Ieder jaar blikken we met onze DDC- collega’s terug op alle gebeurtenissen en kijken we vooruit naar alle nieuwe ontwikkelingen die we kunnen verwachten. Ook ditmaal delen we onze inzichten weer graag.
Waar vorig jaar sneller en efficiënter inzicht verkrijgen centraal stond, ligt dit jaar de focus op de eindgebruiker en op het creëren van een opgeschoonde basis. Het inzetten van AI en visualisaties en het belang van ‘clean data’ gaat alleen maar toenemen. Ook zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande binnen de SAP-wereld en zien we een verschuiving naar een ander licentiemodel en naar een ‘schone’ kern. Dit zijn de trends voor 2024:
1. Steeds meer AI
Artificial Intelligence (AI) is al een aantal jaar een trend, maar in 2023 heeft het een hoge vlucht genomen. Via ChatGPT, BING, Google en veel meer aanbieders is AI toegankelijker dan ooit voor iedereen. Ook binnen IT-oplossingen wordt er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden, van tools die het inzetten om de datakwaliteit te verbeteren tot IT’ers die het gebruiken om code te genereren. Er blijven nieuwe AI-tools verschijnen, zo is Google’s Gemini net beschikbaar. De mogelijkheden en het gebruik van AI zullen komend jaar alleen maar toenemen.
2. SAP S/4HANA is een must
Een belangrijke ontwikkeling komende jaren: SAP ECC (R/3) maakt plaats voor zijn opvolger SAP S/4HANA. Tot en met 2027 wordt de huidige versie nog ondersteund (tegen extra kosten kan dit nog met drie jaar verlengd worden). Dit betekent dat alle bedrijven die SAP R/3 gebruiken de komende jaren moeten migreren naar S/4HANA.
De migratie naar S/4HANA biedt veel kansen voor ondernemingen. Migraties kunnen worden benut om zowel de kwaliteit van de data, als de wijze waarop het SAP-systeem de bedrijfsprocessen momenteel ondersteunt, te verbeteren, vernieuwen en optimaliseren. S/4HANA ondersteunt moderne architecturen, zowel in-the-cloud als on-premise.
We verwachten komend jaar drukte op de SAP-markt, in verband met al deze (veelal complexe) migraties de komende jaren. We adviseren daarom om op korte termijn een plan te maken voor de migratie en de daarvoor benodigde capaciteit te reserveren.
3. Keep the core clean
Het gebruik van de Cloud zal toenemen. Het gebruik hiervan brengt veel voordelen met zich mee. Je hebt door de automatische updates bijvoorbeeld minder server en software management kosten, de security wordt geregeld door de leverancier en er zijn minder testkosten als je overgaat naar een nieuwe versie . Dit geldt voor SAP S/4HANA, maar ook bijvoorbeeld voor Qlik (lees hier meer over de voordelen van Qlik Cloud.)
Met deze ontwikkelingen is het wel belangrijk om de kern ‘schoon’ te houden. Daarom spreken diverse leveranciers, zoals Microsoft, Oracle en SAP, over ‘keep the core clean’. Dit betekent dat je het houdt bij de basis in bijvoorbeeld een ERP zoals SAP S/4HANA. Deze blijft volledig standaard. Daarbij wordt het maatwerk er niet in gebouwd, maar bij gebouwd, zodat het makkelijk mee kan naar de volgende versie. Dit kan onder andere met Mendix of SAP BTP. Deze nieuwe manier van werken ga je steeds vaker terugzien en wordt sterk gestimuleerd, omdat dit in het vervolg veel tijd, werk en kosten scheelt.
4. Licentiemodel: soms minder transparant
Bij steeds meer aanbieders zien we het gebeuren: een verschuiving van licentiemodel. Je betaalt bijvoorbeeld per klik of voor de hoeveelheid data die je gebruikt en niet meer voor het aantal gebruikers. In eerste instantie kan dat een goede deal lijken, maar door deze verandering wordt je gebruik minder inzichtelijk. Het is dus belangrijk om hier alert op te zijn en vooraf goed onderzoek te doen. Hier helpen we je graag bij.
5. Achieve more with clean data
Clean data = clean profit. Bedrijven leggen vaker de focus op ‘schone data’ al wordt dit nog steeds regelmatig als een extra activiteit gezien en niet als een must. De kwaliteit van de data bepaalt de kwaliteit van de informatie. Daarbij is goed data management noodzakelijk. Op basis van de juiste informatie, kun je met volle vertrouwen een gefundeerd besluit nemen. Om de data kwaliteit binnen organisaties te verbeteren, hebben we een methode ontwikkeld met vier (/vijf) stappen:
-
Get Ready©: deze stap inventariseert de scope (wat), de middelen (waarmee) en de governance (hoe). De uitkomst geeft richting aan vervolgstappen.
-
Get Clean©: dit is een eenmalige actie op projectbasis om de data op te schonen en de Stay Clean fase in te richten die hierna moet komen. Met andere woorden om “Clean” te blijven. Een stap die bij een migratie ook zeker niet mag ontbreken.
-
Stay Clean©: deze fase legt de focus op het houden van de ingerichte, schone omgeving door continue aandacht te hebben voor dit proces. Dit kan inzichtelijk gemaakt worden via verschillende BI-tooling. Belangrijk is dat in deze fase de governance is ingericht. Wie is waar, wanneer voor verantwoordelijk. Dit is cruciaal om jouw investering te laten renderen.
-
Get Flexible©: deze stap zorgt voor de implementatie van workflows en het gecentraliseerd aansturen van Data Management om beter in te kunnen spelen op de veranderende organisatie en de impact daarvan op de datakwaliteit.
-
Optioneel (als vijfde stap) is Get INDIGO©: INDIGO staat voor INtegraal Data- en Informatie Governance en ondersteunt het proces en maakt met name governance mogelijk in al zijn facetten.
6. Visualisatie & Self-service
Inzicht geeft uitzicht. We zien een focus op visualisatie in de markt. Het ziet er mooi uit, maar een duidelijk beeld is ook nodig. Door de hoeveelheid aan data en daarbij behorende hoeveelheid aan dashboards, is het cruciaal om aan de hand van visualisaties inzicht te verkrijgen. Zo is het onder andere mogelijk om in Qlik Cloud je landingspagina aan te passen, door bijvoorbeeld je grafieken bovenaan vast te prikken.
Ook staat de eindgebruiker veelvuldig centraal. Iets wat we eveneens duidelijk bij Qlik tegenkomen. Met nieuwe functionaliteiten kan de eindgebruiker de tool naar zijn hand zetten. Door bijvoorbeeld alerts in te zetten, wordt er veel meer en efficiënter gebruik gemaakt van alle beschikbare informatie. Het gemak van het verkrijgen van inzichten is sterk toegenomen voor de eindgebruiker, door een mobiele versie en de koppeling met Teams, waardoor je jezelf of leidinggevende actief kunt laten informeren.