Wat zien we gebeuren binnen de datawereld?
Welke veranderingen en ontwikkelingen zien wij terug? Wat speelt er en waar kan je op inspelen? Kortom: wat zijn momenteel de trends op het gebied van data? Deze vragen hebben wij neergelegd bij onze mede DDC’ers. Benieuwd wat hen opvalt? Lees dan verder!
1. Toenemende groei & complexiteit data
1.1 Data Literacy
Steeds meer bedrijven worden data literate. Het inzien van het cruciale belang van data brengt organisaties naar een nieuw level van volwassenheid en zorgt er onder andere voor dat er meer vraag ontstaat naar manieren om meer uit de data te halen.
1.2 Toenemend belang datakwaliteit
Door de groei en complexiteit aan data én het inzien van het belang van het inzetten van data, kan er wildgroei ontstaan. De hoeveelheid data, dashboards en bronsystemen groeit. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om de kwaliteit van de data te waarborgen. Het valt op dat het belang van betere datakwaliteit toeneemt. Door meer te investeren in onder andere Data Governance en Business Intelligence, en dus verschillende data uit verschillende bronsystemen samen te voegen, scheppen we orde in de chaos.
2. Toename digitalisering & automatisering
De beweging van papier naar digitaal speelt al een jaren een belangrijke rol, maar ook dit jaar is de digitalisering en automatisering nog steeds een duidelijke trend. We zien het zowel bij klanten als bij onszelf, steeds meer processen gaan automatisch, bijvoorbeeld administratie over productieprocessen. Iedereen en alles is aan elkaar gelinkt en alles moet digitaal aangeboden kunnen worden. Dit heeft door de coronacrisis nog eens een extra boost gekregen. Het is extra belangrijk geworden dat alles digitaal kan en ook gebeurt. Hele organisaties worden digitaal en alles draait om data.
3. Focus op samenwerking
Naast dat alle processen digitaal gaan, is ook het belang van (digitaal) samenwerken in een versnelling gekomen. Oplossingen moeten bijvoorbeeld tijdens deze huidige crisis aangepast worden aan het thuiswerken. Het valt ook op dat de samenwerking tussen afdelingen steeds belangrijker is voor het behalen van de gewenste performance. Afdelingen, van Finance tot Productie, zijn digitaal met elkaar verbonden en dus van elkaar afhankelijk.
Ook op het gebied van tools wordt de focus gelegd op samenwerking. Tooling maakt het mogelijk om eenvoudiger digitaal samen te werken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in Qlik overzichten te maken die je kan delen met collega’s. Er ontstaan vervolgens gehele vergaderingen in de tool.
4. SaaS, SaaS en nog meer SaaS
We zien elkaar dus steeds meer online, maar ook de software is steeds meer in de Cloud te vinden. Er wordt duidelijk een omslag naar SAAS gemaakt (Software as a Service). In dit geval hoeft de software niet aangeschaft te worden, want de software wordt online aangeboden. Hierbij zorgt de aanbieder voor applicatiebeheer. Voorbeelden van aanbieders zijn Qlik en Mendix. Bij SaaS is de leverancier verantwoordelijk voor het hosten en beheren van de software. De storage capaciteit is inbegrepen in de licentie. Kortom, je verliest geen tijd en kunt direct aan de slag.
Door SAAS wordt er een veiligere omgeving gecreëerd waarbij je altijd up-to-date bent met je software. Het grootste deel van de updates zijn zogenaamde security patches. Door het automatisch upgraden van de software, hoef je hier zelf niet meer over na te denken en maken hackers minder kans, want je hebt altijd de laatste versie. Hierdoor is performance geen issue (meer).
5. Verschuiving naar standaardisatie ERP
De vraag naar standaardisatie groeit. We herkennen deze vraag duidelijk bij huidige klanten; een oplossing dichter bij de standaard, zodat de oplossing snel en efficiënt geïmplementeerd kan worden. Ook kan een organisatie hier makkelijker zelf mee aan de slag. Hier tegenover staat de vraag naar flexibiliteit, maar het hoeft niet het één of het ander te zijn. De combinatie is te maken; een standaard oplossing in combinatie met een Rapid Application Development tool, zoals Mendix.
6. Toename Agile way of working
De agile way of working is in opkomst. Agile staat letterlijk voor wendbaar, lenig en flexibel en wanneer toegepast binnen een organisatie is het een manier van denken, werken en organiseren. Het wordt steeds belangrijker om snel en effectief in te spelen op veranderingen. Het beter inzetten van de data kan hierbij helpen. Een flexibele en inzichtelijke tool zoals Mendix geeft die mogelijkheid. Door snel in te spelen op ontwikkelingen en alles uit de data te halen, zullen bedrijfsprestaties verbeteren en zal de organisatie beter presteren.
7. Behoefte aan real-time data
Zoals ook hierboven genoemd, snel en effectief inspelen op veranderingen is cruciaal om optimaal te presteren. Dit zie je ook terug in de vraag naar real-time data. In dit geval is de informatie die men inziet, direct ook de informatie van dat moment. Op deze manier is een organisatie altijd op de hoogte van wat er op dat moment speelt en kan men ook meteen anticiperen en veranderingen doorvoeren om beter te kunnen presteren. Data wordt al snel real-time data genoemd, bijvoorbeeld als het van een uur geleden is, maar hoe real-time is de data dan nog?
Blijf ons vooral volgen voor meer trends en tips op datagebied!