DDCgroup Logo

Premises for Change

26 juni 2023

Alles blijft, alles verandert, alles blijft veranderen

Tegenwoordig is ‘continu veranderen’ eerder regel dan uitzondering. Ofwel ‘alles blijft, alles verandert, alles blijft veranderen’. Veranderingen vragen de nodige extra aandacht, kennis en capaciteit naast de dagelijkse bedrijfsvoering (going concern). Strategische veranderingen die een grote impact hebben op processen, organisatie, techniek, informatie en\of medewerkers vereisen een projectmatige aanpak waarbij verschillende partijen met verschillende belangen samenwerken. Er zijn tal van omvangrijke projecten, vooral grote IT-projecten, die voortvarend worden opgepakt en na verloop van tijd door blijven gaan terwijl duidelijk is dat de beoogde doelen niet gehaald zullen worden. Deze projecten kenmerken zich door het feit dat er geen rekening wordt gehouden met één of meer van de doorslaggevende kritische succesfactoren (premises for change). Dit leidt gegarandeerd tot het falen van deze projecten. In zulke gevallen is het cruciaal om na te gaan of alle vijf premises for change zijn ingevuld. Wanneer dit niet het geval is, is het wijs te besluiten om het project te stoppen en daarmee de investering als verlies te accepteren om zo een veel groter verlies te voorkomen.

De vijf premises for changes zijn: Sense of Urgency, Clear Objective and Focus, Management Commitment, Resources en Structure. Zonder deze factoren is het niet mogelijk een succesvolle verandering door te voeren. Door hier bewust van te zijn en aandacht aan te geven, kan de kans van slagen van de strategische veranderingen worden vergroot en het gegarandeerd falen hiervan worden voorkomen.

Header Premises for Change - VERSIE 5.2.jpg

1. Sense of Urgency

Zonder urgentie krijgt de verandering geen prioriteit en aandacht: No pain, no gain! De echte verandering komt niet van de grond, laat staan dat deze wordt afgerond en toegevoegde waarde levert. Het betreft dan één van de vele veranderingen die wellicht enthousiast worden geïnitieerd, maar nooit worden afgerond (en langzaam doodbloeden). Wordt de pain en/of gain daarentegen gevoeld dan krijgt de verandering ieders aandacht en prioriteit.

2. Clear Objective and Focus

Zonder een heldere doelstelling en focus is het een ‘Shot in the dark’! Vaak worden veranderingen enthousiast gestart door veel inspanning te stoppen in tal van activiteiten die niet leiden tot concrete resultaten waarmee een probleem wordt opgelost. Als het ‘probleem’, de concrete doelstellingen en de te behalen resultaten niet helder zijn dan zullen de enthousiaste activiteiten niet leiden tot het gericht oplossen van het probleem. Helder geformuleerde doelstellingen met een concreet afgebakende scope en brede communicatie hiervan leiden ertoe dat doelstellingen gericht en meetbaar worden gerealiseerd.

3. Management Commitment

Het ontbreken van management commitment leidt tot: ‘Running to dead-ends & Frustrations’! Ofwel de noodzakelijke managementbesluiten worden niet genomen, de doelstellingen en noodzakelijke veranderingen worden niet gedragen door een ‘champion’ en de organisatie en de mensen worden niet geënthousiasmeerd om mee te doen en bij te dragen. Het wordt dan polderen, vrijheid-blijheid, hobbyisme en vooral veel praten en vergaderen. Bij het ontbreken van topmanagement commitment kan ‘gedurfd middlemanagement’ helpen door lef te tonen en de verandering daadkrachtig aan te sturen.

4. Resources

Het ontbreken van resources (personeel, juiste kennis en vooral ervaring en financiën) resulteert in ‘A mission impossible’! Ofwel er zijn mooie plannen, maar de daadkracht voor executie ontbreekt. De slimme handjes (menskracht met expertise) en de betrokkenheid van het personeel zijn belangrijke voorwaarden om de noodzakelijke veranderactiviteiten daadwerkelijk uit te voeren en de toegevoegde waarde te leveren.

5. Structure

Geen goede organisatie (waarin zowel sturing als ook verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden duidelijk zijn) leidt tot een ‘Unguided jungle expedition’! Ofwel iedereen is erg druk met zijn/haar eigen werkzaamheden zonder dat er gericht toegewerkt wordt naar de realisatie van de gezamenlijke, concrete en haalbare mijlpalen, doelstellingen en resultaten. Iedereen komt ergens, maar niet waar we met z’n allen naar toe willen.

Wil je graag meer weten over de vijf premises for changes? Neem dan contact op met Hans Giesbers op +31 (0)6 20488531 | info@ddcgroup.com

Terug

Gerelateerd nieuws

  • Even voorstellen: nieuwe DDC-er Anne

    3 mei 2021
    We stellen je voor aan onze nieuwe marketing manager: Anne Raijmakers!  “Ik ga de uitdaging met heel veel plezier aan en heb ontzettend veel zin om DDC te laten zien.” Anne gaat aan de slag met het organiseren van events, het opzetten van campagnes, het creëren van content en nog veel meer. Welkom bij DDC!
    Lees meer
  • ​Qlik award 'Best Business Solution' voor de Internal Control Monitor

    5 mei 2021
    Trots zijn wij op de erkenning vanuit Qlik voor onze Internal Control Monitor (ICM) oplossing. Interne controle is voor bedrijven van cruciaal belang om juist, volledig en tijdig de financiële cijfers te rapporteren, de activa te beschermen, mogelijke fraude op te sporen en de organisatiedoelstellingen te bereiken. DDC heeft vele jaren ervaring met interne controles gebundeld in een Qlik Sense oplossing: de Internal Control Monitor. De ICM ondersteunt de werkzaamheden van de F&A afdeling met activiteiten die tijdens de maand- en/of kwartaal- en/of jaarafsluiting uitgevoerd moeten worden. Controles die normaliter veel tijd en handwerk kosten. Door gebruik van de ICM wordt een groot deel van het handwerk weggenomen en worden de controles efficiënter uitgevoerd. Meer weten? Kijk dan hier: https://ddcgroup.com/internal-control-monitor Of neem contact op met: Christian Pilon via christian.pilon@ddcgroup.com | 06-12427161 Harry Hol via harry.hol@ddcgroup.com | 06-42773583
    Lees meer
  • Zoek & Win!

    12 mei 2021
    Vol trots presenteren we... onze nieuwe website, vol nieuwe inzichten! Om dit te vieren, willen we je uitnodigen om eens een uitgebreid kijkje te nemen. We hebben hier namelijk 3 gouden tickets verstopt. Vind jij ze allemaal, dan win je een heerlijke prijs! Hoe werkt het? Stuur ons alle drie de ticketlocaties naar anne.raijmakers@ddcgroup.com. Dit kan door middel van een omschrijving of screenshots. De afbeelding op deze nieuwspagina telt niet mee. Reageren kan tot en met 20 juni. Volg je ons al op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ddcgroup? Bij meer dan 10 winnaars gaan we loten. De winnaars krijgen via LinkedIn of e-mail te horen dat zij gewonnen hebben. Veel plezier met de ontdekkingstocht!
    Lees meer