DDCgroup Logo

Betty Blocks.Stop coding start accelerating

Sinds 2012 kennen wij de kracht van Rapid Application Development platforms: systemen waarmee snel en flexibel informatie systemen in te richten zijn, vaak zonder één regel code (zogenaamde Low-Code of No-Code platforms).

Introductie.

Betty Blocks is ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf afkomstig uit Alkmaar. Mogelijk geïnspireerd door Mendix, dat eveneens in Nederland is ontstaan en van hieruit de wereld heeft veroverd. In Betty Blocks worden in een grafische omgeving de componenten ingericht, waardoor exact het systeem ontstaat waar behoefte aan is.

De belangrijkste bouwstenen zijn het datamodel, de schermen (overzichten en detailschermen), de interfaces en de acties. Met acties kunnen taken worden geconfigureerd die onder een knop hangen of als achtergrondtaak zijn ingesteld.

 Modern platform

Modern platform.

Betty Blocks is nog een relatief nieuw platform. In tegenstelling tot Mendix is helder dat alles direct is gebouwd vanuit het “in the cloud”-perspectief. Alles is direct online in een grafische omgeving te bouwen en aan te passen. De schermen zijn automatisch responsive en dus ook vanaf mobiele devices te gebruiken.

Snelheid.

Back-end en front-end.

De snelheid waarmee je in Betty Blocks een werkend informatiesysteem inricht is waarschijnlijk het belangrijkste pluspunt. Onze ervaring is dat je 5-10 keer sneller kunt ontwikkelen. En wanneer het puur om informatiebeheer gaat, is de snelheidswinst soms nóg groter. Bij bedrijven die doorlopend nieuwe systemen ontwikkelen, worden licentiekosten voor gebruik van het platform dan ook snel terugverdiend.

Betty Blocks kent een duidelijk onderscheid tussen de back-end en de front-end. De back-end wordt over het algemeen intern gebruikt, door medewerkers van een bedrijf. In deze omgeving richt je supersnel beheerschermen in voor informatie. De layout en het design van deze schermen staat vast. Daarom gebruiken we voor schermen waar klanten of eindgebruikers toegang toe hebben, de front-end. Daarin is het mogelijk om middels HTML/CSS en Javascript zelf de vormgeving aan te passen. Dat kost iets meer tijd, maar geeft wel veel meer mogelijkheden.

Escape hatch.

Hoewel het platform al veel vrijheid biedt, zijn er altijd grenzen. Gelukkig biedt Betty Blocks daarvoor een ‘escape hatch’. Zo is het mogelijk om toch eigen logica middels Javascript toe te voegen aan de applicatie. Of om heel specifieke web-pagina’s in de back-end op te nemen. Zo bouwen we bijvoorbeeld mooie dashboards. Dat is nou het voordeel van DDC: naast onze low-code experts beschikken we over kennis van javascript en reporting. Daardoor zijn de mogelijkheden (bijna) onbeperkt.

Licentiekosten.

Sinds eind 2020 heeft Betty Blocks een nieuwe prijsstructuur. Deze lijkt wat meer op de structuur welke andere systemen als Mendix, Outsystems en Microsoft Powerapps ook hanteren: de prijs is vooral afhankelijk van het aantal gebruikers. Waarbij interne gebruikers (die het systeem intensief gebruiken) wat duurder zijn dan externe gebruikers.

Meer weten?

Neem dan nu contact op met Maurice

Of laat je emailadres achter, dan nemen wij contact met jou op.

Contact
Maurice Gelden
Maurice Gelden
Consultant
Hans Giesbers
Hans Giesbers
Relatiemanager
+31 (0)6 20 488531