Relatics

Bij een groot deel van de maatwerkprojecten draait het om beheer van gegevens: overzichten van klanten, orders, producten, documenten, wetgeving etc. Ondanks hergebruik van standaard componenten vraagt maatwerk realisatie (in Java of .Net) om een flinke investering. In veel gevallen biedt gebruik van het Relatics framework grote voordelen.

Deep Blue is gecertificeerd Relatics implementation partner. Wij hebben de opleiding en de ervaring om efficient Relatics applicaties te kunnen ontwerpen en bouwen.

Relatics

Relatics biedt de mogelijkheid om eenvoudig het datamodel in te voeren en van daaruit schermen te definieren. Overzichten en detailschermen zijn op die manier in een mum van tijd te realiseren en blijven ook na oplevering snel aanpasbaar. Bovendien biedt Relatics allerlei standaard functies voor bijvoorbeeld import/export, sortering en filtering, koppeling met Active Directory en Sharepoint en flexibele rapportages.Het voordeel van een standaard Framework is meteen ook het nadeel: soms wil je het net iets anders dan standaard wordt geboden. Of je mist functionaliteit. Juist op dat vlak onderscheidt Deep Blue zich van andere Relatics partners: onze kennis van software ontwikkeling stelt ons in staat om Relatics uit te breiden met extra of verbeterde functies. Hieronder geven we een indruk van de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Grafieken op maat

De standaard grafieken die Relatics ondersteunt zijn beperkt. Functioneel bereik je meestal wel het doel, maar visueel kan het mooier. En juist de grafieken in een toepassing (bijvoorbeeld op een dashboard) bepalen voor een belangrijk deel de indruk op de eindgebruiker.

Door gebruik van Javascript in combinatie met webservices zijn wij in staat om vrijwel alle grafieken, charts en dials in Relatics te koppelen aan de data uit de database.
De grafieken worden onderdeel van de standaard Relatics pagina waardoor beheer van rechten etc. verloopt als normaal.

Offline werken

Relatics is per definitie een online oplossing (SAAS, in the cloud). Hartstikke mooi want centraal te beheren en te gebruiken op allerlei devices. Ook mobiele devices als smartphones en tablet. Maar niet overal is de data ontvangst optimaal. In kelders of afgelegen gebieden is de toegang tot Relatics daardoor langzaam of helemaal niet mogelijk.

Wij hebben hiervoor een oplossing ontwikkeld waarbij de (voor de uit te voeren taak) relevante data kan worden opgehaald uit Relatics, waarna deze lokaal (op tablet of smartphone) beschikbaar is en gebruikt kan worden. Een voorbeeld is het uitvoeren van kwaliteitscontroles: vanuit de lokale database op het device worden de locaties, ruimtes en elementen getoond en kan worden ingevoerd wat de uitslag van de inspectie is. Na afronding van de inspectie kunnen de bevindingen met een druk op de knop worden geupload naar Relatics. Dat kan zodra de inspecteur buiten is (met 3G ontvangst) of later wanneer hij op kantoor is (via Wifi).

Notificaties via E-mail

Het is in Relatics eenvoudig mogelijk om een (persoonlijk) overzicht van belangrijke openstaande taken te tonen op de homepage van een gebruiker. Maar niet alle gebruikers loggen regelmatig in. Ze zien de notificaties dan dus niet.
Een RSS feed kan een oplossing zijn voor algemene mededelingen, maar niet voor persoonlijke notificaties.
Wij ontwikkelden een externe module die het mogelijk maakt om op basis van de informatie in Relactics persoonlijke E-mail notificaties te versturen. De tekst is aanpasbaar per type bericht, en kan informatie over het betreffende item bevatten en een hyperlink naar de juiste pagina in Relatics.
We hebben deze oplossing bij diverse klanten toegepast voor onder andere notificaties over:

  • Goedkeuring van gespreksverslagen;
  • Persoonlijke acties die de deadline naderen;
  • Gebruikersaccounts die verlopen;
  • Inkomende facturen die goedgekeurd moeten worden;
  • Klachten of vragen die op een antwoord wachten;
  • Etcetera. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Google maps integratie en geo mapping

Door Google maps elementen of geografische kaarten te integreren in Relatics, kunnen we de informatie uit de database tonen op een kaart. Het is zelf mogelijk te interacteren met de kaarten. Zo kan bij een mouse-over informatie worden getoond over het object dat wordt getoond, inclusief de mogelijkheid om door te klikken naar de betreffende detailpagina in Relatics.

Onderstaand enkele voorbeelden van de mogelijkheden:

Relatics Geo Relatics Maps

Geografische kaart met presentatie van informatie.

Performance verbetering en feedback over status

Sommige taken in Relatics kunnen worden geautomatiseerd middels javascript en webservices. Met een druk op de knop worden bijvoorbeeld statussen gezet of vinden berekeningen (score) plaats. Bij grote hoeveelheden data of complexe berekeningen, kan het even duren voordat het proces is afgerond.
De gebruiker ziet niet wat er gebeurt en hoever het proces is. In sommige gevallen geeft de browser zelfs een time-out.
Wij passen een techniek toe waarbij het proces op de achtergrond draait terwijl de browser responsive blijft. Het achtergrond proces kan zelfs communiceren met de browser zodat er feedback kan worden gegeven over de voortgang (30% gereed). Indien wordt gewerkt met een multi-core processor, kan de activiteit zelfs worden verdeeld over de processorkernen waardoor er een aanzienlijke performance winst wordt behaald.

Achtergrondtaken

Het is mogelijk om achtergrondtaken te definieren die informatie uit Relatics ophalen, deze bewerken, en dan de resultaten terugplaatsen in de Relatics database. Ingewikkelde scoreberekeningen, berekening van dashboardinformatie of informatie voor grafieken, statuswijzigingen die elke nacht moeten plaatsvinden, of verzending van E-mail reminders kunnen zo geautomatiseerd op vooraf bepaalde momenten worden gestart zonder dat er handmatige acties voor nodig zijn. Juist in het geval van taken met een lange uitvoertijd is het handig dit op deze manier in te richten, zodat de eindgebruiker niet hoeft te wachten op de afronding.

De resultaten van de achtergrondtaken worden vastgelegd in Relatics, waardoor een beheerder zicht houdt op de activiteit en actie kan ondernemen als er onverwachte situaties optreden.

Contact.

 
Crown Business Center
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen