
werking van de software is vrij ingewikkeld, en bevat meer dan 15 jaar historie. Bovendien: “Het is hier dus niet enkel de software die men moet aanpakken, maar ook de hele logica en structuur die erin verwerkt zit.”
Eerder is aan een ander bedrijf om een voorstel gevraagd, en zij dachten zo’n 14 dagen nodig te hebben voor herontwikkeling. Maar dat was veel te veel en onverdedigbaar (!).Middels deze nieuwe aanvraag hoopt het bedrijf een leverancier te vinden
die het nieuwe systeem in minder dan 14 dagen kan realiseren. Totaal onrealistisch (als je het mij vraagt).Het meest extreme voorbeeld was een aanvraag van iemand die dacht de wereld te veroveren met een combinatie van Youtube en LinkedIn
(twee succesvolle systemen combineren: dat moet zeker leiden tot succes). Het budget (gelukkig vroeg ik er naar): zo’n € 1.000,-Dit soort aanvragen komt regelmatig langs: de wens voor het laten ontwikkelen van complexe systemen, maar een budget
waarmee je net het eerste hoofdstuk van het ontwerp kunt schrijven.Ik verwacht niet dat mijn klanten een solide prijscalculatie kunnen maken van de software die ze nodig hebben. Dat is mijn taak (en ook voor mij is dat soms nog best lastig).
Maar ik reken altijd op een dosis gezond verstand. Misschien is dat ook een niet-realistische verwachting..(voor een reality check kun je je ideeën altijd aan me voorleggen: maurice.gelden@ddcgroup.nl)
Fixed-price, waar vind je dat nog tegenwoordig
21 januari 2016
Wij bij Deep Blue halen onze motivatie uit tevreden klanten. En een klant is tevreden als aan zijn verwachtingen wordt voldaan, of deze worden overtroffen. Eén aspect van de verwachtingen is de prijs. Bij de beslissing om software te laten ontwikkelen,
speelt de prijs vaak een rol:
Hoe verhoudt de prijs van maatwerk zich ten opzichte van andere (standaard) oplossingen;
Kan ik de investering rechtvaardigen (terugverdienen);
Welke leverancier biedt de beste prijs-kwaliteit verhouding.
Een potentiële klant zal dus voordat een project wordt gestart een indicatie van de kosten willen ontvangen. En het liefst weet hij precies waar hij aan toe is voordat de handtekening wordt gezet. Logisch, bij andere grote uitgaven is het niet anders
(auto, huis). En toch kiezen steeds meer softwarebedrijven ervoor om geen fixed-price projecten uit te voeren. Nee: scrum en agile, dat is tegenwoordig de beste aanpak. Want flexibel. Vanwaar deze trend? En is de klant daar wel bij gebaat? Een korte
analyse:Gebaseerd op informatie van andere IT bedrijven, wordt de voorkeur gegeven aan scrum omdat fixed-price projecten te vaak op een teleurstelling uitliepen. Het is inderdaad lastig om vooraf een goede prijscalculatie te maken. En gezien
de commerciële druk om een nieuwe klant binnen te halen, worden prijzen vaak te laag ingeschat (waardoor de klant eerder besluit om het project te starten). Als aan de genoemde prijs wordt vastgehouden, snijd de leverancier zich in de vingers. In
de meeste fixed-price projecten zal de leverancier echter proberen om de extra kosten alsnog bij de klant te verhalen. Zie hier het ontstaan van het IT-project stigma (kost altijd meer tijd en geld dan vooraf verwacht)Maar is de beste oplossing
dan werkelijk om geen toezeggingen meer te doen, en het risico volledig bij de klant te leggen (Scrum)? Nee, natuurlijk niet: je kunt beter werken aan het verbeteren van de kostenraming. Maar dat is een ambacht dat maar door weinig techneuten wordt
beheerst. Er is een tekort aan kennis en ervaring:
KennisVoor het maken van een goede kostenraming is brede kennis nodig van zowel de business kant (wat bedoelt de klant nou eigenlijk) als de technische kant (hoe kunnen we dat bouwen). Er zijn maar weinig mensen in Nederland die deze
kennis combineren. Ondanks dat IT een steeds grotere rol speelt in het dagelijks leven, blijft het aantal aanmeldingen voor IT studies bedroevend laag. Het aantal inschrijvingen voor de studie Technische Informatica aan de TU Eindhoven (de grootste
van de 3 Technische Universiteiten op dit gebied) bedroeg recent slechts 114. Dat is vrijwel hetzelfde aantal als 25 jaar geleden. En toen haalde slechts 34% de eindstreep van de opleiding. Een instroom van slechts enkele tientallen nieuwe talenten
op de arbeidsmarkt dus. Veel te weinig!ErvaringAlleen kennis van software ontwikkeling is niet genoeg. Er is ervaring nodig om te weten hoeveel tijd het ontwerpen, bouwen en testen gaat kosten. Aspecten als projectmanagement,
risico’s en het effect van de teamomvang moeten worden meegenomen. En er moet rekening worden gehouden met onvoorziene aspecten en de complexiteit van het project. Het opdoen van deze ervaring kost tijd. En alleen in projecten van voldoende omvang
komen alle aspecten aan bod.
Er zijn dus maar weinig experts in Nederland die de benodigde kennis én ervaring hebben om echt goede kostenramingen te kunnen maken.Software ontwikkelaars hebben de neiging om bij een calculatie de tijd die ze zelf nodig hebben als uitgangspunt te
nemen. Tijd voor overleg met de klant, projectmanagement, intern overleg en documentatie worden vaak over het hoofd gezien. En inschattingen zijn doorgaans te positief, houden geen rekening met tegenvallers.Sales consultants hebben dezelfde neiging:
ze willen het project graag verkopen, en vertrouwen er daarom op dat de laagste kostenraming wel haalbaar zal zijn, dat verkoopt een stuk makkelijker, en daarna zien we wel.
Dat gaat natuurlijk fout!
Gelukkig zijn er nog softwarehuizen die wél beschikken over de juiste kennis en ervaring. Bij Deep Blue hebben alle consultants/projectmanagers en vrijwel alle ontwikkelaars Informatica gestudeerd. En onze projectmanagers hebben ieder ten minste 20 jaar
ervaring met software ontwikkeling in projecten. Wij durven het wel aan: vrijwel alle projecten bieden wij fixed-price aan. Daarbij dient een degelijk functioneel ontwerp als uitgangspunt, zodat er vooraf duidelijkheid is over wat we gaan bouwen.
En die flexibiliteit dan? Die is er ook bij ons. Maar vaak is dat helemaal niet nodig. Liever goed nadenken over wat je wilt vóórdat je begint met bouwen.Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
E-mail notificaties vanuit Relatics
7 juli 2015
Fervent Relatics gebruiker? Zou het niet handig zijn als je meldingen van relevante acties in je mailbox zou krijgen? Dat kan met onze mail notificatie add-on. Op basis van een custom query en zelf opgestelde template worden automatisch mails verstuurd
wanneer nodig, met directe link in de mail naar het betreffende scherm in Relatics. Lees hier meer hierover en over onze andere Relatics add-ons.
Wat kost het bouwen van software?
22 mei 2015
Een vraag die ons vaak wordt gesteld en soms wordt het antwoord verwacht nadat in twee zinnen de gewenste functionaliteit is beschreven...
Het is antwoord is gelukkig heel eenvoudig:Het bouwen van een maatwerk applicatie kost evenveel als een nieuwe auto.“Ja maar, de prijs van een auto varieert nogal” hoor ik je denken. Dat klopt. Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen van
software op maat. Het bereik van die prijs komt redelijk overeen:Je koopt een nieuwe auto vanaf zo’n € 8.000,- maar wil je iets meer dan het minimum (iets groter, wat meer opties) dan loopt de prijs al snel op tot € 10.000 à € 15.000,-Voor
de meest verkochte auto van Nederland, de Volkswagen Golf, betaal je zo’n € 25.000,-Wil je echt luxe, ruimte en/of prestaties dan komen de prijzen al gauw boven € 50.000,- en kan je makkelijk tot € 150.000,- aan een nieuwe auto uitgeven. In uitzonderlijke
gevallen betaal je zelfs meerdere tonnen voor een auto, maar dan heb je wel iets heel bijzonders.Voor software op maat geldt hetzelfde. Goed om te weten, toch?Oh, en denk je wel aan de kosten van brandstof en onderhoud? Je wil niet stilvallen
onderweg.
Een huis bouwen
7 april 2015
In gesprekken met klanten gebruik ik regelmatig de vergelijking tussen het bouwen van een huis en het bouwen van software. Er zijn veel overeenkomsten in de processen. De vergelijking helpt in sommige gevallen om het proces van software ontwikkeling wat
inzichtelijker te maken.BudgetBij het (laten) bouwen van een huis is het vanzelfsprekend dat de opdrachtgever vooraf duidelijkheid geeft over het beschikbare budget. Het heeft weinig zin om je droomhuis te laten ontwerpen,
om er vervolgens achter te komen dat het drie keer zo duur is als wat je kunt betalen. Nou hebben veel mensen wel een indruk van de kosten van een huis (een paar uur bladeren op Funda geeft een aardig beeld van type huis en bijbehorende prijs). Maar
wat het kost om maatwerk software te laten bouwen is vaak lastig in te schatten. Het gebeurt helaas regelmatig dat klanten een inschatting laten maken voor software, waarbij we er vervolgens achter komen dat het budget mijlen ver ligt van de benodigde
investering. Vandaar dat we graag kort na de eerste kennismaking een indicatie ontvangen van het beschikbare budget. Dat bepaalt of het zinvol is om verder te gaan.En ook bij een redelijk budget, kan de hoogte daarvan bepalend zijn voor de details
van het ontwerp. Als je een huis wilt laten bouwen voor € 200.000,- dan verwacht je ook geen zwembad en gouden kranen.
OntwerpVoordat er wordt gestart met de bouw van een huis, wordt een ontwerp gemaakt. De architect bepaalt hoe het huis eruit komt te zien, er wordt een bestek opgesteld waarin staat beschreven welke materialen worden toegepast, en een
bouwkundige bepaalt of de constructie degelijk genoeg is.Bij software ontwerp gaat het er net zo aan toe. Op basis van input van de klant beschrijven we de gewenste functionaliteit. Vervolgens wordt door een grafisch ontwerper het design gemaakt.
En in het technisch ontwerp bepalen we welke technieken en componenten worden toegepast en hoe de structuur van de software wordt.Pas als dit allemaal is beschreven en de klant is ermee akkoord, beginnen we met bouwen. Sommige ontwikkelaars beginnen
zodra de vorm van het huis bekend is met het aanleggen van de fundering, en bepalen tijdens de bouw in overleg met de klant hoe het volgende onderdeel eruit komt te zien. Dan is het heel lastig om een degelijk huis neer te zetten, met een consistent
ontwerp en een gelijke kwaliteit in alle aspecten. Om over het in de hand houden van de kosten nog maar te zwijgen.AannemerJe zou Deep Blue kunnen vergelijken met een aannemer in de bouw. Op basis van de input van de klant
maken we een ontwerp. En op basis van het bestek bepalen we de prijs van het huis. Na akkoord zorgen wij ervoor dat de juiste expertise wordt ingeschakeld (ontwikkelaars, software architecten, projectleiders en testers. Vergelijkbaar met metselaars,
timmerlui en opzichters). En we nemen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit én de prijs van het eindresultaat.EigendomJe zou vreemd opkijken als na oplevering van je huis zou blijken dat de aannemer eigenaar blijft.
Toch is dat in de software branche niet ongebruikelijk. Bij Deep Blue wordt de klant altijd eigenaar van de in opdracht ontwikkelde software. Logisch, want daar heb je voor betaald.Oplevering en garantieIn de meeste projecten
organiseren we regelmatig een kijkdag: al gedurende de bouw krijg je inzicht in de tot dan toe gerealiseerde functionaliteit. Mocht er iets niet naar wens zijn, dan kunnen we dat direct oplossen. En als het huis klaar is geven we u graag een rondleiding
en noteren we eventuele gebreken. Vervolgens gaat de garantieperiode in. Mocht er nog een schakelaar scheef zitten of een deur kraken dan lossen we dat zonder kosten op.En mocht je nog meer zekerheid willen, dan is het mogelijk een onderhoudscontract
of verlengde garantie bij ons af te nemen.Veel woonplezier!