Nieuws.
Van Chemicus naar Data Consultant
8 maart 2023
“De connectie tussen data vinden; het is één grote puzzel en ik puzzel graag.” - Femke van Gemert
Data consultant Femke sloot zich in oktober aan bij het DDC-team. Hiervoor had zij haar opleiding Chemie op Avans afgerond. Dit bleek toch niet goed bij haar te passen en ze maakte de switch naar consultancy. We zijn ontzettend blij met Femke als BI’er. Ze leert snel en werkt momenteel voor klanten zoals Van Happen Containers en VersLokaal powered by FoodFocus.
Het is een stap om deze ommezwaai te maken en in een nieuwe wereld te duiken. Benieuwd waarom Femke bij DDC is gaan werken en waarom dit zoveel beter bij haar past? We gingen in gesprek:
Kan je wat meer vertellen over jouw keuze voor de datawereld?
“Tijdens stages in het laatste jaar van mijn studie ben ik erachter gekomen dat ‘op het lab staan’ niet bij mij past. Hierdoor ben ik na mijn studie gaan kijken naar andere mogelijkheden. Ik heb in totaal bij drie verschillende bedrijven meegelopen om te kijken binnen welk vakgebied ik graag aan de slag zou gaan. Ik vond data-analyse direct erg interessant. De volgende stap was het vinden van een leuk passend bedrijf waar ik met data nieuwe inzichten kan bieden. Mijn vader kent DDC’er Hans van Alem en via hem werd ik enthousiast over DDC.”
Waarom vond je data-analyse zo interessant?
“Ik wilde vooral graag met cijfers werken. De connectie tussen data vinden; het is één grote puzzel en ik puzzel graag. Tijdens het meelopen vond ik het mooi om te zien hoe de gedachtegang van een data-analist werkt. Er komen veel stappen bij kijken om de puzzel op te lossen. Dat heb ik de afgelopen tijd als consultant ook gemerkt.”
Hoe bevalt het werken als consultant tot nu toe?
“Het past veel beter bij mij dan chemie. Zo liep ik bijvoorbeeld stage als organisch chemicus. Dit zag ik mijzelf geen jaren doen. In de afgelopen vier maanden heb ik ervaren dat data consultancy wel heel goed bij mijn wensen aansluit. Ik puzzel dus graag en zie veel groeimogelijkheden. Het is zo leuk en interessant dat de tijd voorbijvliegt!
Het puzzelen vind ik ook nog steeds het leukste aan mijn werk. Bijvoorbeeld bij Van Happen Containers, hier heb ik dataconnecties vervangen van Excelbestanden naar een SQL-database. De data wordt nu automatisch geladen. Een mooi resultaat, maar wel een uitdaging om het op te lossen, want alles is aan elkaar gekoppeld.”
Kan je ook iets meer vertellen over het opleidingstraject waarmee je in oktober bent begonnen?
“Ik begon met een intensief traject en leerde snel veel over Qlik. Daarbij heb ik veel opgestoken van mede DDC’ers. Na dit traject kon ik samen met ervaren BI’er Martin Wigchert aan de slag bij VersLokaal en hierdoor leerde ik nog het allermeest.
Bij Van Happen Containers ben ik betrokken bij de front-end ontwikkeling. Samen met collega Roel van de Ven pas ik dashboards aan naar de wensen van de organisatie. Bovendien controleer ik met Qlik de data uit Mendix en Navision.
Daarnaast maak ik voor DDC’s oplossing ICM (Internal Control Monitor) de dashboards. Hier ontwikkel ik samen met Martin rapporten om fouten uit data te halen, bijvoorbeeld dubbele facturen, crediteuren, debiteuren, etc.. Voor deze rapporten maken we ook gebruik van Write!.
Geen dag is hetzelfde en er ligt altijd een mooie uitdaging voor me klaar.
Verder verwacht ik dat ik mijzelf dit jaar nog verder ontwikkel op het gebied van back-end en dit ook meer ga toepassen bij klanten.”
Hoe zou je de cultuur bij DDC omschrijven?
“Omdat DDC een relatief klein bedrijf is, ken je iedereen en iedereen staat meteen voor je klaar. Je leert veel van elkaar. Het is een platte organisatie en ieders mening telt. Ik voelde mij al snel niet ‘de nieuwe collega’ binnen de organisatie. Het is ook fijn dat er regelmatig gezellige momenten worden gepland, bijvoorbeeld etentjes en borrels. Zo leer je elkaar snel beter kennen.”
Heb je nog advies voor iemand die interesse heeft om over te stappen naar de datawereld?
“Ik ben erg blij dat ik nu zo goed op mijn plek zit en dat ik de switch heb gemaakt. Zit je in hetzelfde schuitje? Heb je interesse in data, maar weet je niet hoe je moet overstappen? Ook zonder een aansluitende opleiding, kan je bij DDC terecht. Het is veel belangrijker dat je analytisch bent en procesmatig kan denken. Je kan jezelf binnen de organisatie ontwikkelen op je eigen tempo en je krijgt prettige ondersteuning van ervaren collega’s. DDC maakt het makkelijk voor je en helpt je bij het nemen van de stap richting data.”
Meer over ons: ddcgroup.com/over-ons
Werken bij: ddcgroup.com/vacatures
Even voorstellen: nieuwe DDC-er David
27 februari 2023
We stellen je graag voor aan onze nieuwe stagiair David!
“Hallo allemaal! Ik ben David Otto en ik ben nieuw bij DDC. Momenteel volg ik de opleiding ICT & Business bij Fontys in Eindhoven en is mijn afstudeerperiode van start gegaan. Ik ga bij DDC mijn afstudeerstage doen waarbij ik een applicatie ga ontwikkelen die interne processen gaat ondersteunen. Naast dat de nieuwe ervaringen mij verder helpen groeien, lijkt het me ook erg leuk om ervaring op te doen met een low-code/no-code platform als Mendix. Tijdens deze periode hoop ik veel Mendix kennis op te doen, veel te leren van de mede DDC’ers en mee te maken hoe het is om bij een IT-consultancy bedrijf te werken.”
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Lucas
2 februari 2023
We stellen je graag voor aan onze nieuwe stagiair Lucas!
“Ik zal mezelf even voorstellen! Ik ben Lucas Kooijman, 20 jaar oud en volg momenteel het vierde jaar van mijn opleiding Business, IT & Management aan Avans. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe bedrijven succesvol kunnen worden door middel van technologie, dus de keuze voor deze richting was niet zo moeilijk. Tijdens mijn opleiding leer ik veel over hoe ik waarde kan toevoegen aan de bedrijfsvoering door de inzet van IT.
Afgelopen halfjaar heb ik mijn minor in Consultancy succesvol afgerond. De volgende stap was mijn afstudeerstage. Ik ben op zoek gegaan naar een stageplek die aansluit bij mijn interesses en motivaties, en toen kwam DDC op mijn pad. Deze organisatie sluit perfect aan bij wat ik zoek; DDC laat de kracht van informatie zien. Als afstudeeropdracht ga ik helpen om een proces bij één van de klanten te analyseren en te verbeteren. Mijn ervaring met ontwikkeling in Mendix komt daarbij mooi van pas. Ik kijk ernaar uit om mijn afstudeerproject uit te voeren en nieuwe ervaringen op te doen. Ik ben erg gemotiveerd om dit avontuur aan te gaan en ik hoop dat ik veel zal leren en groeien.”
Data & Informatie Trends 2023
18 januari 2023
Net als vorig jaar zetten we weer graag alle ontwikkelingen binnen onze datawereld op een rij. Samen met onze DDC-collega’s hebben we gekeken naar het afgelopen jaar en naar wat je volgend jaar kan verwachten. Met deze Next Level Insights haal je alles uit je data.
We leven momenteel in een constante staat van crisis, van corona tot energie tekort en van oorlog tot inflatie. Dit leidt ertoe dat het steeds belangrijker wordt om snel veranderingen door te kunnen voeren. Informatie gedreven handelen is daarom nog nooit zo cruciaal geweest. Dit zien we terug in de trends voor komend jaar. Sneller en efficiënter inzicht verkrijgen staat centraal en het feit dat er een schaarste is aan IT’ers, maakt dit niet makkelijker.
Veel trends van vorig jaar zijn ook in 2023 weer belangrijk. De verschuiving naar standaardisatie van ERP’s en de toename van agile way of working blijven relevant. Dit geldt ook voor SAAS, al kunnen we dit bijna geen trend meer noemen, SAAS is voor veel bedrijven de norm geworden. Hiernaast zien we meer ontwikkelingen die we graag met je delen:
1. Waar zijn alle IT’ers?
Wellicht is het herkenbaar: iedereen lijkt op zoek naar nieuwe talenten. Er is een groot tekort dat alleen maar lijkt toe te nemen (Bron: CBS) Na een dip tijdens de coronacrisis heeft de stijging zich herpakt en is de vraag nog nooit zo groot geweest. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om de juiste kennis binnen te halen, vast te houden en te verspreiden, bijvoorbeeld aan de hand van kennissessies.
2. Van high naar low-code
Organisaties vinden massaal de weg naar Rapid Application Development (RAD) (Low/no-code). Het zal vaker terugkomen in dit artikel: alles moet efficiënter, en met een RAD-platform (bijvoorbeeld Mendix) kan je snel en effectief een informatiesysteem inrichten. Ook zien we dat de keuze voor standaard ERP software de behoefte om snel aanvullende functies te realiseren vergroot. Volgens IDC zal dit jaar 60% van de nieuwe applicaties ontwikkeld worden met low/no-code, dit was 30% in 2021 (Bron: Qlik). Naast deze groeiende vraag naar RAD, is specifiek het platform Mendix enorm populair. Na de overname van Mendix door Siemens zien we een toenemende groei en hogere positie van Mendix binnen de RAD-markt.
3. Aandacht voor change management
Parallel aan de groei van RAD zien we ook een toename van change management op processen: hoe kan het beter, eenvoudiger en sneller, en hoe leiden we dit in goede banen? Deze trend gaat hand-in-hand met informatie gedreven handelen. Veranderingen binnen een organisatie en het efficiënter maken van processen worden bepaald, uitgevoerd en geanalyseerd op basis van data. Daarbij is er geen tijd meer om nieuwe situaties langzaam te integreren. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat medewerkers weten wat veranderingen voor hen gaan betekenen en nog belangrijker dat zij dit proces mee kunnen ondersteunen. Dit creëert draagvlak. Door medewerkers te betrekken, blijven ze gemotiveerd en wordt er efficiënter gewerkt. Duidelijk uitgelegde en gedocumenteerde regels en processen zijn daarbij het sleutelwoord. Met andere woorden: een goede informatie- en data governance is een must (zie volgende trend). Door gebruik te maken van informatie creëer je Next Level Insights en voorkom je verrassingen.
4. Next level governance
Met de groei van IT-landschappen en de inherente en explosieve toename van data is het verkrijgen en behouden van kwalitatieve en juiste data een zichtbare uitdaging. Welke data gebruik ik om welke besluiten te nemen en om de organisatie aan te sturen? Waar komt deze data vandaan en hoe is de informatie tot stand gekomen? Wie is waar verantwoordelijk voor? Deze vraagstukken staan misschien al een aantal jaar op de agenda bij bedrijven, maar door de toenemende complexiteit van het informatielandschap en de snel veranderende data en daarnaast de verscherping van wereldwijde richtlijnen (AVG/SOX), neemt het belang om dit goed te moeten doen alleen maar toe. We geloven dat deze trend noodzakelijk is en de komende jaren veel aandacht zal krijgen. Next level data en informatie(governance) zal bijdragen aan een informatie gedreven organisatie; een mooi doel voor 2023.
5. Inzicht en kostenbeheersing
Het belang van budgettering en forecasting groeit gestaag. Zeker door de huidige situatie in Europa en de inflatie binnen ons land, groeit de interesse voor real-time inzicht in informatie en een forecast naar de toekomst die hier naadloos op aansluit. De huidige ontwikkelingen kunnen er namelijk voor zorgen dat budget onder druk komt en dat kan ertoe leiden dat je voorzichtiger of zelfs onjuiste beslissingen neemt. Onze tools Jedox en Write! kunnen je daarbij helpen en je met het juiste inzicht meer zekerheid voor de toekomst bieden. Kijk voor meer specifieke FP&A trends hier.


BLOG: Kijkje in het leven van DDC’er Maurice Gelden
13 december 2022
Softwaremanager, procesconsultant, ontwikkelaar, Mister Mendix, oftewel Maurice Gelden. In 2017 fuseerde zijn eigen bedrijf DeepBlue met DDC en dit verrijkte de organisatie met veel kennis van softwareontwikkeling. Maurice werkt voor diverse klanten, leidt het ontwikkelteam en maakt mensen enthousiast over innovatieve oplossingen. In deze blog vertelt hij over zijn dag:
De ochtend
“De dag begon vroeg met het maken van fruit en lunch voor mijn kinderen. De jongste (7) zette ik op weg naar kantoor af op school. Na een eerste espresso nam ik met mijn collega's de lopende projecten door en bepaalden we waar iedereen vandaag aan werkt. Samen met Thom heb ik de aanpassingen voor Total Energies Normandië doorgenomen en Levi had wat vragen over de tool die we voor KBC Bank ontwikkelen. Tussen gesprekken door had ik via de mail contact met een aantal mogelijke kandidaten voor onze openstaande vacatures. We groeien hard en kijken ernaar uit om ons team verder uit te breiden. Ook heb ik voor Van Happen Containers gewerkt aan de interfaces tussen Mendix en Navision waarna we op kantoor even gezamenlijk hebben geluncht.”
De middag
“Na de lunch vertrok ik naar Waalwijk om daar met Van Mossel de status van het project voor hun nieuwe hoofdkantoor door te nemen. Voor de organisatie ontwikkelen wij onder andere een applicatie waarmee de nieuwe parkeerplaats voor 3.500 auto's makkelijk en efficiënt gebruikt kan worden. Na de meeting ging ik zelf met Mendix aan de slag; met het bouwen van nieuwe functionaliteiten en het testen van aanpassingen die Jimmy in de dagen ervoor heeft gedaan. 's Avonds belde Zeeland Refinery met wat verzoeken die spoed hadden, dus heb ik nog even snel wat kleine aanpassingen voor hen doorgevoerd en een update gepubliceerd. Zo kom ik mijn dagen wel door: gestuurd door alle lopende projecten en verzoeken van klanten. Dat maakt dat geen enkele dag hetzelfde is. Bovendien maakt niks me gelukkiger dan een tevreden klant.”
Even voorstellen: nieuwe DDC-er Jimmy
23 november 2022
We stellen je graag voor aan onze nieuwe Ontwikkelaar Jimmy!
"Hallo! Mijn naam is Jimmy Chau en sinds 21 november werk ik als Mendix Developer bij DDC. Mijn academische achtergrond gaat eigenlijk een andere kant op, namelijk Economic Psychology aan Tilburg University, maar tijdens mijn stage bij een adviesorganisatie draaide mijn focus 180 graden. Het doel van de stage was eerst om verschillende software te onderzoeken en vervolgens een aanbeveling te geven. Na mijn onderzoek kwam ik tot de conclusie dat de meeste software op dit gebied verouderd was. Het doel van de stage werd uiteindelijk om eigen software oplossingen te ontwikkelen. Nadat ik de stage afgerond had, had ik een nieuwe passie gevonden: applicaties maken!
Hierna ben ik gaan onderzoeken hoe ik deze passie kon waarmaken. Ik kwam een platform tegen dat me direct aansprak: Mendix. Het concept van low-code/no-code sprak me erg aan, omdat dit de wereld van app development erg toegankelijk maakt. Ik heb vervolgens een intensief traineeship gevolgd waar ik binnen korte tijd mijn eerste certificaten haalde.
Ik dacht in eerste instantie dat apps maken niet veel te maken had met mijn opleiding, maar ik ben erachter gekomen dat mijn opleiding hand in hand gaat met een belangrijke tak van app design, namelijk UX/UI design. Ik kan me goed inleven in mensen en waar zij tegenaan lopen wanneer zij een applicatie of website gebruiken en wat zij juist prettig vinden. Hierdoor kan ik tijdens het ontwikkelen van applicaties het niveau van het gebruiksgemak hooghouden.
Na een tijdje gewerkt te hebben bij Ordina, ben ik sinds kort aan de slag bij DDC, waar ik meewerk aan een project voor Van Mossel Automotive. Ik hoop de komende tijd aan veel projecten een bijdrage te leveren en ik kijk er naar uit om met mijn mede ontwikkelaars de kracht van no-code te laten zien."
Lees meer nieuws in ons archief.
Archief