DDCgroup Logo

Vijf trends binnen het asset management

30 november 2021

NVDO cursus - Wat viel op?

Je bent nooit klaar met leren. Dit bewijst onze collega Willem Arnoldussen. Hij deelt graag zijn kennis en leert met plezier van anderen. Tijdens de cursus ‘Verkenning asset management’ van NVDO is er een aantal ontwikkelingen op het gebied van asset management behandeld. Deze ontwikkelingen zijn wellicht herkenbaar en voor iedere asset manager van belang. Hierop inspelen kan een uitdaging zijn, maar het helpt de organisatie verbeteren.

Welke ontwikkelingen opvallen? We lichten ze graag voor je uit:

 • De impact van strategische ontwikkelingen groeit. Strategische ontwikkelingen (wet- en regelgeving en in het bijzonder de energietransitie en duurzaamheid) krijgen een steeds grotere invloed. Ieder assetmanagementbedrijf moet hierop inspelen en daartoe de nodige investeringen doen; investeringen die wellicht eerder niet voorzien en gebudgetteerd zijn.

 • Digitalisering biedt de mogelijkheid om de dienstverlening met de assets en ook de performance van assets te verbeteren. Door assets nauwkeuriger te volgen, bijvoorbeeld door de degradatie van componenten te monitoren, kunnen storingen worden voorkomen. Echter komt hier wel een risico bij kijken wanneer je niet uit gaat van ‘business value’ en van de toepasbaarheid binnen je bedrijf, maar je je laat (ver)leiden door de met informatietechnologie/applicatie geboden/beloofde mogelijkheden. Dit kan leiden tot investeringen die geen ‘business value’ leveren.

 • De ambitie om Life Cycle Management toe te passen wordt vaak begrensd door budgettaire overwegingen (korte termijn denken). Door een continue druk op het budget, wordt alleen het noodzakelijk onderhoud uitgevoerd; vooral het oplossen van storingen en het doorvoeren van ‘verplichte’ aanpassingen (wet- en regelgeving). Op het overige onderhoud wordt bezuinigd. Voor je het weet ontstaat er een vicieuze cirkel, want de focus op brandjes blussen leidt sneller tot extra storingen en vervolgens gaat het beschikbare budget steeds verder op aan het verhelpen van deze storingen. Hierdoor komt het op (midden)lange termijn beschikbaar en veilig houden van de betreffende assets in gevaar. Daarom is het van belang voor een risico gestuurde integrale assetmanagementaanpak te kiezen en hierbij te zorgen dat de operationele assetmanagementactiviteiten voortdurend afgestemd blijven op het bedrijfsbeleid.

 • Voor het ‘in control’ geraken en blijven is het van belang om assetmanagementgovernance, -processen, -informatie en -techniek ‘in place’ en ‘in balans’ te krijgen en te houden. De eisen uit de ISO 55000 serie en ‘best practice’ implementaties hiervan bieden de basis om dit voor elkaar te krijgen.

 • Er is meer oog voor (haalbare) verbeteringen die passen bij de volwassenheid van het assetmanagementbedrijf. Er is ambitie om ‘in control’ te komen en te blijven, maar ook om daadwerkelijk te sturen op waarde creatie. Focus is dus belangrijk. Niet alle veranderingen leiden tot verbeteringen. Er moet geprioriteerd worden, zodat haalbare veranderingen voor toegevoegde waarde zorgen.

A3M – de oplossing

Gezien de ontwikkelingen binnen asset management is het zeker een uitdaging om alle ballen hoog te houden en tegelijkertijd de gewenste performance te leveren en veranderingen uit te voeren die daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren. DDC heeft een oplossing ontwikkeld om dit te bewerkstelligen: van inzicht via overzicht naar sturing.

Kijk hier voor meer informatie: https://ddcgroup.com/a3m-assetmanagement

Terug

Gerelateerd nieuws

 • Even voorstellen: nieuwe DDC-er Anne

  3 mei 2021
  We stellen je voor aan onze nieuwe marketing manager: Anne Raijmakers!  “Ik ga de uitdaging met heel veel plezier aan en heb ontzettend veel zin om DDC te laten zien.” Anne gaat aan de slag met het organiseren van events, het opzetten van campagnes, het creëren van content en nog veel meer. Welkom bij DDC!
  Lees meer
 • ​Qlik award 'Best Business Solution' voor de Internal Control Monitor

  5 mei 2021
  Trots zijn wij op de erkenning vanuit Qlik voor onze Internal Control Monitor (ICM) oplossing. Interne controle is voor bedrijven van cruciaal belang om juist, volledig en tijdig de financiële cijfers te rapporteren, de activa te beschermen, mogelijke fraude op te sporen en de organisatiedoelstellingen te bereiken. DDC heeft vele jaren ervaring met interne controles gebundeld in een Qlik Sense oplossing: de Internal Control Monitor. De ICM ondersteunt de werkzaamheden van de F&A afdeling met activiteiten die tijdens de maand- en/of kwartaal- en/of jaarafsluiting uitgevoerd moeten worden. Controles die normaliter veel tijd en handwerk kosten. Door gebruik van de ICM wordt een groot deel van het handwerk weggenomen en worden de controles efficiënter uitgevoerd. Meer weten? Kijk dan hier: https://ddcgroup.com/internal-control-monitor Of neem contact op met: Christian Pilon via christian.pilon@ddcgroup.com | 06-12427161 Harry Hol via harry.hol@ddcgroup.com | 06-42773583
  Lees meer
 • Zoek & Win!

  12 mei 2021
  Vol trots presenteren we... onze nieuwe website, vol nieuwe inzichten! Om dit te vieren, willen we je uitnodigen om eens een uitgebreid kijkje te nemen. We hebben hier namelijk 3 gouden tickets verstopt. Vind jij ze allemaal, dan win je een heerlijke prijs! Hoe werkt het? Stuur ons alle drie de ticketlocaties naar anne.raijmakers@ddcgroup.com. Dit kan door middel van een omschrijving of screenshots. De afbeelding op deze nieuwspagina telt niet mee. Reageren kan tot en met 20 juni. Volg je ons al op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ddcgroup? Bij meer dan 10 winnaars gaan we loten. De winnaars krijgen via LinkedIn of e-mail te horen dat zij gewonnen hebben. Veel plezier met de ontdekkingstocht!
  Lees meer