Alles blijft, alles verandert, alles blijft veranderen
Tegenwoordig is ‘continu veranderen’ eerder regel dan uitzondering. Ofwel ‘alles blijft, alles verandert, alles blijft veranderen’. Veranderingen vragen de nodige extra aandacht, kennis en capaciteit naast de dagelijkse bedrijfsvoering (going concern). Strategische veranderingen die een grote impact hebben op processen, organisatie, techniek, informatie en\of medewerkers vereisen een projectmatige aanpak waarbij verschillende partijen met verschillende belangen samenwerken. Er zijn tal van omvangrijke projecten, vooral grote IT-projecten, die voortvarend worden opgepakt en na verloop van tijd door blijven gaan terwijl duidelijk is dat de beoogde doelen niet gehaald zullen worden. Deze projecten kenmerken zich door het feit dat er geen rekening wordt gehouden met één of meer van de doorslaggevende kritische succesfactoren (premises for change). Dit leidt gegarandeerd tot het falen van deze projecten. In zulke gevallen is het cruciaal om na te gaan of alle vijf premises for change zijn ingevuld. Wanneer dit niet het geval is, is het wijs te besluiten om het project te stoppen en daarmee de investering als verlies te accepteren om zo een veel groter verlies te voorkomen.
De vijf premises for changes zijn: Sense of Urgency, Clear Objective and Focus, Management Commitment, Resources en Structure. Zonder deze factoren is het niet mogelijk een succesvolle verandering door te voeren. Door hier bewust van te zijn en aandacht aan te geven, kan de kans van slagen van de strategische veranderingen worden vergroot en het gegarandeerd falen hiervan worden voorkomen.
1. Sense of Urgency
Zonder urgentie krijgt de verandering geen prioriteit en aandacht: No pain, no gain! De echte verandering komt niet van de grond, laat staan dat deze wordt afgerond en toegevoegde waarde levert. Het betreft dan één van de vele veranderingen die wellicht enthousiast worden geïnitieerd, maar nooit worden afgerond (en langzaam doodbloeden). Wordt de pain en/of gain daarentegen gevoeld dan krijgt de verandering ieders aandacht en prioriteit.
2. Clear Objective and Focus
Zonder een heldere doelstelling en focus is het een ‘Shot in the dark’! Vaak worden veranderingen enthousiast gestart door veel inspanning te stoppen in tal van activiteiten die niet leiden tot concrete resultaten waarmee een probleem wordt opgelost. Als het ‘probleem’, de concrete doelstellingen en de te behalen resultaten niet helder zijn dan zullen de enthousiaste activiteiten niet leiden tot het gericht oplossen van het probleem. Helder geformuleerde doelstellingen met een concreet afgebakende scope en brede communicatie hiervan leiden ertoe dat doelstellingen gericht en meetbaar worden gerealiseerd.
3. Management Commitment
Het ontbreken van management commitment leidt tot: ‘Running to dead-ends & Frustrations’! Ofwel de noodzakelijke managementbesluiten worden niet genomen, de doelstellingen en noodzakelijke veranderingen worden niet gedragen door een ‘champion’ en de organisatie en de mensen worden niet geënthousiasmeerd om mee te doen en bij te dragen. Het wordt dan polderen, vrijheid-blijheid, hobbyisme en vooral veel praten en vergaderen. Bij het ontbreken van topmanagement commitment kan ‘gedurfd middlemanagement’ helpen door lef te tonen en de verandering daadkrachtig aan te sturen.
4. Resources
Het ontbreken van resources (personeel, juiste kennis en vooral ervaring en financiën) resulteert in ‘A mission impossible’! Ofwel er zijn mooie plannen, maar de daadkracht voor executie ontbreekt. De slimme handjes (menskracht met expertise) en de betrokkenheid van het personeel zijn belangrijke voorwaarden om de noodzakelijke veranderactiviteiten daadwerkelijk uit te voeren en de toegevoegde waarde te leveren.
5. Structure
Geen goede organisatie (waarin zowel sturing als ook verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden duidelijk zijn) leidt tot een ‘Unguided jungle expedition’! Ofwel iedereen is erg druk met zijn/haar eigen werkzaamheden zonder dat er gericht toegewerkt wordt naar de realisatie van de gezamenlijke, concrete en haalbare mijlpalen, doelstellingen en resultaten. Iedereen komt ergens, maar niet waar we met z’n allen naar toe willen.
Wil je graag meer weten over de vijf premises for changes? Neem dan contact op met Hans Giesbers op +31 (0)6 20488531 | info@ddcgroup.com